03 Eylül 2019 Salı 06:00
112’yi arayanlardan pes dedirten istek  ‘Mezem bitti, getirir misiniz?’

Acil çağrı hizmetlerini tek numarada toplayan 112 Acil Çağrı Merkezi’nin başı asılsız ihbarlarla dertte. Manisa 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ali Dedeler, acil çağrı hizmetleri ve asılsız aramalarla ilgili bilgi verdi. Ali Dedeler, ”2018 yılında toplam 1 milyon 796 bin çağrı geldi. Bu 2018 yılında asılsız çağrı oranı yüzde 76 olmuştu.2019 yılının ilk 8 aylık sürecinde 1 milyon 48 bin 800 çağrı geldi, 400 bin çağrıyı kurumlara aktardık. 648 bin asılsız çağrı yapıldı.  2019’da yoğun bir şekilde tanıtım ve eğitim çalışmaları yaptık. Şuan itibari ile ortalama asılsız ihbar oranı yüzde 63’e düştü. Ancak yaz aylarında okulların tatil olması nedeniyle çocuklar evlerde oluyor ve çocuk aramalarından dolayı asılsız çağrı oranı artıyor” diye konuştu.  

GÜNDE 3 BİN ASILSIZ ÇAĞRI

Yaz aylarında çağrı oranının arttığını dile getiren Dedeler,” Ağustos ayında günde ortalama 5 bin çağrı geldi. 5 bin çağrının içinde kurumlara aktarılan çağrı sayısı 2 bin civarında, günlük ihbarların 3 bini asılsız. Personel ciddi anlamda yoruluyor, meşgul ediliyor.Bu zamana kadar hiçbir hata yapmadık, ama bu tür yoğunluklar hataya zemin hazırlıyor. Onun için asılsız çağrıların bize ciddi anlamda yükü var” diye konuştu. 

‘MEZEM BİTTİ, GETİRİR MİSİNİZ?’

112 Acil Çağrı Merkezine gelen asılsız çağrıların bazıları da duyanları şaşırttı. Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ali Deleler, arayan kişilerin ilginç isteklerinden örnekler vererek, “Asılsız ihbar verenler var. Bunlar büyük bir sorun. Devletin ambulansını, polisini biz yönlendiriyoruz. Personel kilometrelerce yol gidiyor, başka gerçek vakalara müdahale etmesi gerekirken boşuna meşgul ediliyor. Ayrıca çocukların aramaları çok fazla. Çocuklar arayıp ‘konuştu, alo dedi’ gibi tepkiler veriyor.  Alkollü şahıslar gece saatlerinde maalesef çok fazla rahatsız ediyor. ‘Mezemiz bitti, getirir misiniz?’, ‘evin içinde kumandayı kaybettim, bulur musunuz?’ gibi absürt isteklerde bulunuyorlar. Aslında yetişkinler daha büyük bir sorun. Anne arıyor, ‘Alo de yavrum, bak karşıda abla var’ sözler söylüyor. Şaka yaptığını düşünen kişiler de var. Onlar da , ‘Acil ambulans gönderin, çok sayıda ölü var’ diyor. Yerini sorduğumuzda ise, ‘ben mezarlıktayım, burada bir sürü ölü var’ cevabını alıyoruz. Bir ay içinde bin 500 kez arayan vatandaşlar var” dedi. 

23 KİŞİYE PARA CEZASI KESİLDİ

Vatandaşlara 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere meşgul etmemeleri gerektiğini anlattıklarını ve öğrencilere tüm okullarda eğitim verdiklerini dile getiren Ali Dedeler, sistemi sürekli meşgul eden 23 kişiye para cezası kesildiğini açıkladı. Dedeler, “ 

Sisteme çağrı geldiği zaman arayan kişinin kapı adresi anında sisteme düşüyor. Gelen bütün çağrılar sistemde kayıtlı. Acil çağrı merkezi çalışanları merkezi yüzlerce kez arayıp rahatsız eden numaraları not alıyor. Bazı vatandaşlar bilinçsiz şekilde ısrarla arıyor. Kötü amaçlı aramalarla ilgili işlemler yapılıyor. Bugüne kadar toplam Manisa’da merkezi yüzlerce kez arayarak sistemi gereksiz meşgul eden ve asılsız ihbarda bulunan 23 kişiye ceza kesildi. Ceza uygulanan vatandaşlar aramayı kestiler.Bu 23 kişiye Kabahatler Kanununa göre 345 lira ceza kesildi. Şuanda ceza miktarı da 400 lira civarına yükseldi. Eğer kişi aramaya devam ederse ceza iki katı olarak uygulanır” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
112AçilServis
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.