31 Mayıs 2017 Çarşamba 10:11
Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman:

Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, "Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni yine sigaradır" dedi.

Manisa Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla basın açıklaması yayınladı. Yayınladığı basın açıklamasında sigaranın getirdiği zararları anlatan Uzm. Dr. Atman, "Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır.Yapılan çalışmalar, içilen 1 sigaranın hayatın ortalama 11 dakikasını kısalttığını göstermektedir.Türkiye,dünyada en fazla tütün ürünü tüketen ülkeler sıralamasında ilk 10 arasında yer almaktadır.Her yıl ülkemizde 100 binden fazla kişi, bütün ölümlerin dörtte biri, doğrudan tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını kaybetmektedir. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni yine sigaradır. Sigara kan dolaşımı ve damarları, kalp sağlığını, ağız sağlığını tehdit etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de tütün ve tütün ürünlerine karşı devlet politikasıyla güçlü bir mücadele verildiğini belirten Atman, "Ülkemizde son yıllarda tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesinden doğan zararlardan bireylerin doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmesini önlemek için Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele, tam bir devlet politikası haline gelmiştir, Bu amaçla vatandaşları bu kötü alışkanlıktan uzak tutma, koruma ve bilinçlendirme konusunda kararlı önlemler alınmaktadır" dedi.

Bireylerin sağlık sorunları kötüye gittiği takdirde sigarayı bırakma oranlarında artış olduğunu belirten Atman, "Türkiye’de, 15 yaş ve üzeri bireyler arasında 2012 yılında yapılmış çalışmanın verilerine göre yaşamın herhangi bir döneminde sigara içmiş olanlar arasında sigarayı bırakmış olanların yüzdesi 27,2 olarak belirlenmiştir. Bırakma yüzdesi 65 yaş ve üzeri grupta en yüksektir. Yaş arttıkça sigaraya bağlı sağlık sorunlarında/hastalıklarda artışlar olmaktadır. Kişiler herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştıklarında sigara bırakma yüzdesi de artmaktadır. Oysa çok daha erkenden ve geç kalmadan bırakabilmek olanaklıdır. Doğru bilimsel yaklaşımlarla bırakma seçeneklerine her zaman ulaşılabilir. Bırakıldığında, kalp hastalığı, kanser, inme, solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunu riski gerilemektedir. Sigara içenlerin sigarayı bırakması yakınları için ’model’ de olabilir, başkalarına bırakma konusunda cesaret de verebilir" dedi.

Atman tüm sigara kullanan bireyleri, sigarayı bırakmaya davet etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.