07 Mayıs 2018 Pazartesi 11:34
Tarihçi-Yazar Naci Yengin’den "Fatih ve Manisa Konferansı"

1442-1444, 1446-1451 yılları arsında Manisa'da göre  yapan Şehzade II. Mehmet'in Manisa'da yaptığı çalışmalar, aldığı eğitim, Manisa'nın siyasi, ekonomik, askeri ve sosyal yönlerinin ortaya konduğu konferansta Tarihçi-Yazar Naci Yengin konuştu.

Saruhanlı ‘da Anadolu Lisesi ve Ticaret Lisesi konferans salonlarında gerçekleştirilen konferansta Naci Yengin 500 kişiye hitaben konuştu.

Manisa'nın tarih boyunca önemli bir şehir olduğunu, Hitit, Lidya, Roma gibi uygarlıklardan sonra Saruhan Beyliği ve Osmanlı devleti dönemlerinde adeta gölge başkent olarak görev üstlenen Saruhan Sancağı Şehzade Şehir-Manisa'nın Osmanlı devletinde Yıldırım Bayezıt'ın oğlu Süleyman Çelebiden itibaren şehzadelerin devlet deneyimi kazanmak amacıyla geldiği bir şehir olma özelliğine büründüğünü" anlatan Naci Yengin Şehzade Şehir kitabından örnekler vererek Manisa'nın II. Murat tarafından yaptırılan Saray-ı Amire binası ve II. Mehmet'le başlayan ihtişamının 1595 yılına kadar devam ettiğini ancak bu tarihten sonra şehzadelerin sancaklara ve Manisa'ya gönderilmeyip İstanbul'da eğitildiğini; Manisa gibi şehirlerin eski önemini yitirdiğini vurguladı.

Manisa'da 7 yıl görev yapan II. Mehmet'in(Fatih Sultan Mehmet) eğitim, askeri, siyasi, ekonomik, strateji, dil çalışmaları, Türkçe'nin geliştirilmesi, sanat gibi pek çok alanda şehre önemli hizmetlerde bulunduğunu vurgulayan Yengin, "Eğer İstanbul fethedildiyse bunun arka planında Manisa'nın bulunduğunu, Manisa'da aldığı eğitim ve yaptığı teknik, pratik ve tatbikatlarla İstanbul'un fethinin hazırlıklarının Manisa'da Molla Gürani, Akşemseddin, Molla Yegan gibi öğretmen ve Lalaları tarafından II. Mehmet'e bir misyon bir Kızılelma olarak öğretildi” dedi.

Manisa Saray-ı Amire'den kalan tek yapı olan Fatih Kulesinin kısa zamanda asli hüviyetine kavuşturulması gerektiğini kaydeden Naci Yengin, Manisa'da yapılacak yatırım ve Manisa adına yapılacak tarihi, askeri, siyasi ve coğrafi çalışmalarla Saray-ı Amire'nin minik de olsa aslına uygun bir maketinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Yengin ayrıca, Manisa'da görev yapmış 16 şehzade ve padişahlık makamına oturmuş 6 hükümdarın bulunduğunu bu yönüyle diğer şehzade şehirlerinden Manisa'nın daha farklı olduğunu bu yüzden kendisinin Manisa'ya Şehzade Şehir olarak nitelendirdiğini" vurguladı.

Fatih Sultan Mehmet ve Manisa adına şu ana kadar müstakil bir çalışmanın bulunmadığını, belgesel, roman, hikâye, araştırma  ve filmin yapılmadığını vurgulayan yazar; imkanları ve mevcut kaynakları değerlendirerek bunları gerçekleştirmenin hiç de zor olmadığını ifade etti. 

Konferans sonunda soru-cevap ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Işık’ın çiçek takdiminden sonra kitaplarını imzalayan yazar katılımcılara Naci Yengin 8 Mayıs 2018 Salı günü MCBÜ'de vereceği konferansa davet etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.