Zengin coğrafya ile tabi kaynaklara sahip olan ve içinde Türk Milletiyle ilgili pek çok hatıra barındıran Hindistan, tarihinde pek çok zaman istilalara uğramıştır. Burada, Milat öncesinde, Persler,  İskender ve Baktariya Devleti hâkimiyet kurmuştu.”

   “ Hindistan’daki Türk tarihi açısından batıdaki İndus (Sind) havzası da oldukça önemlidir. “Yüeçiler’in önünden kaçan Sakalar m.ö ikinci asrın başında Sind ve Makran’a yerleşerek burayı anavatan yapmış, tarihte Sicistan denilen yerin ismini miras bırakmışlardı.  Hun İmparatoru Mete(Matun) istilasından kaçan Yüeçiler ise İskender artığı Bakteriya devletini yıkıp, Hindistan’ın ilk ve en büyük imparatorluğu olan Kuşan devletini kurdular.”(1)  Sonrasında, Akhunlar ve Türk Şahiler kıtada üstünlük sağlamıştır.

    Toharistan Yabgu sülalesi Kök-Türk hanedanının batı koluna mensup bulunuyorlardı. Altıncı asır sonunda, Toharistan, Kök-Türk idaresine geçmekle, Toharistan Yabgu'su unvanı aldı ve bu Türk soyunun hâkimiyeti, 758 sıralarına kadar devam etti. Toharistan eski Ak-Hun ili olmakla Yabgu, "Ak Hun hükümdarı" unvanını taşıyordu. (2)

     Hindistan’da, ülke tarihinin seyrini değiştiren, Batının deyişiyle “Türk asrını’’ yaşatanlar Gazneliler,  Gûrlular ve Türk şâhîler oldular.  İlki, Âl-i Yemin hânedanıdır. Başkentlilerinden dolayı da Gazneliler diye tarihe geçmişlerdir.(3)

   “Hind’de bulunan Türk-şahi sülalesi 870-1003 yıllarında yaşadı. Kabil-şah ve Horasan melik'i unvanları da olan Türk-şahi, veya Tigin-şah devleti, tarihi kayıdlara göre, Kök-Türk sülalesinin, Buhara’ ya hâkim kolundan, Yel /Yil Tigin'den inmekde idi. Evlenmeler yolu ile olabilecek başka bağları da, Toharistan'da, Kök-Türklerden önce bulunan Kuşan (ilk Miladi asırlar) ve Orta Asyalı Hun (Ak-Hun, Alhon) gibi soylar ile kaydedilmekdedir. Efsaneye göre, Kuşan devrine uygun bir zamanda, çevreye gelmiş bir Türk'den iniyorlardı. Kitabelerinde ise (Belh ili dilinde), Kök-Türk alakası, "Hakan'a mensub" ibaresi ve Uluğ, Yabgu, Tigin gibi, o devirde Kök-Türk Beylerine mahsus unvanlar ile teyid edilmekdedir. Kök-Türk sülalesinin totemik sembolleri "Böri" (kurd) idi.

     Burkan dini, Hind inançları ve İç Asya "Kam" -Şaman'larının geleneklerinden oluşan, karışık bir inanç olan Tantrik Budizm'e bağlı idiler. Hâkim oldukları yerlerde pek çok abide-eser bıraktılar. Kabil Dağlarındaki kaleler, minareye benzer Budist kule, nice Budist eserler, onlara aiddir. “(4)

    Türk-şahi ordusunda, Halaç Kalaç ve Oğuz Türkleri çokdu. Türk-şahii devrinde, Gazne nüfusunun üçde-biri Türk idi. Gur vilayeti Halaç Türkleri ile meskun olup, bazı çevrelerine, onların adı veriliyordu. Gazne Sultanı, Türk neslinden Sebük Tigin oğlu Mahmud'un (999-1030) ordusuna giren ve artık Müslüman olan Halaçlar, Bengale -Sind-Hind'de devletler kuracaklardı…

1-Salim Cöhce. Erdem sayı 27. Ankara 1997

2-Emel Esin. Toharistan Yabgu'ları Türk-Şahi'ler, Şul' (Çöl) Türkleri Devletleri. Tarihte Türk Devletleri 1987

3-Enver Korukçu. 13 ve 16 yüzyıllarda Hindistan’da Türk Kurucular ve Hanedanlar.. Erdem sayı 27. 1997

4- Emel Esin a.g.m.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.