Kadın bu ülkede her zaman tartışma konusu oldu. Eski Türklerde Kadın her zaman toplumun, cemiyetin içindeydi ve erinin yanındaydı. Toplumda her türlü işi yapar ve toplumun en ileri noktasındaydı. Hatta Han'ın yanında oturur ülke ile ilgili meselelerinde söz sahibi olurdu. İslam öncesi toplumlarda ise kadın sadece bir meta aracı olarak görülür ve ikinci ve üçüncü bir sınıf sayılırdı. İslam öncesi Arap toplumlarında kız çocukları rağbet görmez ve diri diri toprağa gömerlerdi. Ama İslam bunu değiştirdi. Kadına haklarını ve toplumda bir yer kazandırdı. Hz Peygamber verdiği her mesaj ve eylemle kadının erkek kadar önemli olduğunu ve bir söylediği söz ile "...siz kadınları Allah'ın bir emaneti olarak aldınız ve onlara iyi bakınız ..." mealinde buyurdular..."Cennet anaların ayakları altındadır" gibi kadına değer veren ve kadını yükselten ifadeler kadına gereken değeri vermekte birer kılavuzdur. Konumuz İslam’da kadın olması hasebiyle İslam’da kadın nedir ve özellikle Hz peygamber döneminde kadının konumu nedir nerededir bunları yazalım...

-Semra bıntı Nüheyk el-Esediye Hz Muhammed döneminde Medine'de muhtesip/denetleyici olarak görev yaptı. Çarşı pazar esnafını din kurallarına göre denetleyen Ümmü/bayan Semra belinde kırbaç taşıyordu. Kurallara uymayanları, haksızlık-hırsızlık yapanları kırbaçla, kadın erkek demeden dövüyordu. Hz.Muhammed döneminde bir kadın kendi kararını alıp kendisi uygulayabilirdi. Kur-anı Kerim de nerede geçiyor ;"Kadının çalışamaz ya da yönetici olamaz" diye. Yok böyle bir şey.

-Hz Muhammed devrinde Müslüman kadın hayatın içindeydi. Çalışma-ticaret, siyaset ve savaşta erkeklerin yanıbaşındaydı. Hz. Muhammed döneminde erkeklerle tartışabilen, onların yanlışlarını çekinmeden söyleyen, yol gösteren kadınlar vardı. Hz. Muhammedin kadınlarla istişare ettiğini Kuteybe bin Müslim kaydetmektedir. Örneğin Hz Ömer'in kızı Hafsa'nın evinde, Esma Bint Umeys ile tartıştığı ve Hz.Muhammedin Ümmü Esma'ya hak verdiği bilinir. İbn-i Sad Hz.Muhammedin eşi Seleme'nin kadın konusunda Hz.Ebubekir ve Hz.Ömer ile tartıştığını yazılır. Kadın hakları konusunda Ayşe ile Selemenin katkıları göz ardı edilebilir mi?

-Siyasi tutukluların affı için aracılık yapan kadınların isteklerini Hz.Muhammed yerine getirmedimi? Hz.Muhammadin ilk eşi Hatice ticaretle uğraşmadı mı? Mekke'nin en zengin tüccarlarından bir değilmiydi? Hz.Muhammed Hz Hatice'nin üçüncü eşiydi. Medine'de Yahudilere ait Kaynuka çarşısında ticaret yapan Müslüman kadınlar yokmuydu? Hz.Muhammet'in eşlerinden Zeynep'in ayakkabı yapıp pazarda sattığı bilinmiyor mu?

-Dericilik yapan Ümmü Rayta'nın "zanaatımdan elde ettiğim ürünleri satıyorum bu sevap mıdır?" diye sorması üzerine Hz.Muhammed "elbette sevaptır" yanıtını vermedi mi?

Ümmü Mübeşşirin kendisine hurma bahçesi vardı. Ümmü Zafer ve Ümmü Umara gibi müslüman kadın kuaförler, erkeklerin bile saçını kesiyordu. Ümmü Muleyke ve Ümmü ve Ümmü Esma güzel kokular satan "ilk müslüman parfümcüler" değil miydi? Hz Muhammed savaşta istihbarat için kadınları görevlendirme di? Uhud savaşında Hz.Muhammed'in halası Safiyye gibi 14 müslüman kadın görev yapmadımı. Süt teyzesi Ümmü Süleym hamileyken katılmadı mı? Huneyn savaşına. Akabe'de Nesibe (Ümmü Ümare) kocası ve iki oğluyla savaşmadı mı? Omzundan yaralanmadı mı? İyileşip Uhut savaşına katılıp bu vucuduna 12 yara almadı mı?

-Müslüman kadınlar İslam hukuku gereği savaş ganimetlerinden pay da aldılar. Hz. Muhammed Hayberde savaşan Kuaybe, Sahle, Ümeyye gibi 20 kadına, Benu Nazar Kalesi ganimetleri erkeklerle eşit paylaştırdı.

-Esma Bint Umeyy doktorluk yapmadı mı? Habeşistand öğrendiği ilaçları Hz.Muhammed'e vererek iyileştirdiği bilinmez mi? Peygamberin öldüğünü muayana ettikten sonra ilk açıklayan o değil miydi?

Bu örnekler daha da uzatılabilir. Yani Hz Peygamber döneminde kadınlar toplumdan soyutlamadı bilakis toplumun içinde toplumun faydasına çalıştı. Bugün kendini müslüman addedenler kadını toplumdan soyutlamak ve yalnızlaştırmak gibi bir etkinlikleri var. Kadını toplumdan soyutlamak isteyen düşünce gerçek ilamın yakınında değil Hz.Peygamberin gittiği ve gösterdiği ve en azından gittiği yoldan gitmedikleri belli. 

Mustafa kemal'in dediği gibi: Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. "Mümkünmüdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıça diğer kısmı göklere yükselsin." Kadın toplumu bütünler…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.