Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
02 Haziran 2020 Salı 16:22
Önce hava değişimi, sonra dolu! Çiftçi perişan


Mayıs ayında rekor hava sıcaklığını yaşayan Manisa’da, havaların aniden soğuması tarım ürünlerini etkiledi. Hava değişikliğinden etkilenen üzüm bağları artan sıcaklığın ardından serin ve yağmurlu havalar nedeniyle strese girdi. Bu da çiçeklenme dönemindeki bağlarda verim kaybına neden oldu. Stresten etkilenen üzüm bağlarını bu kez de dolu vurdu. Gediz ovasında şiddetli yağış ve dolu ile birlikte üzüm bağlarında yüzde 70’e varan hasarlar yaşandı. Zeytinler de dolu yağışından etkilendi. Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, mayıs ayındaki rekor sıcaklıklara dikkat çekerek, “Bundan 15 gün önce yaşanan aşırı sıcaklar, mayıs ayında yaşadığımız 40 derecelere, 42 derecelere ulaşan sıcaklarda bağlarımız strese girdi. Bu stres neticesinde Amerikan aşı dediğimiz bağlar salkımları, üzümlerini silkti. Tam çiçeklenme dönemi olduğu için o aşırı sıcaklar çok etkiledi” dedi.

REKOLTE KAYBINA NEDEN OLACAK

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “1 Haziran’da gündüz saatlerinde yağan aşırı yağmur, arkasında meydana getiren dolu yağışından sonra ilçemiz Adiloba Mahallesi, Apak Mahallesi, Paşaköy Mahallesi, Gözlet Mahallesi buralardaki bağ ve zeytin arazilerinde çok büyük zararlar oluştu. Çok büyük ürün kaybına neden olacak. Şuanda ilçemizde toplam bağ ve zeytin arazilerinde 10 bin dekara yakın bir arazide zarar görüldüğü tespit edilmekte. Bağ arazilerinde şiddetli olan yerlerde yüzde 60, yüzde 70’lere varan bir ürün kaybımız meydana gelmiştir. Biz Tarsim’de çok iddialıyız ve Türkiye genelinde ilçe bazında iddia ediyorum ilk 5’teyiz. İnşallah Tarsim şirketlerindeki arkadaşlar, eksper arkadaşlar gelerek buradaki bağlarda incelemelerini yapıp ona göre rapor tutarlar. Biz devletimizden bu hasarlarla ilgili borç ertelemesi istiyoruz. Kamu bankalarından, Tarım Kredi Kooperatiflerinden, artı özel bankalara dahi borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz. Çünkü çok kötü bir manzara. Allah yardımcımız olsun. Bu dolu vuran araziler bir de ilçemizin en verimli arazileri. Yani burada biz dekara 800 ila 1 ton arasında üzüm aldığımız bağlar. Şimdi buradaki yüzde 60 zarar, yüzde 70 zarar tabiki rekoltemizi etkileyecek” diye konuştu.

ÇİFTÇİ ŞOK OLDU

Çiftçi Ethem Cantürü de, manzara karşısında şok olduğunu belirterek, “Buraya geldim, görünce şok oldum yani bende. Baktım bağ bizim dolu vurmuş. Rüzgarla beraber zaten gelmiş yani dolu belli oluyor. Asmalara hırpalamış iyice. Şu anda aşağı yukarı bağımızda yüzde 70’in üzerinde bir hasar görülüyor yani benim gözlemlerimle. Ama ne yapalım yapılacak bir şey yok. Allah’tan gelen, boynumuz kıldan ince” diye konuştu. Diğer bir çiftçi İbrahim Aras, “Yüzde 65, yüzde 75 arasında bağlarımızda zarar var. Bu zararın anlıyor musun. Bu sene çiftçiler borçlu. İlaç olsun, gübresi olsun, her yönden anlıyor musun borçlu. Bu borçların kamu bankalarından ve tarım satış kooperatifi ve tarım kredi kooperatiflerinden borçların ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.