09 Mart 2017 Perşembe 15:59
Akhisar’ın yerel tarihine ışık tutacak proje

Akhisar Belediyesi ile tarihçiler arasında ’Akhisar’ın yerel tarihi projesi’ protokolü imzalandı. İmzalanan protokolle Akhisar’ın yerel tarihine ışık tutacak 3 kitap basımının yapılması ve çeşitli aktivitelerle halkın da proje içine dahil edilmesi planlanıyor.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Özel Kalem Müdürü Fatih Baybatur, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Topaloğlu, Gerçekleştirme Görevlisi Özcan Yiğit ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat Berber, Manisa CBÜ mezunu bilim uzmanı M. Mesut Özekmekçi ve Manisa CBÜ Yüksek Lisans Öğrencisi Murat Aslan arasında Belediye Encümen Salonunda protokol imzalandı.

18 ayda tamamlanması beklenen proje kapsamında bir yandan eserler ortaya çıkarılacak bir yandan da çeşitli aktiviteler yapılacak. Eserler bölümünde ’Kuruluşundan cumhuriyete tarihte Akhisar’, ’Akhisar’daki Balkanlar’ ve ’Akhisar Defterleri’ isimli 3 konu işlenecek. Aktiviteler bölümünde ise konferanslar, Akhisarlılar kendi tarihini yazıyor ve alan araştırmaları yer alacak.

Akhisarlıların da katkısı olacak

Projenin ortaya çıkış sürecinde öğrencilerin de teşvikinin olduğunu dile getiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat Berber, "Benim kendi akademik çalışma alanım da Manisa üzerine ağırlıklı olarak 19. ve 20. yüzyılın başları. Proje hakkında bilgi vermeden önce neden yerel tarih? Malum olduğu üzere günümüzde hem memleketimiz etrafı bir ateş ile örülmüş bir coğrafya içerisinde bulunuyor hem de içeriden çok ciddi problemlerimiz var. İşte 15 Temmuz akşamı yaşanılan hadiseler, bütün bunlar bize aslında biraz da vatan kavramını ne kadar kıymetli olduğunu gösterdi. Vatan dediğimizde, vatan algısı aslında yerelden başlar, önce bulunduğunuz yer, yani evinizden, kapısından çıkarsınız, mahalleniz, köyünüz, kentiniz, şehriniz ve bu tür hadiselerin aslında toplum nazarında tutmadığını biliyoruz ama belki gelecek yeni nesillere kuşaklara vatan sevgisini daha derinden verebilmek için yerel tarihin önemini de biz uygulamak istiyoruz. Bir miktar çalışmalarımız akademik bir ürün vermenin, eser ortaya koymanın yanı sıra geleceğe dönük böyle bir katkı sağlayabilmek, bunu başarabilirsek ne mutlu bize." dedi.

Proje kapsamında 3 kitap tasarlanıyor

"Projemiz iki parçadan oluşuyor" diyen berber şunları söyledi: "Birincisi ortaya çıkacak eserler diğeri ise bu kapsamda yapacağımız bazı aktivitelerden oluşuyor. Ortaya çıkacak eserler 3 tane kitap tasarlıyoruz. Bir tanesi tarihte Akhisar, kuruluşundan Cumhuriyete Akhisar diye. Burada Akhisar üzerine ne malzeme varsa, bugüne kadar ortaya koyulmuş eserlerin dışında, basılı kaynaklar, Osmanlı kaynakları gibi tüm kaynakları bir araya getirerek bir kitap haline getireceğiz. Bu elimizdeki ilk kitabımız olacak. İkinci kitabımız, Akhisar’daki Balkanlar isimli kitap olacaktır. Üçüncüsü ise Akhisar’ın Defterleri isimli bir kitabımız olacaktır. Aktiviteler kısmında ağırlıklı olarak öncelikle bir konferans düzenleyeceğiz, neden bu projeyi yapıyoruz? Tarihteki Akhisar’ın önemi nedir? Aslında bir sadece bir eser vermenin yanısıra Akhisarlıları da bu projenin içine çekmeye çalışıyoruz. Onlarla ortak yapmaya çalışıyoruz. Mutlaka hatıralarından Akhisar’ın tarihine ilişkin çok kıymetli bilgiler edinebileceğimiz insanlar var burada. Bu kentin içerisinde Akhisar’ı çok çok iyi bilen insanlar var, onlardan da istifade edeceğiz."

"Akhisar ile örtüşen bir çalışma olacak"

Akhisar Belediyesi’nin kültür çalışmalarından bir tanesine daha başladıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Salih Hızlı ise şunları söyledi:

"Bu kültür çalışmalarımız kapsamında yaşadığımız şehri anlamaya çalışıyoruz ve yaşadığımız şehirle iletişim kurmaya çalışıyoruz. Tabi yaşadığımız zaman var ama bugün yaşadıklarımızı, bugün inşa ettiklerimizi oluşturan dinamitler var. Bunlar bugünle sınırlı değil, bunun çok önemli geçmişi var. Buna ilişkin de akademik çalışmalarla da bunları anlamaya çalışıyoruz ki nasıl bir şehirde yaşadığımıza hakim olalım bunun anlamını kavrayalım diye bundan sonra yaşamımızı da buna göre inşa edeceğiz. Hep kadim bir şehir olduğundan bahsediyoruz ve buna ilişkin bilgileri derlemeye de çalışıyoruz. Buradaki bu çalışma akademik bir çalışma. Sonuçta akademik bir eser ortaya çıkacak ama ortak konuşmalarımızda hocalarımızla ve diğer arkadaşlarla bu sürece Akhisar halkını katarsak sonuçta çıkan esere daha çok sahip çıkacağız. Akademik çalışmalar bazen teknik olarak çok güzel oluşturuluyor fakat sonrasında toplumsallaşması ve yaygınlaşması insanlar tarafından okunması biraz zor olan çalışmalar haline gelebiliyor. Dolayısıyla çok değerli bir çalışma olacak. Hep birlikte süreçleri takip edeceğiz. Bu süreçler içerisinde zaten Akhisarlıların katkılarını alacağız dolayısıyla çok gerçekçi ve birebir Akhisar ile örtüşen bir çalışma olacak. Böylelikle nasıl bir şehirde yaşadığımızı farkına vararak bundan sonrası için de nasıl bir şehir emanet edeceğiz? Bizden sonrakilere bu eski bilgiler ışığında istiyoruz ki biz yaşadığımız şehrin kendi dinamitlerini çok fazla anlayarak yapmaya çalışacağız bundan sonra."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.