13 Mart 2017 Pazartesi 13:54
İşini bırakan esnafa işsizlik maaşı

Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünübaş, iflas eden ve ya dükkanını kapatmak zorunda kalan esnafların Ahilik Fonu sayesinde 6 boyunca işsizlik maaşı alabileceğini söyledi.

Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş, esnafları işsizlik maaşı almalarına olanak sağlayan Ahilik Fonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Fona ödeme yapan esnafların 6 boyunca işsizlik maaşı alabileceğini söyleyen Ünlübaş, "Esnafımız aylık 35 liraya fona para yatıracak. 77 lira 77 kuruş da devlet destek çıkacak. 3 sene prim ödeyen esnaf işini bıraktıktan sonra işi bozulduğu zaman 6 ay işsizlik parası ya da toplu para alabilecek. Alacağı para da 750 lira ile 1,5 milyar arası olacak. Onun için ben tüm emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum" dedi.

"Esnafın yüzde 80’i mağdur"

Esnafların Bağ-Kur’a SSK’ya göre daha fazla gün daha fazla prim ödediklerini ve bu konuda mağduriyetlerin yaşandığını söyleyen Ünlübaş, "Esnafımızın mağdur olduğu en önemli konulardan biri de şu emeklilik işlemleri. Bir işçiyle kıyaslayacak olursak, bir işçi daha az prim ödeyerek 5 bin 700 iş gününde emekliye ayrılıyor. Ama esnafımız daha çok çalışıp daha fazla para ödeyip 9 bin iş gününde emekliye ayrılıyor. Bu da adaletsizlik oluşturuyor. Aldığı para da Bağ-Kur emeklisinin SSK emeklisine göre daha az para alıyor. Bunun da giderilmesi için hükümetimizden bir destek bekliyoruz. Bununla ilgili kanun taslağı hazırlanmasını istiyoruz. Bu konuda çok mağduruz. SSK’lı çalışmadığı zamanlar işsizlik parası aldığı gibi sağlık hizmetlerinden de faydalanabiliyor. Bizim esnafımız üst üste 2 ay parayı yatırmazsa sağlıktan da faydalanamıyor. Esnafımızın yüzde 80’i bu konuda mağdur. Onun için de hükümetten yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.