Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
17 Mart 2023 Cuma 09:00
Manisa Lisesi’nde “Kültür, Sanat ve Edebiyat Etkinlikleri” başladı

Programın açılış konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Mustafa Oral; bilimin, kültür, sanat ve edebiyatın öneminden, Manisa Lisesinin tarihi misyonundan bahsetti.

Daha sonra kısa biyografisi okunan Prof. Dr. Ayşe İlker konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Prof. Dr. Ayşe İlker konferans salonunda bulunan öğretmen ve öğrencilere hitaben gerçekleştirdiği konuşmasında kısaca şu hususlar üzerinde durdu:

“Türklerin edebiyatla hiç alakası olmamış diyemeyiz. Özellikle Türk İslam devletleri birer yazı ve edebiyat medeniyetleridir. Toprağın nasıl suya ihtiyacı varsa bir bitkiyi yetiştirmesi için; zekanın, beynin, ruhun da kitaba ve okumaya ihtiyacı vardır. Beynimizin suyu okumaktır. (Oscar Wilde kitabındaki gibi düşünmek yalnızca hayvanların uykusunu getirir. Mutlu Prens kitabı)

Her canlıda bilgi yükü vardır. İnsanlar ise bu bilgiyi tartışabilir ve düşünebilir. Bu evrende iz bırakmak ve kendimizi geliştirmek için okumaya daha fazla yer vermeliyiz. Tıpkı Aziz Sancar'ın dediği gibi "Okuyun, mutlaka okuyun. Eğitim her şeyin önünde geliyor." Prof. Dr. Ayşe İlker konuşmasını bitirdikten sonra öğretmen ve öğrencilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Program okul müdürü M. Ziya Çiçek’in kapanış konuşması, Prof. Dr. Ayşe İlker’e plaket ve çiçek takdimi ile hatıra fotoğrafı çekimiyle bitti.

Öğrencilerin ve öğretmenlerin yoğun ilgisiyle karşılanan programda kurum müdürü M. Ziya Çiçek’in; Kültür, Sanat ve Edebiyat programlarının Manisa Lisesinde düzenli bir şekilde devam edeceğini ve gelenekselleşeceğini ifade etti. Ayrıca misafir öğretim üyesine çiçek takdimini Prof. Dr. Ayşe İlker’in öğrencileri olan Manisa Lisesinin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Didem Kavut ve M. Tevfik Türküm’ün takdim etmesini istedi. Duygu dolu anların yaşandığı programın sonunda Prof. Dr. Ayşe İlker kitaplarını imzaladı.

PROF. DR. AYŞE İLKER’İN BİYOGRAFİSİ

Akademisyen, hikâyeci, denemeci, Türkolog Prof. Dr. Ayşe İlker Manisa’nın Gördes ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1982’de mezun oldu. Gazi Üniversitesi'nde "Ersarı Türkmenleri Uludepe Ağzı" başlıklı teziyle yüksek lisansını 1984’te, “Batı Grubu Türk Yazı Dillerinde Fiil” başlıklı teziyle doktorasını 1992’de tamamladı. Ankara ve İzmir Polis Koleji'nde öğretmen, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde araştırma görevlisi, Gazi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1995'den beri Manisa Celâl Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olan Ayşe İlker 2009’da profesör oldu. Evli ve üç çocuk annesidir.

Prof. Dr. Ayşe İlker’in ; Elfaz-ı Türkî Farsî, Batı Grubu Türk Yazı Dillerinde Fiil ve 2018 yılında Elginkan Vakfı Türk Kültürüne Hizmet ödülünü aldığı Manisa Ağızları adlı bilimsel kitapları; Eflatun Hüzünler, Bir Başka Sevda, Def ve Mendil, adlı hikâye kitapları; “Söyleşiden Denemeye Bir Yol Gider” adlı deneme kitabı ve “Kalem Anne Derse” adlı günlük kitabı vardır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.