Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
02 Eylül 2020 Çarşamba 12:17
Manisa'nın 2.800 yıllık Aigai Antik Kenti

Manisa'nın Yunusemre ilçesi, Yuntdağı bölgesi Köseler Köyü yakınında bulunan ve Nemrut Kale adıyla da bilinen Aigai Antik Kenti, Heredot'un bahsettiği 'Anadolu'daki 12 Aiol' kentinden biridir. Çevreye hakim bir konumdaki kayalık tepe üzerinde bulunan kentin tarihi, M.Ö. 8. yüzyıla kadar dayanmaktadır. M.S. 17. yüzyıldaki büyük depremde zarar gördüğü ve onarım geçirdiği ortaya çıkmıştır. Helenistik dönemde önemli bir ticaret merkezi olduğu anlaşılan kentte 2004 yılından günümüze kadar kazı çalışmaları kapsamlı olarak yapılmaktadır. 2018 yılında ise özellikle Vomitorium (Tiyatro Girişi Binası) kazı çalışmaları yapılmıştır. Kentin surları arazinin durumuna göre inşaa edilmiştir. Surlar içinde 3 katlı agora (Yunan klasik çağında, bir sitenin yönetim, siyasal ve ticaret işlerini görüşmek üzere yurttaşların toplandığı kent alanı) ve bu yapıyı taşıyan duvarlar, meclis binası, teras duvarlı stadyum, tiyatro, mezarlar, yollar gibi kalıntılar bulunmaktadır.

Aigai Antik Kenti'nin günümüzde bir önemi daha var. Köseler Köyü'nde geçimini genellikle tarım ve hayvancılıkla sağlayan halk, Aigai'de ek gelir elde etti. Boş vakitlerinde antik kentteki çalışmalara destek vererek geçiren köy sakinleri, bu sayede para kazanmaya başladı. Ev hanımlarının da ilgisini çeken ve onlar için de kazanç sağlayan Aigai, ayrıca antik kente ve tarihe olan ilgi ve meraklarını da artırdı. Antik kentte çalışan Köseler sakinleri, eskiden taş deyip geçtiklerinin önemini şimdi daha iyi anladıklarını; turistler bölgeye geldiğinde yaptıkları iş ile daha da gurur duyduklarını söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.