Büyük teşebbüsler ve olağanüstü işler lideri saydırır. Büyük etkiler yaratan ve zihinlerde derin izler bırakan cezalar ve mükafatlar vermek de faydalı bir harekettir. Bütün çalışmalarında büyük görünmeye gayret etmelidir. Dost veya düşman olduklarını açıkça ilan etmelidirler. Bu, kararsızlıktan daha iyidir. Şartlar karşısında zorlayıcı bir durum yoksa, kendinden kuvvetli komşu bir devletin tarafını hiçbir zaman tutmamalıdır çünkü galip gelenin emrine girmiş olur. ( Savaşa tutuşan iki komşu devlet için liderin tutumu)  İnsan, yağmurdan kaçarken doluya tutulur çoğu zaman. Akıllılık, zararın en azını bir kar saymaktan ibarettir.  

       Kabiliyetlere saygı göstermeli, sanatkarları korumalı, yoksulları kalkındırmak için yardım etmeli, halkın korkusuna karşı teminat vermeli, halkla birlikte eğlenmesini de bilmelidir. Yalnız, bunları yaparken bulundukları yüksek makamın vakarına leke sürdürebilecek her şeyden kaçınmalıdır. Çalışma ve işbirliği yapacak dostlarının seçimi liderin akıllılığını ortaya koyar ve kendisi hakkında ön fikir verir. Seçtiği idareciler becerikli ve sadık olurlarsa, hükümdar da akıllı ve erdemli  kişi olarak kabul edilir. İnsan zekası üç çeşittir: kendiliğinden anlayanlar, kendilerine açıklanan şeyleri anlayanlar ve ne kendiliklerinden ne de başkalarının aracılığıyla anlayanlar.  Birincileri mükemmel, ikincileri iyi, geri kalanlar ise sıfırdır. Bir lider faydalıyı, faydasızdan ayırabiliyorsa dahi olmasına lüzum kalmadan çalışma arkadaşlarının tutumunu anlayabilir. 

       Bu kimselerin iyi veya kötü oldukları nasıl anlaşılır? Bunun tek yolu devletin çıkarlarıyla mı yoksa şahsi çıkarlarıyla mı daha meşguller. İdareciler kendini tüm devlet işlerine vermeli, özel meselelerini  lidere getirmemelidir. Ciddiyet ve samimiyet içerisinde çalışanlar arasında güven duygusu bulunur. Aksi halde aralarında entrika doğar ve neticede lider ve halk zararlı çıkar. Hareketlerimizin bir kısmını tesadüfler diğer kısmını da kendimiz yönetmekteyiz. Kaderin karşısına engeller çıkarılmazsa kudretini acı acı hissettirir. Talihe fazla güvenen liderler talih onlara sırt çevirince mahvolmaya mahkumdurlar. Lider, hareketlerini zamana göre ayarlamasını bilmelidir, kader de kendisini zamana uydurmasını beceremeyenler için değişir. Şan, şeref veya zenginlik peşinde koşanların tuttukları yollar birbirinden ayrıdır, biri gayesi için maceracı bir yol tutturur, ötekisi ölçülü ve temkinli hareket eder, kimi hileye başvurur, kimi kuvvete, kimi sebatlı, kimi sabırsızdır, bu değişik ve zıt yollardan gidilerek başarı elde edenler görülür. Olaylardaki bu acayipliği zamanlar arasındaki farkla izah edebiliriz.   

       İyiliği ve kötülüğü şartlar da tayin eder, tedbirli ve ölçülü bir kimse, zaman ve hareketler onun usulüne uygun düşerlerse başarı yolunda olur ama zaman ve hareket farklı olursa tuttuğu yolu değiştirmemiş olmasından dolayı kaybeder. Gidişat ve karakter bakımından değişmek kadar güç hiçbir şey yoktur. Bu ya alışkanlıklarına karşı koyamamaktan veya sonu hep iyi çıkmış bir yolu terk etmeye karar verememekten ileri gelir. Ağırbaşlı bir adam şartlar istediği zaman taşkın bir kimse olamaz, dolayısıyla de kaybeder. Oysa, zamana uyup değişseydi kaderi aynı kalacaktı. Zamanı gerektiğince tuttuğu yolu değiştirmesini bilmeyenler, yürüyüşleri talihinkine uyduğu sürece başarı yolunda olurlar ama talih bir değişirse mahvoldukları gündür.  Aşırı cesur olmak, aşırı ölçülü olmaktan daha iyidir.

       Büyük liderleri, büyük milletler yetiştirir, gerçek anlamda liderler, kötü günlerde ortaya çıkar. Etki, tepki doğurur diye bir söz vardır. Kötü şartlar ve ortam liderlerin ortaya çıkmasını temin eder. Lider olarak kabul ettiğimiz örnek kişiler, meziyetleri bizden üstün olmasına karşılık birer insandan başka bir şey değillerdir.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.