Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
01 Ağustos 2022 Pazartesi 18:16
MOSTEM, elektrikli aracı MostemEC'i tanıttı

Türkiye’nin ve Manisa’nın örnek meslek lisesi MOSTEM, başarılarıyla göz dolduruyor. Özel okul olmasına rağmen öğrencilere tüm imkanları sanayicilerin katkısı ile sunan MOSTEM, Manisa sanayisine de yetişmiş eleman sağlıyor. Son yıllarda öğrenciler tarafından büyük ilgi gören okul, Manisa’nın yanı sıra çevre illerden de öğrenci çekiyor. Öğrencilere verdiği eğitimin yanı sıra ortaya çıkardığı yeniliklerle de adından söz ettiren MOSTEM, ürettiği elektrikli araç ve sanayiye dijital teknoloji çözümleriyle de Teknofest’te Manisa’nın gurur kaynağı oluyor.

BU OKULDAN MEZUN OLAN İŞSİZ KALMIYOR

Diğer organize sanayi bölgelerine de örnek olan MOSTEM Lisesi, okulun kapılarını basın mensuplarına açtı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkan Danışmanı Nihat Akyol, Okul Müdürü Mehmet Ali Özfiliz ve öğretmenler hem okul hakkında bilgi verdi hem de başarılarını paylaştı. MOSTEM’i tanıtan Okul Müdürü Mehmet Ali Özfiliz, toplam öğrenci sayılarının 1902 olduğunu ve yeni dönemde 450 öğrencinin kayıt yaptırmasının hedeflendiğini açıkladı. Okul Müdürü Özfiliz, “Okulun kurulduğu 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren 2 bin 28 öğrenci mezun oldu. Bu öğrencilerden 767’si mezun oldukları bölümlerle ilgili sanayide işe başladı. 93 öğrencimiz 4 yıllık alanlarıyla ilgili mühendislik bölümlerine yerleşti, 11 öğrencimiz mezun oldukları alan dışında mühendislik bölümlerine, 830 öğrencimiz de önlisans programlarına yerleşti. Okulumuzda 118 personelimizle nitelikli bir eğitim hizmeti veriyoruz. Ayrıca öğrencilerin meslek eğitiminde anlatım ve uygulamalar işletmelerin üretim sahalarında yapılıyor. MOSB’daki firmalarla işbaşı eğitim programları imzalıyoruz ve öğrencilerin mesleki yeterliliklerini artırıyoruz” diye konuştu.

67 TAKIM ARASINDA BİRİNCİ OLDULAR

Teknofest’te elektrikli araç yarışlarında aldıkları görsel tasarım ödülünün yanı sıra birçok dalda ödül kazandıklarını kaydeden Özfiliz,‘Sanayide dijital teknolojiler’ alanında da önemli projeler hazırladıklarını söyledi. Özfiliz, “Elektrikli araç yarışlarında MostemEC aracımızla kazandığımız ödül bizi çok gururlandırdı. Bu 12 öğrenci ve 8 öğretmenimiz tarafından hazırlandı. 67 takım arasından görsel tasarım şampiyonu olduk. Sanayide dijital yaklaşımlar alanındaki çalışmalarımızı da artırdık. İnsanların fabrikalardaki yük taşıma süreçlerini kolaylaştıracak tasarımımızı geliştirdik. Sanayiye ve ülkemize genç beyinlerle katkılar sağlamak adına durmadan çalışıyoruz” dedi.

“BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN”

MOSTEM Lisesini tercih eden öğrencilerin çok şanslı olduklarını ifade eden Manisa OSB Başkanı Danışmanı Nihat Akyol da, hedeflerinin yeni projelere imza atmak olduğunu söyledi. Nihat Akyol, “Manisa OSB’nin kurmuş olduğu MOSTEM Lisesinin öğretmen ve öğrencilerinin tamamen kendi imkanları ile teknolojiyi kullanarak yapmış oldukları aracımız Teknofest yarışmasında görsel tasarım birinciliği aldı. Otomobilin tasarımı ve her türlü parçası okulumuzda yapıldı. MOSB’un teknik lisesinin elektrikli otomobil yapması teknolojide ne kadar ileriye gittiğimizin göstergesidir. Seneye Teknofest için yeni bir araç hazırlamak istiyoruz, daha iddialı bir araç yapmak istiyoruz. Bu daha başlangıçtır, bizi izlemeye devam edin” diye konuştu.

TAMAMEN YERLİ VE ÖĞRENCİLERİN TASARIMI

Teknofest’te görsel tasarım ödülü alan elektrikli araç MostemEC’in hem yapım süreci hem de özelikleriyle ilgili bilgi veren Elektrik öğretmeni Ali Osman Alak, aracın tamamen okuldaki öğrenciler ve öğretmenler tarafından tasarlanıp hayata geçirildiğini söyledi. Ali Osman Alak, “Yapım aşamasına tasarımlarla başladık, mekanik anlamda şase tasarımlarını yaptık. Tamamen öğretmen ve öğrencilerin derste işlediği bilgilerle parça parça tasarım ve yapım aşamasına geçtik. Şase tasarımını bitirdikten sonra kabuk kısmına geçtik, öğrenciler tarafından tasarlandı. Çok uğraştık ve çok emek verdik. Aracımızın elektrik elektronik anlamda da bir altyapısı var. 4 bin satır kadar kod yazdık, araç kontrol mekanizması ortaya çıkmış oldu. Aracımızın öngöğüslüğünü tasarladık, araçla ilgili tüm detayları, bilgileri bu ekrana yansıyor. Test sürüşlerini ve kulvarı başarıyla gerçekleştirdik” dedi.

200 KİLOMETRE YOL YAPABİLİYOR

Elektrikli MostemEC aracının teknik özelikleriyle ilgili de bilgi veren Alak, “Aracımız 100 kilometrede 3,5 kilovat enerji harcıyor. Bu da yaklaşık 100 kilometrede 6 liralık bir yakıt sarfiyatı demek oluyor. Aracımız ağırlığı 420 kilo civarında. Aracın boştaki hızı 70 civarına çıkıyor. Menzili de ürettiğimiz batarya ile yaklaşık 200 kilometre, bataryayı büyütürsek menzilimizi de daha fazla büyütebiliriz. Bataryası da 4 saatte şarj oluyor. Ama şu haliyle bu araçla 200 kilometre yol yapabiliriz.  Tamamen okulumuzda, bölgemizin imkanlarını kullanarak fabrikalardan destekler alarak biz bu aracı üretmiş olduk. Aracın parçasının birçoğunu biz kendimiz ürettik ve yerli bir araç diyebiliriz” diye konuştu.

TASARIMLARLA SANAYİYE KATKI SAĞLIYORLAR

Özel Manisa OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM), 2021 yılında TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde yapılan teknoloji yarışmalarında “Sanayide Dijital Teknolojiler” kategorisinde birinci olmuştu. Manyetik bant takibi yapabilen, gerektiğinde uzaktan ve diğer kontrol cihazları ile kontrol edilebilen güdümlü şampiyon robot daha da geliştirildi. Robot hakkında bilgi veren Elektrik elektronik öğretmeni Yakup Aksoy, “bu robotumuz geçen yıl Türkiye şampiyonu olan robotumuz. Şampiyon robotu daha da geliştirdik ve taşıma kapasitesini artırdık. Boyutunu da küçülttük. Robotumuz yükünü alıp belirlenen noktaya bırakabiliyor. 300 kilograma kadar yük taşıyabiliyor. Tamamen otonom şekilde hareket edebiliyor, istenildiği takdirde uzaktan da kumanda edilebiliyor. Robotumuzun tamamı okulumuzda öğrencilerimiz tarafından tasarlanıp üretildi” dedi.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.