Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
06 Ağustos 2021 Cuma 18:17
Sancaklı Kayadibi taş ocağı istemiyor

Türkiye’de erkenci kirazın ilk çıktığı bölge olarak bilinen Sancakli Kayadibi Mahallesi’ne yapılması düşünülen taş ocağına tepkilerini dile getirmek için halk mahalle meydanında toplantı. Mahalle sakinlerinin gerçekleştirdiği eyleme CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak, Manisa Baro Başkanı Ümit Rona, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ ve çevre bölgedeki muhtarlar katılarak destek verdi.

CHP’Lİ BAKIRLIOĞLU: KANUNEN BURAYA TAŞ OCAĞI YAPILAMAZ

Mahalle sakinlerinin eylemine katılarak destek veren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, kanunlara göre yerleşim yerlerine yakın olan bölgelerde asla madencilik yapılamayacağını dile getirdi.

Yapılması düşünülen taş ocağının Sancaklı Kayadibi’ne 200 metre yakınlıkta olduğunun altını çizen CHP’li Bakırlıoğlu şöyle konuştu; “Cennetti gibi bir bölgenin talan edilmesine, taş ocağıyla yok edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kanunlarımız der ki, yerleşim yerine yakın yerlerde madencilik yapılmaz. Ancak bu bölgede yerleşim yerine 200 metre yakınlıkta maden faaliyeti yapılacak. Ayrıca kanunlarımız bize şunu da diyor; Tarım arazisinde, tarım bölgesinde madencilik yapılmaz. Ben uzman değilim. Ancak hazırlanan ÇED raporuna bakmaya da gerek yok. Çünkü görünen ortada. Kanunen bu taş ocağı yerleşim yerine çok yakın olduğu için yapılamaz. Yapılması düşünülen taş ocağı kiraz ve zeytin bahçelerinin dibinde. Sancaklı Kayadibi’nin kadınları taş ocağının yapılmaması konusunda direnişlerini başlatmış. Bilsinler ki eğer böyle çevreci eylemlerde kadınlar varsa, oraya asla maden yapamazsınız. Çünkü kadınlarımız buna müsaade etmez. Bizde elimizden geldiği kadar Sancaklı Kayadibi halkının başlattığı mücadelenin sonuna kadar yanında olacağız.”

CHP’Lİ BALABAN: CENNETİ CEHENNEME ÇEVİRMESİNLER

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise açıklamasında, tarım arazilerinin ve sebze-meyve bahçelerinin maden ocaklarıyla talan edilmesine asla müsaade etmeyeceklerini dile getirdi.

CHP’li Balaban konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Taş Ocağına yapılmasına karşıyız. Cennet olan bir yerin cehemme dönüştürülmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Doğa artık kendine yapılana ceza kesmeye başladı. Doğal afetler, iklim değişiklikleri, orman yangınları artık bunun örneği. Doğayı katledilmesine izin vermeyeceğiz.”

GÜRTUNCA: ÇEVREYİ HOR GÖREN GELECEĞİ ZOR GÖRÜR

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise “Çevreyi hor gören geleceği zor görürmüş. Bu bölge kuzey yarım kürede ilk kiraza yetiştiren bir bölge. Kiraza en büyük zararı da toz verir. Bu bölgeye taş ocağı yapıldığında dünyaca ünlü olan kirazlara vereceği zararı düşünmek bile istemiyoruz. Çevrimizi, ağacımı ve geleceğimizi koruyacağız. Çevrenin asla bir siyaset arenası yoktur. Ne olursa olsun Sancaklı Kayadibi’ne o taş ocağını halkımız ile yaptırmayacağız” dedi.

