İlk yemişini bu sene verdi,

Kızılcık,

Üç tane;

Bir daha seneye beş tane verir;

Ömür çok,

Bekleriz;

Ne çıkar?

İlâhi kızılcık! *

“Bazı insanlar, birine iyilikte bulunurlarsa, karşılığını alacaklarını hesaba katarlar. Bazıları da bunun hesabını yapmazlar fakat gene de iyilik yaptıkları kişiyi kendilerine borçlu sayarlar, yaptıklarının fazlasıyla şuurundadırlar. Bazıları da bir anlamda iyilikte bulunduklarını bile bilmezler. Üzüm üreten, bir kez meyvasını verdikten sonra bir ödül beklemeyen asmalar gibidirler. Tıpkı bir yarışı bitiren at gibi, avını yakalayan bir köpek gibi, balını yapan bir arı gibidirler. Bu insanlar da iyilik yaptıktan sonra bağıra bağıra duyurmazlar. Tıpkı asmanın mevsimi gelince yine üzüm vermesi gibi. Evet gene de bunun farkında olmalıyız, çünkü bir topluluğa ait olan, o toplumun ferdi olan insanın, toplumun yararına davrandığının bilincinde olması ve İlahi hak için, komşularının da bunu anlamalarını dilemesi insana özgü bir niteliktir. “ **S.24

Elbette bu vefakâr ağaçları da seven, besleyen, nice emekler verip, onu hazır hale getirenlerin payı asla unutulmaz, ondan sonrası ise, bir şey beklemeden meyve veren ağaçlar misali, zamanını bekleyip tabiatın çeşitli lütuflarıyla pişip, meyvelerini insanlığa hazır hale getirirler.

* Orhan Veli

** Marcus Aurelius Yıldızların Örtüsü Yoktur. İst 2019

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.