Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
25 Ağustos 2021 Çarşamba 11:00
Türkiye'ye örnek model : MOSTEM

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) Başkan Danışmanı Nihat Akyol, MHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın ziyaretinde MOSTEM hakkında bilgiler aktardı. Akyol, teknoloji ve endüstri üssü MOSTEM'in, başarılı öğrenciler yetiştirerek ihtiyaca karşı nokta atışı yaptığını ifade etti.

MOSTEM’de, 194’ü yatılı olmak üzere 1952 öğrenciye çağın teknolojileriyle donatılmış sınıf, laboratuvar ve atölyelerde mesleki eğitim verilirken; öğrenciler 2500 kişilik spor salonu, 610 kişilik amfi tiyatro ve sosyal tesislerde spor ve sosyokültürel faaliyetler yapıyor.  “İş Arayan Değil, İş’te Aranan Nesil” projesiyle öğrencilerine çağımızın gerektirdiği teknolojik eğitimi veren MOSTEM, okul-sanayi işbirliği projeleri kapsamında yeni nesil teknolojik ürünler üretmekte, sanayinin kalifiye eleman ihtiyacını karşılıyor.  OSB’de işletme sahibi/yöneticilerden oluşan 17 kişilik MOSTEM danışma kurulu oluşturularak mesleki eğitimde okul ile sektör arasında etkili ve kalıcı işbirliği sağlanmış, okul ile iş gücü piyasası arasındaki etkileşim mekanizmaları kuruldu. MOSTEM ile OSB’deki firmalar arasında yapılan “koçluk programı” kapsamında öğrencilere işletmelerde Eğitim Koçu belirlenerek şirketler ve meslek lisesi arasında kalıcı işbirliği modelleri yaratılmış, öğrencilere staj ve istihdam önceliği sağlandı.


Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki sanayi kuruluşları ile ortak proje ve etkinlik çalışmaları yürütülerek eğitim içinde üretim gerçekleştirilmekte, hem işletmelerin ihtiyaçları karşılanmakta hem de öğrencilerle işletmeler arasında bağlantılar kuruluyor.  Öğrencilerin bilgi ve becerilerini gerçek yaşamla bağdaştırmalarına fırsat yaratmak, karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek, tasarım odaklı düşünme becerilerini geliştirerek keşfetmelerini sağlamak için STEM uygulama çalışmalarına, Mesleki Stem de eklendi.  Okulda işletmelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda işletme çalışanlarına da eğitim veriliyor. Öğrenci, Okul ve Aile bütünlüğü kapsamında öğrencilerin evleri ziyaret edilerek öğrenciler daha yakından tanınmakta, ailelerin okula ve öğretmenlere güveni ve kaynaşması artırılmakta.  Endüstri 4.0 ile birlikte, endüstriyel otomasyon sektörünün en çok ihtiyaç duyacağı ve en hızlı gelişim sağlayacağı IOT alanıdır.  Bu amaçla MOSTEM öğrencilerine, Raspberry Pi 3 üzerinde Turta IoT HAT, bulut tarafında Azure üzerinde IoT Hub ve Stream Analytics servisleri eğitimi veriliyor.  sRobotik çalışmalarda hem Türkiye hem de dünya genelinde başarılar elde eden MOSTEM öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında geri dönüşüme giden ürünlerin parçalarından engelli hayvanların tedavilerinde kullanılmak üzere yürüteç yapıyor.

MOSTEM Türkiye’nin gururu örnek bir okul olduğunu belirten Akçay, “Bu okul; OSB-Okul-İşyeri-Devlet ve Aile işbirliğinin, ortak sinerjisinin eseridir. Bu okul, ruhu idealist aklı realist insanların eseridir.  Ne kadar gurur duysak ne kadar tebrik etsek azdır. Mesleki eğitimin desteklenmesi ve Organize Sanayi Bölgelerinde MOSTEM modeli meslek okullarının yaygınlaştırılmasıyla Türk sanayi büyük bir ivme kazanacak “Üreten Ülke Türkiye” ve “Güçlü Ekonomi Güçlü Sanayi” hedeflerine ulaşılacaktır. Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni örnek bir okul ve güzide bir eser halinde ülkemize kazandıran OSB Başkanı Sayın Sait Türek ve ekibini, okul yönetimini,  öğretmenlerini, öğrenci ve ailelerini, iş insanlarını ve MEB’i gönülden tebrik ediyorum. MOSTEM bir kez daha göstermiştir ki ülkemizin her köşesinde bilimsel ve teknolojik çalışmalar yapan, geleceğimizi emanet edebileceğimiz meslek sahibi gençlerimiz ve onlara destek veren kurumlarımız, eğitimcilerimiz ve iş insanlarımız var.  Mesleki Eğitimde örnek bir model olan Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi göstermiştir ki, Türk Milletinin ortak dayanışması, birlik ve beraberliğiyle başaramayacağı hiçbir iş, aşamayacağı hiçbir engel yoktur” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.