Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
15 Ekim 2021 Cuma 13:37
Konut fiyatları durdurulamıyor!

Türkiye’nin en önemli tarım ve sanayi kentlerinden biri olan Manisa’da konut fiyatları her geçen gün artmaya devam ediyor. Korona virüs pandemisi ile birlikte inşaat sektöründeki üretimde yaşanan sıkıntılar ile birlikte imar sorunun hat safhaya ulaştığı Manisa’da konut fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Yaklaşık 15 gün içerisinde bazı evlerde 150 bin liraya kadar dayanan fiyat artışları ev sahibi olmak isteyenleri hayal kırıklığına uğratıyor. Bazı ev ilanlarındaki fiyatların neredeyse her hafta güncellenerek artış göstermesi ise dikkat çekiyor.

Yaşanan bu artışın temel nedeninin Manisa’daki arsa stoku ve imar sorunu olduğunu belirten Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, “Manisa’da arsa sıkıntısı var. Dolayısıyla arsa sıkıntısı olduğu yerde maliyetlerin de yüksekliği var. Maliyetler geçen yıla oranla yüzde 65 oranında arttı. Burada üretim de olmadığı için arz talebi karşılayamayınca fiyatlar bir türlü aşağı çekilemiyor. Yapılan bir çalışma var. 1/5000’lik imar planı hayata geçirilecek olursa belirli yerler imara açılacak ve buralarda yeni inşaatlar başlayacak. Geniş kapsamlı bir imar çalışması olması gerekiyor ki üretimle beraber fiyatların da geri gelmesi gerekiyor. İmar açıldıktan sonra da maliyetlerin de yükselmesiyle fiyatların düşmesi söz konusu değil. İzmir’den gelenler ‘Manisa, İzmir’i sollamış’ diyorlar.  Fiyatların geri geleceğini tahmin etmiyorum” dedi.

“EV SAHİPLERİNDEN DOLAYI SORUNLAR YAŞIYORUZ”

Ev sahiplerinden dolayı sorun yaşadıklarını ve emlakçıları arada bırakan durumlarla karşılaştıklarını belirten Başkan Akyüz, “Emlakçı, komisyoncudur. Aracılık hizmetleri yaparlar. Ev sahiplerinden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Bir hafta önce verdiği 100 liralık emlak için 110 lira diyorlar. Bu tür durumlardan sıkıntı yaşıyoruz. Mal sahiplerinin oynak piyasası var. Biz burada görüşüyoruz sözleşmeyi yapıp kaparoyu alıyoruz. Mal sahibi daha sonra sağda solda araştırma yapıp geliyor satıştan cayıyor. Bizi arada bırakıyor ve zor durumda kalıyoruz” diye konuştu.

“TAM MÜŞTERİYİ BULDUĞUMUZDA MAL SAHİPLERİ FİYAT DEĞİŞTİRİYOR”

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği gereği ev alım satımlarında uyulması gereken sözleşmelerin bulunduğunu ancak emlak sahiplerinin bu sözleşmeleri yapmak istemediklerini belirten Akyüz, bu durum nedeniyle de sürekli konut fiyatlarında artış meydana geldiğini belirtti. Başkan Akyüz, “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği gereği müşteri satıcı sözleşmesi, alım satım sözleşmesi, yer gösterim sözleşmesi gibi sözleşmelerimiz var. Şu anda bakanlık tarafından yetkilendirildik ancak bu sözleşmeleri yapamıyoruz çünkü mal sahipleri bu sözleşmelere yanaşmıyor. Satıcı kişilerle firma arasında bağlayıcı sözleşme yapmamız lazım. Böyle bir durumda bize 1-3 aylık sözleşme imzalatsa fiyat artışının kimse yapamaz. Tam müşteriyi bulduğumuzda mal sahipleri fiyat değiştiriyor. Emlakçılar burada fırsatçılık yapmıyor ama bu mal sahiplerinin fırsatçılığıdır. Yönetmeliğin içerisinde bu sözleşmeleri yapmamız gerekiyor ama bizde de suç var. Ben sözleşme yapalım diyorum ama kişi yanaşmıyor. Ama başka bir emlakçıya veriyor. Bir evi 3-5 emlakçıya veriyor bu da yanlış. Bir söz vardır, ’10 kişi ister 1 kişiye verilir’ bu söz gayrimenkul piyasasında çok önemlidir. Satıcılar, müşteriler buna yanaşmıyor. Bunun için bilgilendirme seminerleri veriyoruz ancak Türkiye genelinde sözleşmelere uyulmuyor. Eğer bu sözleşmelere uyarsak herkesin hakkını koruyabiliriz. Tüketicinin hakkını da bu sözleşmelerle koruyabiliriz. 300 liralık bir mal bir hafta içinde 310 lira olamayacak. Sözleşmelere uymak zorundalar. Cezai müeyyideleri var” diye konuştu.

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artarak 147 bin 143 oldu. Manisa’da 2020 yılının eylül ayında 2 bin 408 konut satılırken bu yılın eylül ayında ise 2 bin 92 konut satıldı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.