Milletine ve vatanına bağlılık yönünden birkaç çeşit vatandaş vardır. 1. Grup: Bunların başında kahramanlar gelir. Hiçbir çıkar beklemeden kendisini Millet ve vatan uğrunda harcayabilenler, kahraman vatandaşlardır. Bu grubun sayısı oldukça azdır.  “ kahramanlık ileri atılıp geri dönmemektir.” H. Nihal ATSIZ  2. Grup: .u grubu ikinci sınıf vatandaşlar teşkil eder. Bunlar tek başlarına ve her zaman kendilerini( kendi istekleriyle) feda edemeseler bile iyi bir isim bırakmak pahasına kendilerini feda edebilen kimselerdir.  3. Grup: kendilerini feda edebilecek yaratılışta olmamakla beraber başka her konuda fedakarlığa katlanabilen ve görevden kaçmayan kişilerdir. 4. Grup: Millete ve vatan için sadece çıkarları karşılığında fedakarlık yapabilen hilebaz kişilerdir.   Bir de hainler vardır k; onlardan bahsetmek gereksizdir.    

       Bir milletin yükselmesi veya alçalması kendi içindeki bu dört grubun çoğalması veya azalmasıyla orantılıdır. Milleten yükselmesinde başrol oynayan büyük adamlar ancak ilk iki gruptan çıkmıştır. Kimlere büyük adam demelidir?   Büyük adam, öncelikle iyi niyetli olmalıdır, kendisinin bir çıkar düşüncesi olmaz ve hedefi toplumun yükselmesidir, büyük adam her dönemde erdem ve meziyet        diye tanımlanan vasıflara sahip olmalıdır. Büyük adam, özel hayatında da temiz ve yüksek vasıflı adamdır. Bir takım yüksek meziyetleri olan reziller, asla büyük adam olamazlar. Makam için milleti feda eden değil, aksine gerektiği halde millet uğruna makamını ve hatta hayatını feda edebilen kişi büyük adamdır.  Gerçekleri görebilen hatta acı gerçeklere cesaretle bakabilen, haksızlık yapmayan kişiler büyük adamdır. Sözü ile işi arasında zıtlıklar olmayan, yalan ve hileden uzak duran kişi büyük adamdır, büyüklüğün şartlarından biri de zekadır, ahmaklardan büyük adam yetiştiğini tarih yazmamıştır, işini ehline veren ve adam seçmesini bilen kişi büyük adamdır, büyük adam olmak için ailesinin soylu ve edepli olması şarttır, eroinman, soysuz ve ahlaksız ailelerden büyük adam çıkmaz.  

       Büyük adam, şeref konusunda çok titizdir, verdiği sözden asla geri dönmez. Örneğin: Mareşal Von Hindenburg, Almanya Cumhurbaşkanlığına seçileceği zaman Hollanda’da sürgünde bulunan Kayzer Wilhelm’den izin almış, subay çıkarken İmparatora sadık kalacağına dair ettiği yeminle Cumhurbaşkanı olmak arasında ahlaki bir tezat görerek O’nun fikrini sormuş, İmparatorun izin vermesi üzerine Cumhurbaşkanlığını kabul etmiştir. Yeminine ve sözüne sadık kalan kişi büyük adamdır. Büyük adam, sorumluktan kaçmaz. Balkan Savaşında Edirne’yi altı ay süpürge tohumu yiyerek kahramanca savaşmış, esir düştükten sonra  bütün dünyanın takdirini kazandığı halde, esaretten dönünce Harbiye Nezaretine baş vurarak kendisinin Divan-ı Harp’te yargılanmasını istemiştir. Şükrü Paşa, büyük adamdır.   Atatürk, tüm gençliğini cephelerde geçirmiş, hasta halinde bile milletinin arasında bulunmuş, vefatının üzerinden seksen iki yıl geçtiği halde unutulmamış ve milyonlarca kişi tarafından anılmaktadır. Bu sebeple Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK büyük adamdır.

       Büyük adam az yetişir, bir millet için büyük adam yetiştirmek ne kadar büyük bir mutluluk ise, yetiştirmemek de o kadar büyük felakettir.  Bundan daha büyük ve korkunç olan felaket ise, basit adamları büyük sanacak kadar gafilleşmektir.  Büyük adamları ve büyük liderleri büyük milletler yetiştirir. “ Büyük adam, felaket yağmuru altında başkaları için çiçek toplayan insandır.”  Macar Milli Şairi PETÖFİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.