Editör
Editör
20 Eylül 2019 Cuma 15:41
Manisa’dan 24 ülkeye zeolit ihracatı

Manisa’nın 28 bin nüfuslu en küçük ilçeleri arasında yer alan Gördes, sahip olduğu yeraltı zenginlikleri ile dikkat çekiyor. Dünya zeolit rezervi açısından 5’inci sırada yer alan ilçeden çıkarılan zeolit madeni, ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. Türkiye’nin zeolit cenneti ilçede, 5 zeolit işletmesi ocaklardan çıkarılan madenleri işliyor. Tarım, hayvancılık, yem katkı maddesi, kedi kumu, gübre, kozmetik, kirlilik kontrolü, enerji gibi 156 sektörde kullanılan zeolitin ilçe için çok değerli olduğunu açıklayan Gördes Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Hoşaf, 1,5 milyar tonu aşkın jeolojik zeolit rezervine sahip olduklarını söyledi.Yıllık 100 bin ton zeolit çıkarıldığını kaydeden Hoşaf, yaklaşık bin 400 yıllık daha rezerv bulunduğunu anlattı.  

ÇEVRE SAVAŞÇISI MADEN: ZEOLİT

Türkiye’den çıkarılan zeolit madenlerinin içerisinde saflık açısından Gördes’in ilk sırada yer aldığını açıklayan Mehmet Hoşaf, “Gördes’ten çıkarılan zeolitlerin en çok kullanıldığı sektör yem ve katkı maddeleridir. Ayrıca kedi kumu olarak kullanılıyor. Nem tutma özelliği nedeniyle tarımda zeolit tercih ediliyor. Madenler genellikle çevre felaketleri ile gündeme gelirler. Ancak zeolit madeni tam bir çevre savaşçısı. Su arıtma tesislerinde, radyoaktif atıkların temizlenmesinde, petrol sızıntılarının temizlenmesinde kullanılıyor. Yurtdışında koku kontrolünü sağlamak amacıyla zeolit kullanılıyor. Burada da bir firmamız asfaltlarda oluşan buzlanmaya karşı tuzlama çalışmalarının verdiği zararı önlemek amacıyla zeolit içerikli ürün üretti” diye konuştu.

YÜZDE 70’İ YURTDIŞINA GÖNDERİLİYOR

Zeolit madeninin Gördes’ten dünyanın birçok noktasına ihraç edildiğini açıklayan Mehmet Hoşaf, “Brezilya, Şili, Uruguay, Tayvan, Çin, Duabi, Rusya, Almanya, İtalya, İsveç, İngiltere, İspanya, Mısır olmak üzere toplam 24 ülkeye ihracat yapılıyor.Ton başına 600-700 liradan satılıyor.  Çıkarılan madenin yüzde 70’i de yurtdışına gönderiliyor. Türkiye’de zeolit çok fazla tanınmıyor, tanıtıma ihtiyacı var. Ancak yurtdışında büyük ilgi görüyor. Çıkarılan zeolit madeni bazı firmalar tarafından katma değerli ürüne dönüştürülüyor. Zeolit içerikli kedi kumu üreten firmalar daha yüksek fiyatlara yurtdışına satabiliyorlar” dedi.Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan Gümüş 2020-01-09 17:35:57

Merhaba,

"Su arıtma tesislerinde, radyoaktif atıkların temizlenmesinde, petrol sızıntılarının temizlenmesinde kullanılıyor." diye yazıyor. Yani radyoaktif atıklardan temizlemesi radyoaktif in yol açtığı kanseri de engelleyecek demektir.
Bu taş nasıl işlenip kullanılması gerek bilen lütfen bizi de aydınlatsın.

Avatar
SoranAdam 2020-01-09 17:40:00

Merhaba, "Su arıtma tesislerinde, radyoaktif atıkların temizlenmesinde, petrol sızıntılarının temizlenmesinde kullanılıyor." diye yazıyor. Yani radyoaktif atıklardan temizlemesi radyoaktif in yol açtığı kanseri de engelleyecek demektir. Bu taş nasıl işlenip kullanılması gerek bilen lütfen bizi de aydınlatsın.