Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
13 Ekim 2022 Perşembe 11:40
Zeytin üreticisinin fiyat tepkisi

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Saruhanlı İlçe Başkanı Hasan Levent ile birlikte Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen mahallesini ziyaret ederek zeytin üreticileriyle bir araya geldi. Düşük alım fiyatları ve artan maliyetler altında ezildiklerini söyleyen üreticiler sıkıntılarını dile getirerek bu yıl zeytinden zarar edeceklerini ifade etti. Zeytin üreticisi Halit Korkmaz, bu yıl zeytinde ciddi hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti. Halit Korkmaz, “Bu sene zeytinde büyük bir hayal kırıklığına uğradık. 30-35 lira fiyat beklerken şu an ortalama 12-13 liraya tarladan satışı var. Markete gitseniz kilosu 90 liradan satılıyor. Bize yazık, günah değil mi? Bunun elektriği, mazotu, gübresi var. Bir yıl boyunca verdiğimiz emek var. Mazotun bile litresi kaç lira olmuşken zeytinin kilosunun 10 liranın üstünde olmasının bir anlamı var mı? Devlet yetkililerinden destek bekliyoruz. Seçimler yaklaşıyor ama seçim zamanı gelmeyin. Şimdi gelin üreticinizle biraz ilgilenin” dedi.

YÜZDE 40 ZARAR EDİYORUZ

Üreticinin her yıl kazancının düştüğünü söyleyen Kenan Zığır ise,   “Her geçen yıl bir önceki yıldan daha kötü. Bugün işçi, memur, emekli zor duruma düşünce yüzde 40 oranlarında zam alabiliyor. Ama üreticinin hali böyle değil. Üreticinin kazancına bırakın yüzde 40 oranında artış gelmesini yüzde 10’luk artışı bile göremiyoruz. Tam tersine her yıl yüzde 40 zarar ediyoruz. Böyle giderse önümüzdeki dönem çiftçilik yapacak kimseyi bulamayacaklar. Para kazanılıp kazanılmayacağı dahi belli olmayan bir mesleği insanlar sürdürmeye devam etmez. En azından üretimi bırakan çiftçi gider fabrikada çalışır. En azından aylık evine ne kadar para gireceğini bilir. Üretimin ve üreticiliğin ölmemesi için herkesi bu konuda göreve davet ediyorum” diye konuştu.

CHP’Lİ BALABAN: MALİYETİ KARŞILAMIYOR

Üreticilerin sıkıntılarını dinledikten sonra açıklamada bulunan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, “Üreticiler tıpkı üzümde, mısırda, pamukta olduğu gibi zeytinde de oldukça dertli. Çünkü gider tarımsal ürünlerde olduğu gibi zeytinde de üretim maliyetleri çok arttı. Ancak zeytinin fiyatı girdi maliyetleri gibi artmadı. Geçen yıl 13-14 liraya satılan zeytin bu yıl 17-18 liraya piyasada satılmaya başlasa da maliyetleri karşılamıyor. Zeytin üreticisi şuanda ciddi bir zarar yaşıyor. Zeytinin konduğu sele dahi bir yılda 15 liradan 70 liraya çıkmış durumda. Böyle bir durumda zeytin üreticisinin nasıl kazanmasını beklersiniz. Bir kez daha AKP’ye ve siyasi iradesine sesleniyoruz. Artık yeter. Üzümcünün, zeytincinin, mısırcının yani tüm çiftçilerimizin haklı isyanlarına kulan verin. Tarımsal üretim durmadan, çiftçi üretmekten vazgeçmeden aylardır çeşitli platformlarda söylediğimiz önlemleri bir an önce alın. Yoksa önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’ye açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.