İshak Çelebi Mah. 2008.Sokakta bulunan İmadüddin Vakfı Çeşmesi, Naci Yengin, 2017

4 Nisan 2017 tarihinde yayınladığım ve o zamanlar çevresinde evler bulunan İshak çelebi mahallesi 2008 numaralı sokakta bulunan İmadüddin Vakfı Çeşmesinin son hali durumun aciliyetini ortaya koyuyor.
Bilindiği gibi İshak çelebi mahallesi çevre düzenlemesi hızla devam ediyor. Proje tamamlandığında Ulu Cami çevresi Millet Bahçesi projesine 2012 yılında başlanmıştı.



"Ulu Cami ve Çevresi Millet Bahçesi" projesi tamamlandığında 51 bin metrekarelik alanda restoran ve seyir terasları, yürüyüş ve dinlenme alanları ile peyzaj tasarımları yer alacak. Bölge Manisa'nın cazibe merkezlerinden birisi haline gelecek.
Ancak proje alanında yer alan tarihi binaların korunması amacıyla ivedilikle çalışmalar yapılması gerekiyor.



Söz konusu tarihi binalar Ulu Cami ve çevresinde bulunuyor. İshak Çelebi Mahallesinde bulunan ve XVI. yüzyılda yapıldığı öngörülen İmadüddin Vakfı Çeşmesinin 2017'deki haliyle şimdiki hali arasında büyük farklılık var. Çeşme yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Kitabesi, aynası, tarihi dokusu her geçen gün biraz daha yok olmaya doğru gidiyor. Çeşmenin bir an önce kurtarılması gerekiyor.


Çeşmeyle ilgili elde ettiğimiz tarihi bilgiler şöyle:

 

İshak Çelebi Mahallesindeki Çeşmenin kitabesi halen aslına uygun bir şekilde yerli yerinde duruyor. Ancak yazılarının üzerinden kireç boyası ve tahribat olduğu için okumak zor. Okuyabildiğimiz kadarıyla kitabesinde:

"Çeşmedir hayrat içinde menba-ı feyz ve necat kıldı hallak-ı cihan her şeyi mader-i hayat, Teşnegan içsun dua itsun İmadüddin vakfına ehl-i iman abdest alsun heman kılsunlar salat 1326/1908-1909" ([1] Hasan Uyar, Spil’den Manisa’ya Ab-ı Hayat-Manisa Çeşmeleri, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, 2013).



Her ne kadar çeşme üzerindeki kitabede 1908-1909 tarihi varsa da çeşmenin daha sonradan onarımının İmadüddin Vakfı tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Manisa tarihçisi İbrahim Gökçen’in M. 1601-1602 (H. 1010) olarak tarihlediği ve eski İmad Mahallesinde bulunan bu çeşmenin XVII. Yüzyıl başlarında var olduğunu gösteren delillerden bahsetmesi çeşmenin 1600'lü yılların başında yapıldığını göstermektedir.

Çeşmenin sağında ve solunda Türk Bayrağının Ay ve Yıldızı motifleri dikkat çekiyor!

Çeşmenin üstündeki kemer yerine kullanılan üçgen çatısı Manisa da tek olan bir çeşmeden bahsediyoruz!


Çeşmenin XVI. Yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz. Ancak çeşmenin üzerinde bulunan kitabe kaydında eserin XVIII. yüzyıla aitmiş gibi bir izlenim ortaya çıkmaktadır. Bu yanıltıcı durum çeşmenin XVIII. yüzyılda yapıldığını değil bu yüzyılda köklü bir onarım geçirdiğini göstermektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.