Manisa’nın meşhur doktorlarından Cemil ŞENER, 1897 yılında Rodos’ta doğmuş, ilk ve orta öğrenimini burada Frerler okulunda tamamladıktan sonra İ.Ü. Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1920 yılında Askeri Tabip olarak İstiklal Savaşına katılmak için Anadolu’ya geçmiş ve çeşitli Askeri Hastanelerde görev yapmıştır. 1928 yılında Askeri Doktor iken Manisa’ya yerleşmiş, 1932 yılında Bakterilog  olmuş ve bu alanda çalışmalarına devam etmiş, 1934 yılında ise Tabip Binbaşı iken askerlikten istifa ederek serbest doktor olarak mesleğine devam etmiştir. 1957 Genel Seçimlerinde Manisa milletvekili olarak T.B.M.M.’de üç yıl görev yapmış, 1960 yılından sonra da Manisa’da mesleğini devam ettirmiş ve 3 Ocak 1978 günü vefat etmiştir.

       Dr. Cemil Bey, Manisa’da Askeri Hastanede görev yaparken tıbbi bitkilerin tedavi amacıyla ilaç olarak kullanılmasını merak etmiş, özellikle halkın çok tükettiği Şevket-i Bostan bitkisinin bazı hastalar tarafından çok kullanılması neticesinin olumlu sonuçlar verdiğine şahit olmuştur. Yöre halkının Şevket-i Bostan bitkisini su ile kaynatarak içmesi ve kök kabuğunun zeytinyağlı salata ve etli yemeğini yapması dikkatini çekmiştir. Bu bitkinin kök kabuğunun böbrek taşlarını ve mesanedeki kumları düşürmesi olayı üzerine odaklanmıştır. Üç yıl süren araştırmaları sonunda bitkinin ekstre floidini etkili maddeler içerdiğini gözlemlemiş, elde ettiği maddeden ilaç imal ederek pazarlamak amacıyla 23 Mart 1931 tarihinde Lityaliz ismi ile ilaç ruhsatı almak için Sağlık Bakanlığına başvurmuştur. Başvuruda bitkinin Latince ismi olarak Kardiyyus Marriyyanus  kelimesini kullanmış ve kendine 5 Mayıs 1931 tarihinde ruhsat verilmiştir.

       Dr. Cemil ŞENER, bu detaylı ve sabırlı çalışmaları hakkında meşhur Tıp Adamı Dr. Akil Muhtar Bey’e bilgi vermiş, incelemeler sonunda Dr. Akil Muhtar Bey, hazırladığı raporu zamanın Sağlık Bakanı Dr.Refik SAYDAM’a arz etmiştir.  Dr. Akil Muhtar Bey, raporunda ilacın herhangi bir yan etkisinin olmadığını, böbrek hastalığına iyi geldiğini, böbrek ağrılarını yok ettiğini, böbreklerdeki taşları ve mesanedeki kumları düşürdüğünü, hastalar tarafından kullanılmasında tıbben bir sakıncanın bulunmadığını özellikle yazılı olarak belirtmiştir. Sağlık Bakanlığı ilacın adını “ Litrazol Cemil” olarak onaylamış ve patent vermiştir. İlk ruhsat 9 Ekim 1934 tarihinde verilmiş ve sonraları 3 Eylül 1946 tarihinde ruhsat yenilenmiştir.

       Litrazol Cemil isimli ilaç, 1934 yılından itibaren Manisa’da Utku Mahallesi Sinema Park Caddesi Nu: 21 adresinde bulunan Cemil ŞENER’in iki katlı betonarme evinin birinci katında düzenlediği özel laboratuarında imal edilmeye başlanmıştır. Litrazol Cemil isimli ilaç kısa zamanda tüm ülkede böbrek hastalarının tedavisinde kullanılmaya başlanmış ve ülkemizin ilk patentli ilacı olarak kabul edilmiştir. Bu ilacın imalatı 1995 yılına kadar devam etmiştir. Cemil Bey’in vefatından sonra şimdiki P.T.T. Binasının karşı köşesinde bulunan geniş bahçe içerisinde iki katlı betonarme ev uzun yıllar sahipsiz ve bakımsız olarak kalınca alt katında bulunan laboratuardaki tıbbi araç ve gereçler, kaybolmuştur ve ne olduğu bilinmemektedir.  Yakın zamanda iki katlı bu eski ev yıkılarak yerine bir büyük işyeri inşa edilmiştir. 

       Keşke bu binayı Manisa İl Sağlık Müdürlüğü veya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü satın alarak şehrimizde “ Dr. Cemil ŞENER Tıp ve Eczacılık Müzesi “ olarak düzenleyerek gelecek kuşaklara miras bıraksalardı.  Cemil ŞENER Bey’in çalışmaları ve hayat hikayesi , Şifahane TIP Tarihi Müzesinde bir panoda yazılı olarak bulunmaktadır. Şehrimizin değerleri unutturulmamalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.