İrfan Mavruk, 1940 yılında Adana’da dünyaya gelmiştir, ilk ve ortaokulu bitirdikten sonra Adana Erkek Sanat Enstitüsüne devam ederken roket yapar ve denemeye başlayınca sikayetlere sebep olur ve devamlı olarak polis tarafından gözaltına alınır. Çok sayıda proje geliştirir ama hiçbir kimse desteklemez aksine O’na şüphe ile bakarlar.

       Geliştirdiği projelerine destek sağlamak amacıyla Adana elektrik Mühendisleri Odasını başvurur, elektrik mühendislerinden oluşturulan bir heyet karşısında projelerini açıklar ama hiçbir kimseyi ikna edemez ve olumsuz cevap alır. 1959 yılında Adana Elektrik Mühendisleri Odasının yayınladığı Dergide yayınlanan bir makalede: “ İrfan Mavruk’un elinde dolaştırdığı füze projesi meraklı bir çocuğun çizdiği karmaşık bir takım şekillerden ibaret olup, teknik bir makine resmi ile herhangi bir alakası yoktur. Verilen izahattan anlaşıldığına göre İrfan Mavruk, maalesef geniş bir fantezisi ile mevcut olmayan şeyleri olmuş gibi göstermekte ve hiçbir hesaba dayanmayan bir takım iddialar ileri sürmektedir.” denilmektedir. 

       Olumsuz eleştirilere ve destek vermemelerine aldırış etmez ve bilimsel çalışmalarına devam eder. İkamet ettiği Adana Karşıyaka mahallesinden komşusu olan Suphi Baykam’ın aracılığı ile Başbakan Adnan Menderes ile tanışır ve projeleri anlatarak başbakanı ikna eder. Başbakan Adnan menderes’in sağladığı devlet desteğiyle A.B.D. Colombia Üniversitesinde okumak için  yurtdışına burslu olarak gönderilir.  Ülkemizde 27 mayıs 1960 günü İhtilal olunca, İrfan Mavruk’un aldığı öğrenci bursu kesilir ve Amerika’da beş parasız kalır. Aynı üniversitede öğrenim gören İspanyol kız arkadaşının maddi desteğiyle öğrenimine devam eder ve okulundan mezun olunca bu İspanyol kız ile evlenir. Mezun olduktan sonra A.B.D. silah fabrikalarında çalışmaya başlar ve uzaydaki atom yükünü ölçen bir cihaz geliştirir.

       16 Şubat1965 tarihli bazı gazetelerimizde İrfan Mavruk ile ilgili dış kaynaklı haberler yayınlanır. Gazetelerde “ Amerikalıların üstüne titrediği harika çocuk İrfan Mavruk, hakkında özel kanun çıktı, gizli polis O’nu koruyor, 25 yaşındaki bir Türk genci Feza İlmine ışık tutuyor, İrfan Mavruk tarafından yapılan ve radarsız olarak uzaya fırlatılan roket büyük bir başarı sağladı.”  yazılır. Nasa’da Apollo Projesinde görevlendirilir, İrfan Mavruk, geliştirdiği yöntemlerle uzaya çıkan füzelerin patlamasını önleyen projesini geliştirir ve sonraki yıllarda Apollo projelerinde önemli görevler alır, özellikle yerden kumanda edilmeyen roketler alanında üstün başarılar sağlar. Ay’a ilk çıkan Apollo Mekiğindeki astronotlarla yerden bizzat kendisi telsizle konuşur.

       1970’li yıllarda ülkemizde Konya ilimizde çelik tencere fabrikası kurmak için yetkili makamlarla görüşmelerde bulunur ama maalesef ki hiçbir kimse ilgilenmez, yardımcı olmaz ve bu projesinden vaz geçer.  2010 yılında A.B.D.’nde vefat eder, cenazesi vatanına ve doğup büyüdüğü Adana’ya getirilerek Alihocalı Kabristanında toprağa verilir. İrfan Mavruk,  değerini bilmediğimiz, destek olmadığımız nice ilim adamlarımızdan biridir ve ülkemizde tanınmamaktadır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
HÜSEYİN HAVUZ 2020-04-26 14:35:48

İrfan Mavruk hikâyesini 1980 yılında amcasından dinledim ve çok etkilendim. Değerli insanlarımızın kıymetini takdir edemeyince başkaları kapıyor. Rahmetli İrfan Mavruk Amerika'da sokağa çıkarken 25 tane koruma polisi ile korunuyordu.