Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
17 Aralık 2020 Perşembe 13:47
Korkutan manzara!

Son yılların en kurak yaz ve sonbahar aylarının yaşanmasıyla kuraklık tehlikesi baş gösterdi. Baraj ve göllerdeki suların azalmasından hem üreticiler hem de doğal hayat etkilendi. Manisa’da özelikle bereketli Gediz Ovası’nı besleyen Demirköprü Barajı’nda su seviyesi çok azaldı. 1 milyar metreküp kapasiteli barajdaki su oranı 170-180 bin metreküpe kadar düştü. Son günlerde etkili olan yağmurlar da Demirköprü Barajı’ndaki su seviyesinin yükselmesini sağlayamadı. Geçen yıl aynı dönemlerde suyla kaplı alanlar şimdi çöle dönüştü. Çiftçiler, suyun çekildiği bölgelerde çilek ve kışlık ürünler yetiştirmeye başladı.

SU 30-35 KİLOMETRE ÇEKİLDİ

Demirköprü Barajı kenarındaki Gölbaşı Mahallesi’nde yaşayan ve balıkçılık yapan Ramazan Uysal, haziran ayında suya açıldığı alanın şimdi çöle döndüğünü anlattı. Suyun azalmasından dolayı balıkların oksijensiz kaldığını ve küçüldüğünü dile getiren Ramazan Uysal, “Geçen yıllara göre Demirköprü Barajı’nda su oranı çok fazla düştü. Suyumuz yok. Çaylara su gelmediği için Demirköprü Barajı da beslenemedi. Ocak ayında barajdaki su köyün önüne kadar geliyordu. Geçen yıl yılbaşında buralar komple suydu, hatta bu yılın Haziran ayında da durduğum ve arkamda görülen yer suyla kaplıydı. Yağışlar olmadığından dolayı suyumuz kalmadı. Biz balıkçılıkla uğraşıyoruz. Barajda su olmayınca oksijen azalıyor, balığımız büyümüyor. Balıklar oksijensiz kalıyor ve biz de işimizi iyi yapamıyoruz. Şu anda 30-35 kilometre bir çekilme var. Suyun çekildiği yerler tarla oldu. Köylüler ekip biçiyor. Arazi olarak kullanıyorlar. Bu kuraklık çok üzücü bir durum, topraklarda çoraklaşma var. Yağmurların yağmasını bekliyoruz” dedi.

FOTO: Ramazan Uysal - Balıkçı

BARAJ ÇÖL OLDU

Gölbaşı Mahallesi Muhtarı Halil Eren de, barajdaki durumun kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Halil Eren, “Yağmurlar çoktandır yağmıyor. Buğdayı, arpayı kuraklıktan dolayı bu zamana kadar ekemedik. Demirköprü Barajı ovaya döndü, şu anda çöl gibi. Daha önceki yıllar yağış oluyordu ama bu yaz hiç yağmur yağmadı. Gölde balık çıkmadığından balıkçılık yapanlar şu anda bir verim alamıyorlar. Durum çok sıkıntılı” diye konuştu. Balıkçılık yapan Mustafa Uysal da, barajdan su çekilmesinden dolayı işini yapmakta zorluk çektiğini anlattı. Uysal, “Tekneler eskiden buradaydı, su gidince balık da gitti. Son yağmurların şu anda bir faydası olmadı. Daha önceki yıllarda da bu tür kuraklıklar olmuştu ama bu derece olmamıştı” dedi.

