Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
09 Mart 2022 Çarşamba 17:24
Köyümüze sakın gelmeyin!

2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca mahallesinde yapılmak istenilen Termik Santrale karşı çıkan ve kurulmasını engelleyen köylü kadınlar, bu seferde zeytinlik alanlarında maden faaliyetleri yapılmasına izin veren yönetmeliğe tepki göstererek iktidara çağrıda bulundu. 2014 yılındaki direnişte yer alan köylü bir kadın, “Asla ve asla Yırca Köyü’ne gelmesinler. Hiçbir şirket gelmesin. Nasıl o günlerde direndiysek, aynı şekilde direniş gösteririz. Başka yerlerde yapmaya kalkarlarsa oraya da geliriz” dedi. 

Manisa’da 2014 yılında Soma ilçesine bağlı Yırca mahallesinin yakınındaki zeytinlik alana yapılmak istenen termik santrale karşı köylüler büyük direniş sergileyerek santralin yapılmasını engellemişti. 2014 yılındaki direnişin simgesi olan ve Türkiye’ye ismini duyuran köylü kadınlar, şimdi de zeytin alanlarına maden faaliyetlerinin yapılmasına izin veren yönetmeliğe tepki gösterdi.

2014 yılındaki zeytin direnişinin simgesi olan kadınların kurdukları Yırca Hanımeli Kadın Dayanışma Kooperatifini ziyaret eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, kadınların zeytinyağından ürettikleri süs eşyası sabunları inceledi.

 “ASLA VE ASLA YIRCA KÖYÜ’NÜN ARAZİSİNE GELMEYİN”

Zeytin alanlarının katledilmesinin önünü açan yönetmeliğe karşı olduklarını dile getiren köylü kadın, zeytin alanlarına zarar verilmesi halinde 2014 yılında yaptıkları direnişin aynısını sergileyeceklerini belirterek şu ifadelere yer verdi: “Birinci sınıf arazilere lütfen yapmasınlar. Bizim arazilerimiz tekrar çölleşecek. Biz istemiyoruz. Asla ve asla Yırca Köyü’nün arazilerine gelmeyin. Kesinlikle gelmeyin. Hiçbir şirket gelmesin. Nasıl o günlerde direndiysek, aynı şekilde direniş gösteririz. Köylülere dokunmayın. Başka yerlere gittiğinizde tarım arazisi olduğu zaman bizde oraya gelir yine direniriz. Haberiniz olsun. Zeytinimize dokunmayın.”

ZEYTİNLİK GİTTİ HAYVAN PAZARI GELDİ

CHP’li Bakırlıoğlu, Yırca Hanımeli Kadın Dayanışma Kooperatifini ziyaret ettikten sonra, 2014 yılında şirket tarafından köyün yakınına yapılmak istenilen ve 6 bin 600 zeytin ağacının kesildiği alanda incelemelerde bulundu.

Zeytin ağaçlarının kesildiği alanda şu anda hayvan pazarının yapıldığını dile getiren CHP’li Bakırlıoğlu “2014 yılında termik santral yapılmak istenilen bölgede zeytin ağaçlarını korumak için mücadele eden köylü halkımızı asla unutmadık. Direndiler ve kazandılar. O günlerde bu bölgede termik santral yapılacak düşüncesiyle 6 bin 600 zeytin ağacı katledildi. Yırca’da zeytin ağaçları kesilen bölgenin 1 kilometre yakınında zaten bir termik santral var. Buraya ikinci bir santral zaten hava kirliliği yaşayan Soma’nın, Yırca’nın yaşanmaz hale gelmesi demekti. Ama köylüler buna müsaade etmedi. Şimdi görüyoruz ki zeytin ağaçlarının kesildiği bölgeye hayvan pazarı yapılmış. Bu bölgeye tekrar zeytin ağacı dikerek tekrar kazandırmak yerine, işi ticarete döküp böyle bir tesis inşaa etmiş. CHP olarak 2014 yılında nasıl zeytin üreticilerinin çiftçinin yanındaydık bugün de zeytinine sahip çıkan köylülerimizin yanında olacağız. Biz de zeytin alanlarının ranta kurban edilmesini, talan edilmesine sağlayan yönetmeliğin iptali için dolaşıyoruz, kamu oluşturmaya çalışıyoruz ki zamanında Yırca’daki köylülerin yaptığı mücadele boşa gitmesin” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.