09 Mart 2017 Perşembe 17:56
Manisa’nın 2017 yılı hedefi 25 bin kişiye istihdam

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer Manisa olarak 2017’deki hedeflerinin 25 bin kişiye istihdam sağlamak olduğunu belirtti. Vali Güvençer bunun için özellikle hizmet sektörünün geliştirilmesi ve yeni yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) ile Manisa Ticaret Borsası ortak organizasyonunda Manisa protokolü ile Manisa İş dünyası ‘Manisa Ekonomi Zirvesi’nde bir araya geldi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası Konferans Salonu’nda Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in başkanlığında gerçekleşen zirveye Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ile birlikte Vali Yardımcıları Hüseyin Karameşe, Ünal Çakıcı, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Özcan Kaplan, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, kurum müdürleri, Manisa’daki oda ve borsa başkanları, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Manisa iş dünyasının temsilcileri katıldı.

"Yüzde 2,5-3 büyümeyle hedefe ulaşamayız"

Manisa Ekonomisi’ndeki son durumun masaya yatırıldığı toplantının açılışında konuşan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, “2017 yılına yansıyan şekliyle, küresel ölçekteki yavaş büyümenin yanı sıra bölgesel istikrarsızlık etkilerinin de hissedilmeye devam ettiği bir dönemdeyiz. Türkiye ekonomisi dünya ekonomisinin ayrılmaz bir parçası. Türkiye ekonomisini etkileyen meseleler, sonuçları bakımından Manisa’yı da kapsıyor. Şimdi dünyada ekonomik yapının yeniden kurulduğu, dengelerin yeniden tesis edildiği bir geçiş sürecinin içindeyiz. Hükümetimiz de bu süreçte mevcut olanı, bir başka deyişle iş dünyasının gücünü ve çeşitli refah göstergelerimize etki eden istihdamımızı koruma ve artırma hususlarında ekonomimizi ayakta tutan özel sektörümüze yönelik önemli destekler açıkladı. Ancak bu dönemden yeniden büyüme ve piyasa canlılığı ile geçmemiz için, çalışma süreçlerinde iş dünyasına zaman kaybettiren, üretim, ticaret ve istihdam kapasitesini düşürücü maliyet yükleyen, özetle ekonomi hacmimizi ve verimliliğimizi etkileyen, her faktörün halen tespit edilmesi, yapısal reform ve tedbirlere süratle devam edilmesi gerekiyor. Çünkü 2023 yılı hedeflerimize 2,5-3 düzeyindeki büyüme rakamlarıyla ulaşamayız." dedi.

“Kendi markalarımızı oluşturmalıyız”

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil ise, “Manisa, tarım ve sanayinin kol kola büyüğü geliştiği bir İlimiz. 2016 yılında İhracatta Türkiye 7’ncisi olduk. Beyaz eşya, elektronik ve tütün imalat sektörlerinde Türkiye’de ilk 3’teyiz. Tarımsal üretim bakımından da çekirdeksiz kuru üzüm başta olmak üzere Türkiye’de birçok tarımsal üründe üretim ve ihracatta ilk 3’teyiz. Turgutlu, Salihli, Akhisar ilçelerimizde halihazırda OSB’lerimiz var. Soma OSB kurulma çalışmaları devam ediyor. Akhisar’da Zeytin İhtisas OSB’miz bulunuyor. Manisa OSB zaten dünya çapında bir yatırım bölgesi ve marka. Türkiye’de her yıl 1,5 milyon genç istihdam sahasına giriyor. Bu gençlere yeni istihdam alanları açacak olan bizleriz yani reel sektör. Devletimiz artık Türk Reel Sektörünün önünü açmak için her türlü fedakarlığı yapmaya başladı. Bizlere düşen daha verimli çalışmak daha fazla üretim daha fazla istihdam ve daha fazla ticaret. Özellikle dış ticaret yani ihracat yapmak, kendi markalarımızı oluşturmak. Manisa’nın ürettiği tüm ürünlerde artık markalaşma ön planda olmalı. Üretimlerimiz katma değerli hale getirmeliyiz. Yakın zaman hizmete girecek bizimde kurucu ortağı olduğumuz üniversitemiz bünyesinde Teknoparkımız bizlere bir ivme katacak. Bununla birlikte İhtisas OSB’leşmelerine, Tarım OSB’ler kurmaya ve Savunma Sanayi Üretimleri yapmaya ihtiyacımız var. Bunu bir vizyon olarak benimsemeli ve kendimize misyon edinmeliyiz. Hepimiz 2023 hedefleri için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Güçlü, Büyük ve Müreffeh bir Türkiye hepimizin ortak sevdası.” diye konuştu.

Tarımdan 9 milyar TL katkı

Manisa’nın bir tarım kenti olduğunu kaydeden Vali Mustafa Hakan Güvençer, sadece 2016 yılında ürün olarak tarımın Türk ekonomisine, şehir ekonomisine sağladığı katma değerin 9 milyar TL olduğunu vurgulayarak, bunun diğer bölümlerle birleştirildiğinde iki katına çıktığını belirtti. Manisa’nın tarım şehri olmasının yanında endüstri, enerji şehri de olduğunu ifade eden Güvençer, Manisa’nın enerji potansiyelini biraz daha ön plana çıkarmak gerektiğini dile getirdi.

“Savunma sanayisi için adım atmalıyız”

Manisa’nın 2016 yılını her şeye rağmen iyi geçirdiğini belirten Güvençer, “Şimdi önümüzde 2018, 2019, 2023, 2053, 2071 hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşabilmek için üzerimize düşeni yapmalıyız. Manisa olarak 2017 yılında 25 bin kişiye istihdam sağlamalıyız. Yeni yatırımlar yapacağız. Zayıf olan hizmet sektörünü geliştirerek istihdam alanları oluşturacağız. Bunları hep birlikte geçirirsek bizim için 25 bin istihdam hedefi küçük bile kalabilir. Manisa OSB gelişecek. Turgutlu, Salihli ve Akhisar’da yatırımcı bolluğumuz var. Manisa’yı Ege Bölgesi’nde lojistik merkez olma yolunda gayret edeceğiz. Savunma sanayini de içinde barındıran ileri teknoloji için adım atmalıyız” diye konuştu.

Toplantının basına kapalı olan bölümünde Manisalı işadamları Manisa ekonomisi hakkında görüşlerini düşüncülerini ve önerilerini söz alarak dile getirirken, iş hayatında karşılaştıkları bürokratik sorunları da ilgili kurum müdürlerine iletti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.