FOTO: Gölbaşı Mahallesi Muhtarı Halil Eren

GEDİZ OVASI’NIN CAN DAMARI

Demirköprü Barajı’nın Gediz Ovası’ndan Menemen’e kadar büyük bir alanı suladığını dile getiren Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da, son günlerde yağan yağmurların etkili olmadığını ve kuraklığın sürdüğünü ifade etti. Su seviyesinin çok aşağıya indiğini anlatan Cem Yalvaç, “ Son günlerde beklediğimiz kadar yağmur yağmadı. Her gün yağmur yağar mı diye bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmur çok etkili değildi. Demirköprü Barajına ve kuruyan Gölmarmara gölüne bir katkısı olmadı. Gediz ovasının can damarı Demirköprü barajımızda su seviyesi çok aşağıya indi. Şu anda tarımsal sulama için su oranı eksi 11’e düşmüş durumda. Salihli ovasından Menemen’e kadar birçok tarım arazisinin sulanmasında ve hidroelektrik enerji santrali açısından da çok önemli. Elektrik üretimi çok fazla yapılıyordu, o da yarıya indi. Bu barajlar göllerin kurumasının önüne geçmek için kapalı devre sulama sistemine geçmemiz gerekiyor. Çiftçi ancak bu şekilde tekrar ekim dikim yapabilir” dedi.

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ SULAYAMIYOR

Koronavirüs salgını döneminde çiftçinin, tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “Maalesef kuraklık devam ediyor ve edecek gibi de görünüyor. Çiftçiyi ve tarımı kurtarmak adına kapalı devre sulama sistemine geçmek  kaçınılmazdır. Geçmişte Haziran ayında kanallardan 3-4 ay su akardı. 2016-2017’den itibaren bu süre 50-55 güne düştü. 2018’de 40 güne düştü. 2019’da 35-40 güne düştü. Maalesef bu sene 25-30 gün su alabildik. Pamuk, mısır, üzüm yetiştiricisi ürününü tam anlamda sulayamıyor. Su azaldıkça, göller kurudukça çiftçinin ayakta kalması olanaksız. Tarımın çok önemli olduğu bu günlerde en büyük isteğimiz önlemlerin alınmasıdır” diye konuştu.

BALIKÇILIK DA TEHLİKEDE

Önümüzdeki yaz durumun daha da kötüleşmesinden korktuklarını ifade eden Cem Yalvaç, barajda balıkçılık yapanların da zor durumda olduğunu söyledi. Cem Yalvaç, “Su can demek. Gediz ovasında çok güzel topraklarımız var. Ama su olmadan hiçbir şeyin imkanı yok. Demirköprü Barajında balıkçılık da yapılıyor, onlar da sıkıntıları hissetmeye başladılar. Ama Gölmarmara Gölü’nde balıkçılık tamamen bitti. Orada balıkçılıkla geçinen en az 150-200 balıkçımız vardı. Çok zor durumdalar. Gölmarmara’da karadan 200-300 metre su çekilmiş ve en derin yeri 40 santimetre. Kuş cennetiydi, artık kuşlar gelmiyor” dedi.

FOTO: Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç

SULAR ÇEKİLDİ, OVAYA DÖNDÜ

Suların çekilmesiyle birlikte Demirköprü barajının bir kısmının adeta ovaya döndüğünü ifade eden Cem Yalvaç,  suyun çekildiği yerlerin tarım arazisine dönüştüğünü söyledi. Yalvaç, “Su çekildi, bereketli toprak ortaya çıktı. Çiftçiler de buralara çilek gibi ürünler ekiyorlar. Aslında bu olayla kuraklığın boyutlarını görebiliyoruz. Aynı şekilde suların Gölmarmara Gölü’nde 200-300 metre çekilmelerin olduğu yerlerdeki köylüler ekim dikim yapıyorlar” diye konuştu.

“PAZAR YERLERİ, MARKETLER BOŞ KALIR”

Su sıkıntısı konusunda gerekli önlemlerin alınmaması halinde önümüzdeki dönemde daha büyük sorunların baş göstereceğini kaydeden Cem Yalvaç, “Pazar yerleri, marketler boş kalır. Zaten girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Sulamada kullandığımız elektrik faturaları, tarım kredi borçları, bankalara borçlar var. Bu saatten sonra çiftçinin, üreticinin yanında olmamız gerekiyor. Hepsi gerçekten çok zor durumda” dedi. / Nermin UÇTU

15 ARALIK 2020 TARİHİNDE ÇEKİLEN VE KURAKLIĞIN BOYUTUNU ANLATAN FOTOĞRAFLAR

AYNI BÖLGENİN 15 HAZİRAN 2020 TARİHİNDE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARI

Son Güncelleme: 17.12.2020 14:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.