Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
14 Haziran 2021 Pazartesi 13:17
Manisa’nın kadın ambulans şoförleri parmak ısırtıyor

Nermin UÇTU'nun Özel Haberi

Şoförlük Türkiye'de yaygın olarak erkeklerin yaptığı bir iş gibi görünse de, son yıllarda ülkenin farklı yerlerinde kadın otobüs, minibüs, taksi şoförleri görülmeye başlandı. İnsanların pek de görmeye alışkın olmadığı bu durumu, zamanla büyük bir kesim benimsedi. Kadınları yaygın olarak görmeye alışkın olmadığımız bir diğer iş de, ambulans şoförlüğü. Ancak onlar da bu işi başarıyla yapıyor ve her geçen gün sayıları artıyor. Manisa’da da Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan 25 kadın ambulans şoförü hastaları hayatta tutmak için hem zamanla yarışıyor hem de canla başla çalışıyor. Kadın ambulans şoförleri diğer erkek meslektaşları gibi trafikte yol verilmemesinden şikayet ediyor. Bazı şoförler ambulanslarla yarışmak istiyor, bazıları ise sirenlerin çalmasına rağmen yol vermemekte ısrar ediyor. Yaşadıklarını Manisa’da Gündem Gazetesi’ne anlatan ambulans şoförleri işlerini aşkla yaptıklarını ifade ediyor.  Onlar bu meslekte kadın erkek ayrımı olmadığına inanıyor ve can kurtarmanın kutsallığına dikkat çekiyor.

ERKEK MESLEKTAŞLARINA EĞİTİM VERİYOR

Manisa’daki 25 kadın ambulans şoföründen biri olan ve 11 yıldır bu mesleği yapan Nurcan Gengil, ambulans şoförlüğü ile yetinmeyip eğitmen oldu. 39 yaşındaki ambulans şoförü Nurcan Gengil, ileri sürüş teknikleri eğitimi veriyor. Kadınların her alanda etkin olmasını isteyen Nurcan Gengil, “11 yıldır sürücü ATT ambulans şoförlüğü yapıyorum. Aynı zamanda meslektaşlarıma ambulans sürüş teknikleri eğitimleri de veriyorum. Ambulans sürücülüğünde geçtiğimde araba kullanmayı pek bilmiyordum. Eğitimlerle, ambulans kullanarak öğrendim. Hırs yaptım, çok iyi ambulans kullanacağım dedim. Bu konuda ilerlemek istedim. Şimdi de ileri sürüş teknikleri eğitmenliği yaparak daha da ilerletmeyi planlıyorum” dedi.

“ERKEK ŞOFÖR YOK MU DİYENLER OLDU”

İşini aşkla yapan Nurcan Gengil, mesleğinde zorluklarla karşılaştı ancak aşmayı bildi. Vakaya gittiğinde erkek şoför yok mu diyenlere inat mesleğine devam eden Nurcan Gengil, trafikte ambulanslara yol vermeyen sürücülere de çağrıda bulundu. Nurcan Gengil, “Ben 11 yıldır bu işi yaparken zorluklarıyla da karşılaştım ama çok fazla güzellikler de oldu. Takdir topluyoruz, diğer kadınlar alkışlıyor. TIR’cı abiler tebrik ediyor. Bazen de diğer sürücüler tarafından zor durumda bırakıldığımız oluyor. Bazı erkek sürücüler bizi sıkıştırıyor, böyle zorluklar yaşıyoruz. Gittiğimiz vakalarda siz 3 kadın mı çalışıyorsunuz, erkek yok mu diyenler de oldu. Can kurtarmak bambaşka bir duygu, tarif edilemez bir mutluluk. Bir insanın sizin çabalarınızla hayata döndüğünü görmek çok özel bir duygu. İnsanlardan saygı bekliyoruz. Hasta olan bir kişi benim ailemden, bize yol vermeyen kişinin ailesinden biri de olabilir” diye konuştu. 

KADININ YAPAMAYACAĞI İŞ YOK

Ambulans şoförlüğüne başladığı zamanlarda yaşadıklarını anlatan Nurcan Gengil, yakın çevresinden bile ‘yapamazsın’ sözlerini duyduğunu ifade etti. Kadın sürücülerin sayısının artmasını isteyen Gengil, “Kendi erkek arkadaşlarımdan bile sen yapamazsın, ambulans süremezsin diyenler oldu. Zaten beni hırslandıran da bunlar oldu. İnsanların kadından sürücü mü olur sözleri beni hırslandırdı. Ama ben belgelerimle, tecrübelerimle kadınlardan çok iyi ambulans sürücüsü olduğunu ispatladım. Kadın sürücülerin sayısının giderek artması bana gurur veriyor. Kadının yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Ben buna inanıyorum. Kendimin de öyle olduğunu düşünüyorum. Daha çok çoğalsınlar” dedi.

Gün içinde birçok hastaya koşan ve pandemi döneminde daha çok çalışan Nurcan Gengil, görev yaptığı bölgede vakaya ulaşma sürelerinin ortalama 3 dakika olduğunu söyledi. Nurcan Gengil, “ Telsizle bize çağrı geliyor. Anonsa cevap veriyoruz, vakanın ön bilgisi veriliyor. Bizim çıkış ve varış sürelerimiz var. Bu esnada küçük çaplı bir adrenalin yaşıyoruz. Vakaya ulaşma süremiz en fazla 3-4 dakika. İşimizin yüzde 40 adrenalin” diye konuştu.

İŞİNİ AŞKLA YAPIYOR

Manisa’da görev yapan bir diğer ambulans şoförü Serap Dilek ise 2 yıldır çalışıyor. Gittikleri yerlerde bazı kişilerin kendisini görünce alkışladığını, kimilerinin bir kadının ambulans kullanmasına şaşırdığını belirten 25 yaşındaki Serap Dilek, “Ambulans kullanmak normal araç kullanmaya benzemiyor. Arkada sizden destek bekleyen, hastaneye ulaştırmanızı bekleyen biri var. Yol vermeyen, yarışmak isteyen sürücülerle karşılaşıyoruz. Olay yerine vardığımızda neden erkekler kullanmıyor, kadın kullanıyor diyen hasta yakınları da olabiliyor. Ama işimizi çok sevdiğimiz için bunların üstesinden geliyoruz. Bizim işimizi en iyi şekilde yaptığımızı bu sözleri söyleyenler de görüyor. Manisa’da yaklaşık 25 kadın şoförüz. Bunların üstesinden bir şekilde geliyoruz. İnsanın isterse yapamayacağı hiçbir şey yok. Gerekli eğitimler alındıktan ve özgüvene sahip olduktan sonra yapılabileceğini düşünüyorum” dedi.

Ambulans şoförlerini Manisa’da en çok zorlayan unsurun dar sokaklara park eden araçlar ve trafikte yol vermeyen sürücüler olduğunu dile getiren Serap Dilek, diğer sürücülerden anlayış beklediklerini söyledi. Gün içinde birçok hastaya koşturduklarını dile getiren Serap Dilek, “Yoğun çalışıyoruz, pandemi sürecinin de etkisiyle vaka sayılarımız arttı.Olay yerlerinde dar sokaklarda hatalı park yapan araçlar yüzünden zor anlar yaşıyoruz. Ambulansların can kurtarmaya çalıştığını unutmamalarını ve bize yol vermelerini istiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.