Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
26 Eylül 2022 Pazartesi 15:52
Üzüm üreticisinden siyah çelenkli protesto

TMO’ya üzümlerini satamayan üreticiler, tepkilerini göstermek amacıyla Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Aşağı Çobannisa mahallesindeki TMO’nun alım merkezine gelerek siyah çelenk bıraktı. Eyleme CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, İYİ Parti İl Başkanvekili Tunç Önsoy, İYİ parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufak Akan da destek verdi.

Üretici Refik Baysal, “Üreticiler olarak artık sahipsiz bırakılmış durumdayız. TMO’ya üzümleri getiriyoruz. Ama hiçbir sebep olmadan eksperler hiçbir analiz çalışması yapmadan kağıt üzerinden bakarak bir açıklama yapıp üreticiyi geri gönderiyorlar. Eksperler bize ‘Git üzümünü tüccara sat’ diye bir açıklamada bulunuyor. Bizi tüccarın kucağına bırakıyorlar. Geçen sene bile 12.05 liraya sattığım üzümü, bu yıl 27 lira açıklanmasına rağmen 15 liraya tüccara satıyoruz. Oysaki maliyetlerimiz bu yıl yüzde 500 artmış durumda. Bu konuda çok mağdur durumdayız. Tüccar yok pahasına ürünümüzü satın alıyor. Bizim bu mağduriyeti yaşamak istemiyoruz. Sorunumuzun acil çözümlenmesi için Cumhurbaşkanına, bakanlara çağrıda bulunuyoruz. Bizim bu sıkıntımıza bir an önce çözüm bulunsun” diye konuştu.

“ÜZÜMÜMÜ SATAMADIM, BORÇLARIMI ÖDEYEMİYORUM”

Yaklaşık 40 ton üzümünün elinde kaldığını dile getiren üretici Bayram Atilla ise, üzümünü satamadığı için borçlarını ödeyemediğini söyledi. Üretici Bayram Atilla, “Üzümüm çıkardım ama satamıyorum. TMO’ya getiriyorum, ama almıyor. Ben malımı kime satacağım. Vali beye çıktık, ama bir çözüm bulamadık. Valimiz tüm üzümlerin TMO tarafından 7 numara seviyesinde alınacağının sözünü verdi. Ama TMO alım yapmıyor ve geri gönderiyor. Çaresiz durumdayız. Amelemize bile para veremiyorum şuanda. Evimizden dışarı çıkamaz hale geldik. Çünkü kapıdan adım atsak herkes bizden para istiyor. Yetkililer bize sahip çıkmıyor. Şuana kadar bir gram üzümüm satamadım. Bankalar kapıda bekliyor” dedi.

“İŞÇİLERİN PARASINI BİLE ÖDEYEMEDİK”

Üretici Baki Adıyaman ise üzümü satamadığı için işçilerin parasını ödeyemediğini ve her gün işçilerle kavga etmek zorunda kaldığını belirterek şöyle konuştu: “Üzümü üreticileri olarak bu yıl çok mağdur olduk. Bizi tüccara yönlendiriyorlar. Peki üzümü tüccara götürdüğümüzde 16 liradan üzümü alıyor. Peki tüccar bu üzümden zarar etmiyorsa, TMO neden almıyor. TMO zarar mı edecek? Biz 25 liradan üzüm almasını beklemiyoruz. 22 liradan bile alsın. En azından önden sattığımız 8-10 ton üzümle işçilerimizin parasını öderiz. Üzümü kestirdiğimiz işçilerin parasını hala ödeyemedik. Bankalardaki kredilerimiz malum. Bankalar kredi bile vermiyor artık. Biz TMO’dan döndüğümüz zaman işçilerle tartışıyoruz. TMO’ya da bir şey diyemiyoruz. Çünkü onlarda emir kulu. Ama bizi yönetenlere iki çift lafımız olacak. Bize verilen taban fiyat uygulansın. Uygulanmıyorsa 7 numaradan üzüm alınsın. Yoksa çiftçi artık üretemeyecek. Bakanlığa ve TMO’ya talimat verilsin ve üreticini elindeki üzüm alınsın.”

CHP’Lİ BALABAN: ÜRETİCİ CAN ÇEKİŞİYOR

TMO’ya üzümlerini satamadığı için sıkıntı yaşayan üreticilerin dinleyen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban da,  “Üretici bir dram yaşıyor. TMO’dan çok siyasi iradeye sesleniyoruz. AKP’nin genel başkanı, milletvekilleri, tarım bakanı bu üreticilerin sesini artık duymaları gerekiyor. Üretici iflas ediyor. Üretici can çekişiyor. Bu konuyu hem üretici hem bizler dile getiriyoruz. Ancak haftalardır hala bir adım atılmış değil. Bu üreticinin ahı ve sitemi AKP’yi bitirecek. Üreticinin kalkınmadığı bir ülkenin kalkınması mümkün değil. Ancak söz veriyoruz ki CHP’nin önderliğindeki Millet İttifakı’nın iktidarında yaşanan bu mağduriyetler son bulacak ve tercihimiz üreticiden yana olacak” dedi.

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca da, üreticinin artık ekemeyeceğini, tarlaların boş kalacağını belirterek devletin görevini yapması gerektiğini söyledi.

İYİ PARTİ AKAN: ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, “Maalesef tarım politikaları yanlışlığı sebebiyle bu sıkıntı yaşanıyor. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Manisa’da taban fiyat 27 lira açıkladı. Ancak TMO önlerinde bu fiyatın gerçekleşmediğini gözlerimizle gördük. TMO’nun nasıl bir oyun yaptığını gözlemledik. TMO üreticiyi tüccarın eline itiyor. Tüccar ise üzümü 10-15 lira arasında fiyatla üreticiden alıyor. Bahane ise üzümün kalitesini düşük olduğu ifade ediliyor. Bir an önce devlet bu işe el atması lazım. Üretici mağdur edilmeyecek düzeyde TMO’nun üzümleri alması gerekir. TMO’nun görevi budur” diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından TMO’nun önünde bekleyen üreticiler yaptırdıkları siyah çelengi alım ofisinin önüne bıraktı.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.