21 Nisan 2022 Perşembe 14:01
Manisa İl Bağımlılıkla Mücadele Çalıştay’ı gerçekleştirildi

Manisa İl Bağımlılıkla Mücadele Çalıştay’ı, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığından Manisa Polisevinde gerçekleştirildi. Çalıştay’a Jandarma Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara ile akademisyen, öğrenci, ev hanımı, muhtar, gazeteci, sporcu, okul Müdürü, din görevlisi, aile hekimi, öğretmen, eczacı, psikiyatri uzmanı, tütün denetçi, kolluk kuvveti, uzman hekim, psikolog, çocuk girişimcileri, kamu görevlisi, şoför, kantin işletme temsilcileri ile YEDAM yetkilileri ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, bağımlılığın sadece bir ya da birkaç kurumun mücadelesi ile başa çıkılacak bir sorun olmadığını belirterek, “Örneğin uyuşturucu ile bağımlılık dediğimizde ve bununla mücadele verdiğimizde bununla ilgili akla ilk olarak polisiye tedbirleri geliyor. Bu konuda polisimiz jandarmamız gerçekten çok iyi çalışıyor. Özellikle 2021 yılında ve 2022 yılının ilk üç ayında yakalamalarda artış var. Ama bu sorunu tam olarak çözmüyor. Çünkü sahada hala uyuşturucu kullanan insanlar var ve onların bu talebine cevap veren birileri var. Dolayısıyla bu mücadeleyi çok daha geniş bir şekilde ele almamız gerekiyor. Öncelikle önleyici olmak bu mücadelenin sanırım ilk ayağı. İnsanları bağımlı olmadan bağımlılığa karşı onları uyararak, onlarla doğru yöntemleri kullanarak onları bağımlılıktan uzak tutmak bu işin en kolay ve ucuz yolu. Belki üstünde durmamız gereken en ağırlıklı yönü. Bir başka boyutu bağımlıların tedavi süreci. Bu da oldukça önemli bir süreç” diye konuştu.

UYUŞTURUCUDAN ÖLÜM SAYISNIDA DÜŞÜŞ

Bağımlılıkta mücadelede topluma kazandırmanın da önemine dikkat çeken Vali Karadeniz, “Gerekirse onun bulunduğu mevcut çevresinden uzaklaştırılması sosyal çevresinde onu bağımlılıktan koruyacak kişilerin olması gerekiyor. Ayrıca kişinin iş güç sahibi yapılması ya da kendi ayakların üzerinde durabilecek hale getirilmesi tüm mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için gereken koşullardır. Bu konuda son dönemde yapılan çalışmalarla uyuşturucu konusunda önemli mesafeler kat ettik. Türkiye’de 2017 ve 2018 yılında uyuşturucudan vefat sayımız 1000’e yaklaşmıştı. Şu an bu rakam 200-300’e düşmüş durumda. Yani gönlümüz ister ki bu rakam sıfır olsun bunu en az da indirelim. İşte burada bu çalıştay da bağımlılık türlerine göre sizlerin bu bağımlılıkla mücadele anlamında bağımlılığın her aşaması ile ilgili getireceğiniz her türlü öneri mutlaka bu mücadelede yeni bir merhem olacaktır. Bu getirilecek önerilerin bence iki ana kategoriye ayırmamız gerekecektir.  Bunlardan birincisi il düzeyinde bizlerin yapması gereken işler. İkincisi de ilden değil ama belki Ankara’da merkezi hükümetin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yapması gereken işler olarak iki ayrı ayağı olması gerektiğini düşünüyorum. Bir de bu çalıştay sonucunda eylem planı hazırlanacaktır. Bu eylem planının da mutlaka takvimlendirilmesi de bu çalıştaya verilen emeğin doğru bir şekilde sonuçlandırılması açısından faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Manisa’da ilçe bazında çalıştayların tamamlandığını belirten Manisa İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş ise çalıştayın tamamlanması ardından sonuç bildirgesinin 26 Nisan tarihinde açıklanacağını söyledi. Konuşmaların ardından Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerinin Arama köpeği ile yaptığı gösterisi ardından çalıştay devam etti. Çalıştayda oluşturulan 10 ayrı gurup 3 ayrı oturumda aldığı tavsiye kararlarını İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim etti. 

Son Güncelleme: 21.04.2022 15:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.