Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
24 Mayıs 2021 Pazartesi 20:07
Soma davası 14 Haziran'a ertelendi

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciası davasında “Olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ve mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu, Yargıtay 12'nci Dairesi'nin ocak ayında verdiği karar doğrultusunda “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan yeniden yargılanmalarına başlandı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasına faciada hayatını kaybeden madenci aileleri duruşmanın yapılacağı salona yürüyerek geldi. Duruşma öncesi madenci ailelerinin avukatı Can Atalay’ın açıklamalarının ardından, aileler ve avukatlar davaya HES kodları sorgulanarak alınmaya başlandı.

AVUKATLAR TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİLER

Duruşmada ilk olarak söz alan dava avukatlarından Melek Polat, sanıklardan Haluk Evinç hakkında beyanda bulunarak, acil durum sorumluluğa ilişkin “Etkili bir kriz masası kurulmamış, sorumlular maden suluyor. İlk 1 saati maden sulamak ya da başka şeyler için değerlendirmek yerine krizi yönetselerdi bu kadar insan ölmeyecekti” dedi.  “Havalandırmanın ters çevrilmesi ile ilgili hiçbir tatbikat yapılmamış, sonuçlarının ne olacağı bilinmemesine rağmen uygulanmadı” diyen Polat, “Haluk Erinç'in havanın ters çevrilmesi kararını alarak kaç kişinin ölümüne sebep olduğuna ilişkin bilirkişi raporu alınmasını talep ediyoruz. Bu talebi reddederseniz esasa ilişkin çok temel bir talebi reddetmiş olacaksınız” diye belirtti. Avukat Hatice Arslan da, Yargıtay’ın eksik incelemelerde bulunduğunu belirterek, “Yeni bir bilirkişi raporu şart. Sadece Evinç için değil Gürkan için de bilirkişi raporu şart. Ek bilirkişi raporu görev ve sorumluların bilinmesi için şart” dedi. Avukat Murat Kemal Gündüz de kamu görevlilerinim sorumluluğuna ilişkin soruşturma yolunun açılmasını talep etti.

AVUKATLARDAN ‘REDDİ HAKİM’ TALEBİ

Avukatların taleplerinin okunmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya 20 dakika ara verdi. Kısa aranın ardından mahkeme heyeti avukatlarının taleplerini reddetti.Mahkeme heyetinin talepleri reddetmesinden sonra söz alan  madenci ailesi avukatlarından  Nergiz Tuba Aslan, hakim ve beraberindeki iki kişilik heyetin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle hem hakimi hem de iki kişilik heyeti reddettiklerini ifade etti. Avukatların ‘Reddi Hakim’ talebini ara sonrası değerlendiren hakim Salih Pehlivanoğlu, avukatların red talebindeki iddiaların somut delillerinin olmadığı gerekçesiyle kabul etmedi. Hakim Salih Pehlivanoğlu, avukatlara ayrıca red talebine karşı 7 gün içinde Nöbetçi Ağır ceza Mahkemesi’ne yazılı olarak itirazda bulanabileceğini hatırlattı.

ACILI AİLELER KONUŞTU

Duruşmada söz alan maden kazasında eşini kaybeden Gülten Kavas, mahkeme heyetinin taraflı olduğunu iddia ederek, “Size söylenen iddialar bana söylenseydi ben bu salonu terk ederdim. Bu dünyada gerekeni yapmazsanız, ahirette bunun hesabını verirsiniz.” dedi.

Maden faciasında  eşini kaybeden Naciye Kaya ise, mahkemeden bir beklentilerinin kalmadığını dile getirerek, “Bu nasıl adalet anlayışı. Çocuklarımız kaç bayramı babasız geçirdiler. Bunun hesabı sorulacak. Adaleti katlettiniz. Adalet kokuştu. Bizim eşlerimiz geri gelmeyecek ama başka 301 kişinin daha katledilmemesi için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu, mağdur madenci ailelerini dinledikten sonra mağdur madenci ailelerinin avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını sunması ve avukatların ‘Reddi hakim’ talebinin bir üst mahkemeye itiraz sürecinin tamamlanması amacıyla duruşması 14 Haziran tarihine erteledi.

“DAVAYA SİYASET MÜDAHALE ETMİŞTİR’

Duruşma sonrasında mahkeme salonu önünde basın açıklaması yapan mağdur madenci ailelerinin avukatlarından Can Atalay, davaya siyasetin bulaştığını iddia etti. Avukat Can Atalay yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Mesele çok açık. Somada 301 madencinin hayatını kaybettiği davaya siyaseten müdahale edilmiştir. Siyaseten müdahaleyi biz gözlerimizle gördük. Artık rezalet ortalığa fena saçılmış durumda. Gazetelerde boy boy önemli siyasetçilerin çeşitli özel ilişkiler nedeniyle bu dosyaya müdahale etmeye çalıştıkları, bir kısım yargı mensubunun buna karşı direndiği, ancak başka bir kısmının buna boyun eğdiği iddia edilmektedir. Duruşma salonlarında bunu gördük, ama bunu duruşma salonlarında da gördük. Biz 14 Haziran’da yine Akhisar’da olacağız. Soma’yı unutursak kalbimiz kurusun diyen herkesi buraya bekliyoruz.”

CHP’Lİ ÖZEL : BU SUÇA BİRLİKTE SUZ ÜSTÜ YAPMAMIZ GEREKİR

Duruşmayı CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen ile birlikte takip eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, duruşmanın ertelenmesinden sonra  açıklama yaptılar.
CHP’li Özel mahkeme önünde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Sarı sendika, sermaye ve siyaset üçgeni buradaki insanların 301 madenciyi yuttu. Buna sessiz kalamayız. Bunu zamana yayarak suçluları kurtarmaya çalıştılar. Görülüyor ki baya yol kat ettiler. Bu defteri kapatmaya çalışıyorlar. 7 sene önceki vicdanlı insanlara sesleniyoruz. Gelin işlenmek istenen organize suça 14 Haziran’da hep birlikte suçüstü yapalım. Onlar bu davayı kapatsalar da onların gözünün içine bakıp ‘Bu dava bitmedi. Yeni başlıyor’ diyelim.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.