03 Nisan 2018 Salı 15:18
Otizmli ailelerin yaşadıkları zorluklar tiyatro oyununa yansıdı

Manisa’da otizmli ailelerin yaşamın her alanında yaşadığı zorluklar tiyatro oyunuyla anlatıldı. Oyunda seyircilerin bazıları gözyaşlarına hakim olamazken, oyuncular uzun süre ayakta alkışladı.

Manisa Otizm Derneği ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türk Kızılayı Topluluğu işbirliğiyle “O benim dünyam” isimli tiyatro gösterisi sahnelendi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonunda sahnelenen oyun öncesi bir konuşma yapan Türk Kızılayı Manisa Şube Başkanı Cemal Kahraman, Kızılay olarak her zaman otizmli ailelerin yanında olduklarını belirterek, tiyatroda emeği geçenlere teşekkür etti.

Manisa Otizm Derneği Başkanı Arife Güngör, otizmin gökkuşağına benzediğini ifade ederek, çok farklı renklerinin olmasına rağmen bir bütün olduğunu belirtti. Otizmli çocukların ihtiyaçlarını doğru düzgün karşılayamadığını dile getiren Güngör, insanları anlamakta güçlük çektiklerini kaydetti. Dünyada otizmli insan sayısının git gide arttığına dikkat çeken Güngör, 1990’lı yıllarda yapılan araştırmalara göre 2 bin 500 çocuktan birinin otizm tanısını aldığını, 2014 yılındaki araştırmalara göre her 68 çocuktan 1’ine otizm tanısının konulduğunun altını çizdi. Güngör, “Farklı gelişen çocuklara saygı gösteremezsek yarın başınıza büyük zorluklar gelebilir. Otizmi anlayın. Otizmi tanıyın. Çocuklarımızın başarısı için gösterdiğiniz çabayı otizmli çocuklar için de gösterin. Böylece toplum içinde dışlanmayacağız, geri plana itilmeyeceğiz. Dernek olarak amacımız ise otizmli ailelere destek olmaktır” diye konuştu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türk Kızılayı Topluluğu Başkanı Esra Karalı, otizmli bireylerle otizmli ailelerinin sosyal hayatta yaşadıkları problemleri, sorunları anlatmak, farkındalık oluşturmak amacıyla bu oyunu gerçekleştirdiklerini vurguladı. Karalı, “Otizm bizim için engel değil, sizin için de olmasın” diye konuştu.

Drama öğretmeni Nursemin Akbaş ise şunları söyledi: “Bu gençlerimizin sosyal sorumluluk bilinçlerini ve bu işte tüm ders yoğunlukları arasında gösterdikleri özveriye çok teşekkür ediyoruz. emeğinize, yüreğinize sağlık sevgili gençler. Bu akşam burada olduğunuz, otizmi fark ettiğiniz, otizme mavi ışık yaktınız, görmezden gelmediğiniz için çok teşekkür ederim.”

Konuşmaların ardından otizmli Emir Aksoylu şiir okurken, MCBÜ Araştırma Görevlisi Harun Baki eşliğinde, otizmli aileler, Türk Kızılay Topluluğu öğrencileriyle birlikte “O Benim Dünyam” oyunuyla yaşadıkları zorlukları, sıkıntıları anlattı. İzleyenlerin bazıları gözyaşlarına hakim olamazken oyun izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.