06 Haziran 2017 Salı 12:46
Selendi’de kiraz üreticisi dertli

Manisa’nın Selendi ilçesindeki kiraz üreticileri rekolte ve fiyatların düşük olması nedeniyle zor günler yaşıyor. Geçtiğimiz yıla göre rekoltede yarı yarıya azalma yaşandığını anlatan üreticiler kiraz fiyatlarının 4 senedir aynı olduğunu anlattı.

Manisa’nın Selendi ilçesinde 2000’li yılların başında tütüne alternatif ürün olarak ekimine başlanan kiraz bugün ilçenin en büyük gelir kaynaklarından biri haline geldi. Kirazda ihracat sezonunun açılmasıyla birlikte hareketlilik de başladı.

Selendi ilçe merkezi ve mahallerinde en büyük kiraz bahçelerine sahip üreticiler, son yıllarda geçimlerini bu sektörden sağlarken bu yıl rekoltenin düşük olması üreticileri sıkıntıya düşürdü. Manisa’nın kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10’nun karşılandığı Selendi ilçesinde bu yıl yağmur ve dolu kiraz bahçelerine zarar verdi. Geçen yıl günlük yaklaşık 20 ton kirazın tüccarlar tarafından alınarak Avrupa pazarına ihraç edildiği Selendi’de bu yıl rekoltenin geçen yıllara göre yarı yarıya düştüğü ve fiyatların da düşük olmasına neden olduğu öğrenildi.

İhracatta özellikle Napolyon Ziraat 900 cinsi kiraz alıcı bulurken iç piyasada fiyatlar 3 TL civarında gezerken ihraç malı kirazların toptan fiyatı 11 ile 12 TL arasında alıcı bularak Avrupa ülkelerinin yolunu tutuyor. 4 yıl önceki fiyattan satılan kirazda yaşanan rekolte azlığı iş istihdamını da düşürdü. Kirazın cinsini ayırmak için çalıştırılan işçilere günlük 50 TL yevmiye ödenirken geçtiğimiz yıllara göre çalışan kişi sayısında azalma görülüyor.

Kiraz Alıcısı olan Ali Doğru, "Selendi’den aldığımız kirazları Alaşehir ilçesinde işletmelerde şoklayıp daha sonra paletlerden geçirip, kiloluk ambalajlara koyup soğutularak tırlar ile Avrupa ülkelerine gönderiyoruz diğerlerini ise iç pazarda satıyoruz." dedi.

Üretici Süleyman Telli ise, geçen yıl günlük 1 ton kiraz topladıklarını belirterek, "40 dekar alanda bin iki yüz ağacım var toplamda 30 ton kiraz üretiyordum ancak bu yıl don, yağmur ve dolu nedeniyle rekoltemiz düştü işçi paraları yüksek Allah yardımcımız olsun." şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.