Bizim de içinde bulunduğumuz “Manisa Kültür Sohbetleri” programı karınca kararınca üç yıldır devam ediyor.

Hiçbir ekonomik destek almadan üçüncü yılına girdiğimiz “Manisa Kültür Sohbetleri” programında çok değişik konu ve konular üzerinde duruldu. Konu ve konukların seçiminde dikkat ettiğimiz en önemli konu Manisa ile ilgili olmasıydı. 

Eski Borsa Kahvesinde üç yıl önce başladığımız program dalga dalga yayıldı, kulaktan kulağa fısıldandı. Manisa kültür dostlarının teşrif ettiği programımızda hiç kimseye makam, mevki vaadi, ideoloji, siyasi dayatma yapmadan Manisa adına sözü olan herkesin bir şeyler söylemesi, üretmesine destek verdik. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın İbrahim Sudak Beyefendi’nin kapılarını açarak ev sahipliğimizi üstlendiği, sıcak çaylarını yudumladığımız Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yeni binasında 10 Kasım 2018 tarihinde Manisa adına önemli bir çalışmaya imza atıldı.

Manisa’yı görev yaptığı yıllarda adeta yeniden şahlandıran araştırmaları başlatan Çağatay Uluçay ve Manisa’yı konuştuk.

Çağatay Uluçay üzerine tez hazırlayan Sayın Dr. Bayram Eyüp ERTÜRK davetimizi kırmayarak İzmir’den gelip bizlere “Çağatay Uluçay ve Manisa" üzerine detaylı bilgiler verdi.

Atatürk'ün ölümünün 80. anma etkinliğiyle başlayan programımız saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Çağatay Uluçay'ın kısa hayatı ve eserleri üzerine yaptığımız kısa konuşmadan sonra Dr. Bayram Eyüp Ertürk Çağatay Uluçay'ın Manisa'ya verdiği önem, Manisa'da kaldığı yıllarda yaptığı çalışmalar üzerine detaylı bilgiler verdi.

Dr. Bayram Eyüp Ertürk "Çağatay Uluçay'ın Manisa araştırmacısı olduğunu, Çağatay Uluçay'ın eserleri ve kendisinin tanınmasında Manisa'ya çok şey borçlu olduğunu" ifade etti.

Çağatay Uluçay'ın Manisa'ya dair çalışmaları her geçen gün önemi bir kat daha artarak devam ediyor. 

Manisa’ya dair Çağatay Uluçay’ın yazdığı kitaplar şunlar:

Manisa Tarihi (İstanbul 1939, İbrahim Gökçen ile birlikte),

Saruhanoğulları ve Eserlerine Dair Vesikalar (I-II, İstanbul 1940-1946),

Manisa’daki Saray-ı Âmire ve Şehzadeler Türbesi (İstanbul 1941),

XVII. Yüzyılda Manisa’da Ziraat, Ticaret ve Esnaf Teşkilâtı (İstanbul 1942),

XVII. Asırda Saruhan’da Eşkıyalık ve Halk Hareketleri (İstanbul 1944),

Manisa Ünlüleri (Manisa 1946),

Turist Gözüyle Manisa (Komisyon),

Yunus’un Mezarı Meselesi,

18. ve 19. Yüzyıllarda Saruhan’da Eşkıyalık ve Halk Hareketleri (İstanbul 1955) adlı kitaplarının ilk akla gelen çalışmalar olduğunu vurguladı.

Çağatay Uluçay ve Manisa'nın özdeş anıldığını Manisa Ortaokulu ve Manisa Lisesinde bir yandan öğretmenlik ve idarecilik yaparken insanüstü gayretlerle Manisa Şer’ iye Sicillerini ortaya çıkardığını daha sonra İbrahim Gökçen'le birlikte ortak çalışmalara imza attıklarını görülmektedir.

Manisa'nın kültürel dokusunu ortaya çıkaran, tarihini araştıran Çağatay Uluçay(1935-1946) ve İbrahim Gökçen gibi (1937-1957) yılları arasında çalışmalar yapmış araştırmacıların yerinin henüz doldurulamadığı, Manisa Halkevi yayımları arasında basılan kitapların yeniden yayımlanması gerektiği ortadadır.
Manisa gibi tarihi ve kültürel dokusunun çok önemli olduğu şehirlerde araştırmacıların desteklenmesi gerektiği ancak bunun yeterince görülmediği anlaşılmaktadır.

Manisa'nın tarihten bu güne çok önemli bir şehir olduğu ve bunun araştırılmasında Çağatay Uluçay'ın öncü olduğunun altını çizmemiz gerekiyor.

Manisa Kültür Sohbetleri programı Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi. Kültür adına Manisa'nın en yetkili ve etkili kalemlerinin katılım sağladığı programa ilgi yoğundu.

Manisa’nın kültür, tarih, edebiyat… Araştırılması adına programlar yapmaya çalıştığımız “Manisa Kültür Sohbetleri” şimdiye kadar binlerce Manisalı kültür dostu teşrif etti.  Manisa’nın kültür sesi ve nefesi olmaya çalıştığımız programlarımıza Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversite ve Belediyelerimizin değerli ilgi ve desteklerini beklediğimizi de belirtmek isteriz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.