21 Mart 2018 Çarşamba 17:22
Nevruz’a Mesir coşkusu eklendi

UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirasında yer alan ve bu yıl 24-29 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan 478’inci Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali öncesi şifalı macun Nevruz ateşinin yakılmasının ardından dualarla karıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan Nevruz kutlamalarının ardından Sultan Camii bimarhanesine kadar yapılan kortej yürüyüşü Manisalılardan da büyük ilgi gördü.

Manisa’da Nevruz Bayramı coşkusu 478’inci Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalinin temsili Mesir Karma töreniyle ikiye katlandı. Nevruz Bayramı Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Törende, Manisa’da şehzadelik yaptıktan sonra tahta çıkan Osmanlı Padişahları, şehzadeler, nedimeler, müridler, Merkez Efendi gibi tarihi kişilikleri yansıtan temsili karakterler vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Törende İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak bir konuşma yaparak Nevruz Bayramı’nın önemine değindi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı ise, Nevruz’un dostluğa ve barışa vesile olmasını diledi.

Yapılan konuşmaların ardından geleneklere uygun boyanan ve vatandaşlara dağıtılan yumurtalar tokuşturuldu. Cumhuriyet Meydanı’nda yakılan Nevruz ateşinin üzerinden protokol üyeleri ve vatandaşlar bir bir atlarken örste demir dövülmesinin ardından meydandaki tören sona erdi. Cumhuriyet Meydanı’nda ayrıca ‘Sizin de dikili bir ağacınız olsun’ sloganıyla vatandaşlara fidan dağıtıldı.

Mesir heyecanı 478’inci kez başladı

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törenin ardından Manisa Valiliği önünden Manisa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takım öncülüğünde kortej yürüyüşü gerçekleşti. Kortejde temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Manisa’da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri ve protokol üyeleri yer aldı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı güzergahından devam eden kortej, Sultan Camii bimarhanesine kadar Mehter Marşı eşliğinde yürüdü. Protokolün yerini almasının ardından Mevlithanlar Derneği tarafından Mesir ilahisi okundu.

Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı ve Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer birer konuşma yaparak Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Karma Töreninin hayırlı olmasını dileyip, Afrin’e yönelik gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı başta olmak üzere bu vatan için şehit olanları rahmetle andı.

Konuşmaların ardından Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan tarafından karma töreni öncesi Mesir’in duası yaptırıldı. Duanın ardından macun içine konulan 41 çeşit baharat tek tek isimleri okunarak Vali Güvençer ve protokol üyeleri tarafından kazana dökülerek karıştırıldı.

Cumhur ittifakından sonra Mesir ittifakı

MHP İl Başkanı Erkan Öztürk, AK Parti’li Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç şifalı Mesir Macunu kazanını birlikte karıştırıp, ‘Cumhur ittifakından sonra Mesir ittifakında da birlikteyiz’ diyerek MHP ve AK Parti arasındaki Cumhur ittifakının sekteye uğramadan devam ettiğinin mesajını verdi.

İzdiham yaşandı

Mesir Karma töreninin ardından dualı Mesir’den almak isteyen vatandaşlar adeta izdihama neden olurken kazan içindeki az miktardaki mesir macunu saniyeler içinde bitti. Bu yıl 29 Nisan’da tarihi Sultan Camii’nin minare ve kubbelerinden 6 ton Mesir Macunu’nun saçılacağı öğrenildi.

Mesir Macununun tarihçesi

İnanışa göre, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan Manisa’dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultanın kendisinin yaptırdığı Sultan Camii bimarhanesinin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Ayşe Hafsa Sultan her Nevruz günü kendi şifa bulduğu macundan halkında faydalanması için Sultan Camii’nden dağıtılmasını ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Bu tarihten itibaren de Manisa’da Mesir Şenlikleri başlar. 478 yıldır kutlanan Festival, UNESCO tarafından da ‘Dünya’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı.

Şifa kaynağı 41 çeşit baharat

Şifalı Mesir Macunu içinde yer alan 41 çeşit baharat ise şöyle:

"Tarçın, Karabiber, Yenibahar, Karanfil, Çörek Otu, Hardal Tohumu, Anason, Kişniş, Zencefil, Hibiskus, Zerdeçal, Hindistan Cevizi, Rezene, Kebabiye, Sinameki, Sarıhalile, Vanilya, Darı Fülfül, Kakule, Havlıcan, Hıyarşembe, Safran, Kimyon, Çam Sakızı, Mürsafi, Meyan Balı, Zulumba, Limon Kabuğu, Portakal Kabuğu, Deve Dikeni Tohumu, Keten Tohumu, Keçiboynuzu, Udi Hindi, Isırgan Tohumu, Akbiber, Üzüm Çekirdeği, Hayıt Tohumu, Biberiye, Funda Yaprağı, Melisa Otu, Karahalile."

Nevruz Bayramı kutlamalarına Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Albay Güven Dere, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.