Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
16 Ekim 2020 Cuma 15:40
Manisa’da vaka sayıları yeniden artışta!

Manisa Tabip Odası, koronavirüs salgınında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını andı. Manisa genelindeki hastanelerde 1’er dakikalık saygı duruşu yapıldı. Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, Genel Sekreteri Prof. Dr. Peyker Temiz, Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Sapmaz Karabağ ile birlikte basın açıklaması yaptı.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, 130 ülkede Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edildiğini belirterek, Türkiye’de de bir an önce kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Duran, “Bizler ölüyoruz. Bir hafta içinde 7 hekimimizi kaybettik. Covid-19 salgınının başlangıcından bugüne, bize bildirilen 50’si hekim olmak üzere 110 sağlık emekçisini kaybettiğimizi üzüntüyle açıklıyoruz. Son bir haftada kaybettiğimiz meslektaşlarımızın sayısı 7. Bir haftada 7 hekim. Son olarak iki gün önce çok değerli bir hekimimizi, bir tabip odası başkanımızı, Aydın Tabip Odası Başkanı Meslektaşımız Sevgili Op. Dr. Esat Ülkü gibi yeri kolay kolay doldurulamayacak çok kıymetli bir değerimizi daha kaybettik. Acımız sonsuzdur.  Başladığı ilk günden itibaren Covid-19 salgınının ilk karşılayıcıları doğaldır ki tüm dünyada olduğu gibi sağlık çalışanlarıdır.  Dolayısıyla şuan dünyada 130 ülke tarafından meslek hastalığı olarak kabul edilen Covıd-19 ülkemizde kabul edilmedi henüz.  Bugünkü amacımız sağlık çalışanlarında da meslek hastalığı olarak kabul edilmesi ve hasta yakınlarına bu şekilde yardım edilmesi ile ilgili bir mücadelemiz var. Bu mücadelemiz sürecek” dedi.

YENİDEN ARTIŞ EĞİLİMİ VAR

Manisa’da bu hafta vakalarda tekrar bir artış göründüğüne dikkat çeken Şahut Duran, “Geçen hafta biraz azalmıştı. Günlük 100 vakanın altına düşmüştü. Bir ay önce günlük 200-300 vaka olarak değişiyordu. Vaka sayısı azalmışken bu son dönemde tekrar genel olarak artmış durumda. Sağlık çalışanları olarak da bu ay içinde 100’e yakın çalışanımızın enfekte olduğunu biliyoruz. Bizim bu veriler tabi hastanede çalışan arkadaşlarımız da aldığımız bilgiler. Ortalama olarak biz bu sayıları toplamaya çalışıyoruz. Şuana kadar Manisamızda bir emekli hemşiremiz vefat etti hastalıktan dolayı. Onun dışında yeni birkaç hekim arkadaşımızın hastalandığını da biliyoruz. Sağlık çalışanları içerisin de personel, güvenlik, sekreter de var. Yani her hastanede çalışan sağlık emekçileri hastalanıyor” dedi.

GEÇEN HAFTAYA GÖRE YENİDEN YÜKSELİŞ VAR

Manisa’da vaka sayıların geçen haftaya göre yeniden yükselişe geçtiğini ve günlük vaka sayısının  200’lere çıktığını öne süren Duran, “Filyasyon bu hastalığın bir şekilde kontrol altında tutulmasını sağlayan bir çalışma. Filyasyon ekibimiz hasta olanlarla temas kuranları onları izolesini sağlama ve takip etmeyi sağlıyor. Türkiye’de yüzde 25-30 civarında semptomluya ulaşabiliyoruz.  Yani aslında 4 kişiden 1 kişiye ulaşılabiliyor. Temaslıların 4’de 3’ü ortalıkta geziyor. Buna rağmen yine de bir başarı sağlanabiliyor. Yani şuan ki durum kontrol altında tutulabiliyor. Ama bu sayının daha yüksek olması durumunda biliyoruz ki daha rahat bir süreç yönetilebilecek” diye konuştu.

MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı tarafından açıklanan verilere göre Covid-19 hastası sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçtiğini vurgulayan Duran, “Bu sayının sadece semptom gösteren sağlıkçıların sayısı mı, yoksa semptom göstersin veya göstermesin PCR ve BT ile tanı konan tüm sağlıkçıların sayısı mı olduğunu ne yazık ki bilmiyoruz; ancak bildiğimiz bir şey var: hala enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz.  Bizler emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler özlük hakkımızın gereği olarak  “karşılaştığımız Covid-19 ateşinin bizi yakması halinde bunun belgelenmesini” istiyoruz.  Covid-19 pandemisi bizi çalışamayacak derecede yaktığında, bizlerde hasar bıraktığında, sağlığımızın olmazsa olmaz sosyal belirleyicisi olan “yaşamımızı idame ettirme sosyal güvencesi” istiyoruz. Covid-19 pandemisi bizi öldürdüğünde, yaşamımıza mal olduğunda geride bıraktıklarımızın meslektaşlarımızın, sosyal sürdürülebilirliklerinin devam edebilmesini istiyoruz, dünyanın her tarafında verilen bu özlük hakkının ülkemizde de yasalaşmasının güvencesini istiyoruz. Covid-19 hastalığına yakalanarak mağduriyeti olan meslektaşlarımızın yanındayız” diye konuştu.

“MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLSİN”

Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Peyker Temiz, “Doktorlarımızdan çok sayıda hastalanalar ve hayatını kaybedenler var. Bugün onları anmak üzere toplandık. Özellikle de geçen hafta 7 hekimi kaybetmiş olmanın acısıyla buradayız. Aydın Tabip Odası başkanımızı kaybettik. Hepimiz çok üzgünüz. Pandemi devam ediyor. Ülkemizde ve tüm dünyada. Ne yazık ki hasta sayılarında ölümlerde henüz bir azalma veya kontrole alınmış bir hastalık tablosu yok. Hastanelerimiz hala pandemiden dolayı yoğun bakımlarda dahil olmak üzere doluluğunu sürdürüyor. Tabi günlük yaşam devam ediyor. Okullar açıldı. Tedbirlerimizi çok daha sıkı bir şekilde almalı uygulamalıyız. Vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Maske mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını ve bunla birlikte yapılan uyarılara mutlaka talimatlara uymalarını bekliyoruz. Biz sağlık çalışanları olarak bugün aynı zamanda Covıd-19’un bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesini talep ediyoruz. Nasıl ki cephe de ölen ya da tatbikatta yaşamını kaybeden bir asker şehit kabul ediliyorsa. Aynı şekilde hastanede çalışanlarının da özlük haklarını istiyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 16.10.2020 15:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.