BARO BAŞKANI RONA: GEREKEN HUKUKİ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

Eylemde söz alan Manisa Baro Başkanı Ümit Rona ise, taş ocağının yapılmaması konusunda mahalle sakinlerinin başlatacakları hukuki mücadeleye destek vermeye hazır olduklarını ifade ederek şöyle konuştu; “Biz köylülerimizin yanındayız. Taş Ocağı işletmesinin kurulmasını bizde istemiyoruz. Hukuki yönden baktığımız zamanda bu taş ocağının bu bölgeye kurulmaması için haklı gerekçeler var. Çünkü çevreye önemli ölçüde zararı var. Bunun örneklerini görüyoruz. Özellikle böyle bir durumun orman yangınlarının yaşandığı döneme denk gelmesi de acı bir durum. Kuzey yarım kürenin ilk kirazını üreten bir bölgenin talan edilmesine ne vicdanen ne de hukukçu olarak kabul etmemiz asla mümkün değil. Manisa Barosu’na kayıtlı olan 1320 avukat arkadaşlarımız ile birlikte bölge halkının sonuna kadar yanındayız. Eğer kurulmasın konusunda ısrarcı olurlarsa önümüzdeki süreçte köylülerimize gereken hukuki desteği vermeye hazırız.”

ZİRAAT ODASI BAŞKANI ALTINDAĞ: MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ ise, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulan taş ocaklarının hem tarım arazilerine hem de tarımsal ürünlere büyük zarar verdiğinin altını çizerek, “Tarım ürünlerinin ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu bu salgın döneminde artık çok iyi anlamış olmamız gerekir. Eğer çiftçi üretmezse gıda olmaz. Gıda olmazsa değil salgın ile başka kötü durumlarla da mücadele edemeyiz. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulan taş ocaklarının hem tarım alanlarına, hem meyve-sebze bahçelerine, ağaçlara verdiği zararı görüyoruz. Bu bölgemizde de kirazın taş ocağıyla yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Eğer biz meyve ve sebzelerimizin, tarım alanlarımızı kaya, toprak kumla yok etmeye kalkarsak gelecekte çocuklarımıza ne verebiliriz. Bunun için taş ocağının kurulmaması konusunda mücadelemiz sonuna kadar sürecek.” şeklinde konuştu.

ŞEHZADELER BELEDİYESİ DE KARŞI OLDUKLARINI AÇIKLADI

Eyleme katılan AK Parti’li Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kavas’da belediye olarak Sancaklı Kayadibi’ne taş ocağının yapılmasına karşı olduklarını ifade etmesi dikkatleri çekti.

AK Parti’li Şehzadeler Belediyesi Başkan Yardımcısı Kavas, belediye olarak neden karşı oldukları şu cümlelerle ifade etti; “Buralar verimli topraklar. Burada yapılması düşünülen yanlış yatırımdan dolayı vatandaşlarımız tepkili. Bu bölgede yetişen erken kirazların pazara ulaşması için belediye olarak Kiraz Pazarı yaptık. Hem ülkemiz hem de kentimizin için değerli olan bu bölgenin yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Sancaklı Kayadibi’ne bir taş ocağının yapılmaması konusunda bizde belediye olarak gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Vatandaşımızın istemediği bir taş ocağının buraya yapılmasına bizde müsaade etmeyeceğiz. Şehzadeler Belediyesi olarak bizde taş ocağına karşıyız.”

Eylemde söz alan mahalle sakini kadınlar ise bölgelerine kurulmak istenilen taş ocağını istemediklerini belirterek, sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladılar.  

 

BAŞKAN ÇELİK VE MUHTARLAR, BAYBATUR'LA GÖRÜŞTÜ

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Sancaklıbozköy, Sancaklıiğdecik, Sancaklıuzunçınar, Sancaklıçeşmebaşı ve Sancaklıkayadibi mahallelerinin muhtarlarıyla birlikte AK Parti Manisa Milletvekili ve MKYK Üyesi Murat Baybatur’u ziyaret ederek, Sancaklıkayadibi ve Sancaklıuzunçınar mahallelerine yapılacak olan taş ocağının bölgede yaratacağı mağduriyetleri aktardı, bu konuda hazırlanan dosyayı sundu. Başkan Çelik, taş ocağının bölgede yapılan meyveciliğe büyük zararlar vererek, mağduriyetler yaratacağını ifade etti, yatırımın başka yere kaydırılmasını istedi.

