(Teşekkürler Sn. Cengiz Ergün)

Manisa Yunus Emre İlçesi Güzelyurt Mahallesinde, bir prestij bulvarı inşa edilmekte. Büyükşehir Belediye Başkanlığınca şehrin muhtelif yerlerinde devasa afişlerde yapılmakta olan bulvarın ismi Müftü Alim Efendi Prestij Bulvarı olarak tanıtılmakta.

Yerinde ve doğru bir isimlendirme ve çalışma. Bu şekilde Manisa ve hatta Manisa'nın ötesinde Ülkemiz ve milletimize Türk İstiklal Savaşında büyük hizmetleri olan Kuvvacı bir din adamını mümtaz bir şahsiyeti bu gün yaşayanlar ve sonraki nesiller tanıyacaklar.

Üzülerek ifade etmeliyim ki, Müftü Alim Efendiyi tanımayan Manisa da doğmuş, büyümüş çok sayıda insanımız var. Bu sayede bir eksikte ortadan kalkacak ve belki de eğitim camiamızın görevlileri öğrencileri anlatmak lüzumu duyacaklar inşallah.

Hocazade Müftü Alim Efendi; 1874 Yılında Manisa'da dünyaya geldi. Babası Mehmet Arif Efendi, Manisa'nın yetiştirdiği tanınmış bir ilim adamı ve müderrislerindendir. Bu sebeple, Alim Efendi Hocazade lâkabıyla anılmıştır.

Alim Efendi, hattat, fazıl, alim, şair bir zattır. Şiirlerinde ve eserlerinde Erseyyid âlim Ahmet-i magnisi mahlasını kullanmıştır. Âlim Efendi dünyevi ve manevi ilimleri tahsil etmiş ve 1912 yılında sınavla müftü olmuştur.

Nüktedan, israfla mücadele eden, cesur, kararlı, çok okuyan, pervasız, dünya malına tamah etmeyen, mücadeleci, musikişinas bir zattır..

Kişisel kütüphanesini, ölmeden önce uzun yıllar hizmet ettiği Muradiye caminin yanındaki kütüphaneye bağışladığı bilinmektedir.

Balkan ve I. Dünya savaşı yıllarında Manisa merkez ve ilçelerinde görevli müftüler ve din adamlarıyla birlikte halkı irşat etmiş, Müslüman halkı gayri Türk ve gayri Müslimlerin zararlı ve yıkıcı faaliyetlerine karşı daima uyarmış teşkilatlandırmıştır.

Manisa'da Türk ocağı şubesinin açılmasına vesile olmuştur.. 1914-1918 yılları arasında azınlıklara karşı milli şuurun gelişmesi için gayret sarf etmişlerdir. Çanakkale savaşına gönderilen Kula ve Gördes alaylarının teşkilinde merkez ve ilçe müftülerinin teşvikleri takdir-i şayandır ki bu iki alayın tüm mensupları şehit düşmüşler sadece hayatta kalan bir Mehmetçik Gördes Alay sancağını köyüne geri getirebilmiştir.

Mondros mütarekesinin imzalanmasından sonra, vatan topraklarının işgal edileceğinin belirtileri görülmeye başlanmış, İzmir başta olmak üzere Rum azınlıklar bilhassa metropolit Hrisostomos, gemi azıya almışlardı. Batı Avrupa ülkelerindeki gazetelerde çıkan yazılar, Ege bölgesinin Yunanlılar tarafından işgalini meşru göstermekte, Venizelos hükümetini teşvik edilmekte idi. İzmir vali vekili Nurettin paşa, Ege bölgesinde görev yapan müftüleri durum değerlendirmesi için İzmir'e davet ederek Müdafaa-i Hukuk-u Osmaniye kongresini 17 mart 1919 tarihinde toplamış, toplantıya İzmir müftüsü Rahmetullah , Manisa müftüsü Alim Hoca , Denizli , Afyon, Kütahya, Uşak, Isparta başta olmak üzere pek çok din adamı ve müftüler katılmışlardır. Bu kongrede, işgal, katliam, azınlıkların azgınlıklarına karşı teşkilatların teşkil edilmesi, halkın silahlandırılması, milli kuvvetlerinin kullanılması, mücadele edilmesi vatan topraklarının savunulması gibi hayati kararlar alınmıştır.

Kongreden sonra Manisa'ya dönen müftü Alim Efendi, Kırkağaç müftüsü Hacı Rıfat Efendi, Turgutlu müftüsü Hasan Basri Efendi başta olmak üzere Cemiyet-i İslamiye adıyla örgütlenerek faaliyete geçmişlerdir.

Müftü Alim efendi Anadolu’da milli mücadeleyi ilk başlatan sarıklı ve silahlı mücahitlerin öncülerinden birisidir.

Müftü Alim Hoca başkanlığında kurulan Cemiyet-i İslamiye ilçe müftüleri ile birlikte fetva yayınlamışlar, bu fetvada Yunan işgal ve mezaliminin haksızlığı. belirtildikten sonra işgale karşılık silahlı mukavemetin ( cihatın ) farz olduğu ilân ile Damat Ferit paşa hükümeti de telin edilmiştir. Fetvaya imza atan müftülerin tümü (9 kişi ) Yunan ve Damat Ferit hükümeti tarafından idama mahkum edilmişlerdir.

İzmir'in 15 mayıs 1919 da Yunan Ordusu tarafından işgalinden itibaren, Alim Efendi, Manisa istasyonunda görevli Fransız tren memurlarının aracılığı ile Yunan zulmünü tüm dünyaya duyurmanın yanısıra halkı zulme karşı halkı direniş için örgütleme ve teşfik çalışmalarını arttırmıştır.

İşgal altında ki Manisa'da kalamayarak; önce Akhisar'a oradan da Balıkesir'e gitmiş ve kuvva-i milliye faaliyetlerinde görev almıştır. Redd-i ilhak cemiyetinde faydalı hizmetlerde bulunmuştur.

İzmir'in 9 Eylül 1922 de kurtuluşunu müteakip, Manisa'ya dönmüş, tekrar müftülük görevine başlamış görevde iken 1929 yılında 55 yaşında vefat etmiştir.

Müftü Alim Efendi aynı zamanda musikişinas bestekâr ve güfte yazarıdır, devrinin meşhur bestekârları arasındadır. Musiki ilmine vakıf, tüm makam ve usulleri kullanılabilen üstün bilgi ve yeteneklere sahiptir, kuvvetli bir şairdir.

İbnülemin Mahmut Kemal İNAL Hoş Seda-Son Asır Türk musikişinasları adlı eserinde Alim Efendi hakkında,'' kemal ehlini tanıyanların, tanımayanlara tanıtması, vatan hizmeti cümlelerindendir'' ifadesini kullanmaktadır.

Milli mücadelenin kahramanlarından olan Alim Hoca'nın kabri Çatal mezarlığında bulunmaktadır.

Bu vesile ile Milli Mücadele kahramanlarımızı tanıtmak, isimlerini yaşatmak için gayret gösteren başta Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün olmak üzere herkese teşekkürü borç biliyoruz.

Selam ve Dua ile!...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.