Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
11 Haziran 2020 Perşembe 17:56
Dezenfektan kullandı, 0.30 promil alkollü çıktı!

Covid-19 salgınını başladığı 11 Mart tarihinden itibaren normal hayatımızda sıkça kullanmaya başladığımız dezenfektan, Manisa’da ilginç bir olayın yaşanmasına neden oldu.

UYGULAMADA 0.30 PROMİL ALKOLLÜ ÇIKTI 

Manisa Yunusemre ilçesinde veteriner hekimliği yapan B.B.(46), 6 Haziran tarihinde öğleden sonra muayenehanesinden kendi kliğine giderken polis uygulamasına takıldı. Alkol kullanmadığını iddia eden veteriner hekim B.B. polis uygulamasında 0.30 promil alkollü çıkarak ehliyetine 6 ay el konuldu ve 1228 TL para cezası kesildi. 
Alkol kullanmamasına rağmen alkol metre cihazında 0.30 promil alkol çıkmasına ve ehliyetine el konulmasına tepki gösteren B.B., yaptığı araştırma neticesinde kullandığı dezenfektan sebep olduğunu ortaya çıkardı. Kendi işyerinde küçük bir deney yapan B.B., ilk olarak dezenfektanı kullandıktan sonra maske takarak 2,5 dakika bekledi. B.B. daha sonra aldığı alkol metre cihazına üfleyerek 0.19 promil alkol çıktığını gördü. 

Polis uygulamasındaki alkol metrede alkollü çıkmasının sebebinin kullandığı dezenfektan olduğunu gören B.B. daha sonra itiraz etmek için avukatı Haşim Çelik aracılığıyla Manisa Sulh Ceza Mahkemesi’ne dava açtı. 

AVUKATTA AYNI DENEYİ YAPTI

Müvekkilinin itirazı üzerine Sulh Ceza Mahkemesine dava açan avukat Haşim Çelik’te dezenfektanın insan üzerinde alkol etkisi yarattığını görebilmek için kendi bürosunda B.B.’nin yaptığı deneyin aynısını yaptı. Yaptığı deney sonrasında avukat Çelik, kullandığı dezenfektan sebebiyle alkol metre de 0.19 promil alkol çıktığını gözlemledi. 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan avukat Çelik, müvekkilinin bir hak mahrumiyeti yaşadığını ve bu konuda hukuksal mücadeleye başlattıklarını ifade etti. 

DEZENFEKTAN VE KOLONYA ALKOL ETKİSİ YAPIYOR

Avukat Haşim Çelik, corona virüsünden sonra günlük hayatımızda sıkça kullanılan dezenfektanların insanda azda olsa alkol etkisi yarattığını dile getirdi. 
Avukat Çelik yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;  “Corona virüsünden sonra alınan tedbirler kapsamında bir takım meslek gruplarının uyması gereken zorunluluklar var. Müvekkilimde bu meslek gruplarından birisi olan veterinerlik hizmeti geren bir kişi. Olayın yaşandığı gün gönül rahatlığıyla muayenehanesinden kendi kliğine motosikletiyle giderken polis uygulamasına giriyor. Uygulama sırasında alkol metreyi üflediğinde 0.30 promil alkollü olduğu ortaya çıkıyor. Motosiklette yasal alkol sınırı 0.20 promili aşınca ehliyetine el konuluyor. Böyle bir durumun olması mümkün değil. Bu durumun nasıl olabileceğine yönelik yaptığımız araştırmada kullanılan dezenfektanın içindeki alkolün insanlarda yan etkisi yaptığı ve maske etkisiyle sanki alkol kullanmış havası yarattığını gözlemledik. Bunu kendimizde test ettik. Dezenfektanı kullandıktan sonra 2,5 dakika bekledik ve sonra alkol metreye üfledik. Ardından neredeyse 0.19 ile 0.20 arasında promil alkollü çıktığını gördük. Küçük deneyi kolonya ile de denedik ve aynı sonuç çıktı. Bu noktada insanların dezenfektan kullandıktan sonra araçlarıyla karıştıkları kazalarda alkollüymüş gibi uygulama yapılması veya polis uygulamalarında ciddi hak mahrumiyetlerinin yaşanabileceği düşüncesiyle müvekkilimin yaşadığı mağduriyetinin giderilmesi amacıyla itirazda bulunduk.’’

İÇİŞLERİ VE SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRIDA BULUNDU

Manisa Sulh Ceza Mahkemesine itirazda bulunarak hukuk sürecini başlattıklarını belirten Avukat Çelik, kendi yaptıkları küçük deneyin ilgili kurumlar tarafından daha kapsamlı yapılarak gerekli önlemlerin alınması için çağrıda bulundu. 

Çelik yaptığı açıklamada, “Alkollü olmayan bir kişiyi alkollüymüş gibi işlem yapılarak hem ehliyetine el konulmasına ve para cezası uygulanmasına itiraz etmek için Manisa Sulh Ceza Mahkemesi’ne dava açarak itirazda bulunduk.

Bizim öncelikli olarak istediğimiz İçişleri, Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel müdürlüğü nezlinde yaptığımız bu küçük araştırmanın daha büyüğünün yapılmasını ve sürücülerin hak mahrumiyeti yaşamamasını sağlamak. Özellikle virüsle en ön saflarda mücadele eden doktorların sürekli dezenfektan kullandıktan sonra günlük hayatlarında bu tür olayları yaşamasının önüne geçmek. Alkol olmayan bir kişi bu durumda mağdur olur. Gerekli birimler tarafından bunun araştırılmasını istiyoruz. Bunun için gereken tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz’’ diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.