Sancaklıkayadibi ve Sancaklıuzunçınar mahallelerine bir taş ocağı kurulması için yapılan çalışmalar bölgede bulunan Sancaklıbozköy, Sancaklıiğdecik, Sancaklıuzunçınar, Sancaklıçeşmebaşı ve Sancaklıkayadibi mahallelerinin muhtarlarını endişelendirdi. Mahalle muhtarları Servet Coşkuner, Kadir Dalgın, Mustafa Kaya, Mustafa Durmaz ve Arif Kurtoğlu Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ile birlikte AK Parti Manisa Milletvekili ve MKYK Üyesi Murat Baybatur’u ziyaret ederek endişelerini dile getirdi, yatırımın başka bölgeye kaydırılmasını talep etti.

“YATIRIM YAPARKEN TARIMA ZARAR VERMEMEK GEREK”

Konuyla ilgili konuşan Başkan Çelik şöyle dedi; “Sancaklıkayadibi ve Sancaklıuzunçınar mahallelerine bir taş ocağı kurulması planlanıyor. Bununla ilgili ÇED raporu çalışmaları devam ediyor. Biz muhtarlarımız ve vatandaşlarımız ile birlikte süreci takip ediyoruz, fikir alışverişi içerisindeyiz. Bu bölge kuzey yarımkürede kirazın ilk olarak üretildiği bir bölge. Binlerce dönüm kiraz bahçesi var. Kiraz çok narin bir meyve olduğu için tozdan oldukça etkileniyor. Konuyla ilgili dosyalarımızı hazırladık.  Kaymakamlığımız ile konuyla ilgili görüşmeler yapıldı. Vali bey ile de toplantı yapılacak.  Biz hazırladığımız dosyaları milletvekillerimize gönderdik.  Bugün de istedik ki vatandaşlarımızın temsilcisi muhtarlarımız ile birlikte konuyu Sayın Milletvelimimize yüz yüze anlatalım ve hazırladığımız dosyayı takdim edelim. Ben her konuda olduğu gibi bu konuda da hassasiyet gösteren, bize zaman ayıran değerli milletvekillerimize halkımız adına çok teşekkür ediyorum.  İnanıyorum ki bölgenin hassasiyetleri dikkate alınarak,  oluşacak mağduriyetleri önlemek adına proje başka bir yere kaydırılacaktır. Biz yatırımların karşısında değiliz. Bir şeyi ihya ederken mağduriyetler oluşturmamak, özellikle de göz bebeğimiz tarıma zarar vermemek gerekir. Bu bölgede üretilen kirazın büyük bir çoğunluğu ihraç ediliyor. Ülkemiz ve ilçemiz ekonomisine katkısı var. Dolayısı ile bu noktada bir planlama yapılması gerektiğine inanıyorum. “

“BÖLGEDE MEYVECİLİĞİ BİTİRİR”

Taş ocağının yapılması düşünülen bölgede yer alan mahallelerin muhtarları da bölgede meyveciliğin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, yapılacak taş ocağının bu konuda büyük mağduriyetlere sebep olacağını ifade etti. Endişelerini dile getiren muhtarlar,  yatırıma karşı olmadıklarını sadece yatırımın başka yere planlanması gerektiğini söylediler.

VATANDAŞLARIMIZIN LEHİNE BİR KARAR ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”

Başkan Çelik tarafından konu kendisine aksettirildiğinde hemen harekete geçtiğini kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili ve MKYK Üyesi Murat Baybatur ise şöyle dedi; “Bölge kuzey yarım kürede kirazın ilk olarak üretildiği bir bölge. Kiraz üretiminin şehir ve ülke ekonomisine katkısını biliyoruz.  Bölgemiz meyvecilik açısından önemli bir yere sahip. Orada yaşayan insanların yapılan ve yapılacak yatırımlara karşı olan insanlar olmadıklarını biz biliyoruz. Bir yatırım yapılırken geniş çaplı mağduriyetler oluşacaksa buna biz de mesafeli yaklaşırız.  Muhtarlarımız Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ile de bir toplantı yapacaklar. Biz siyasi iktidar temsilcilerinin önceliği o bölgedeki vatandaşlarımızın menfaatidir. Bunu açık ve net olarak söylüyorum. Vatandaşlarımızın lehine bir karar çıkacağına inanıyorum.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.