Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
14 Ocak 2021 Perşembe 18:29
Kentsel dönüşüm atışması!

Manisa’da Şehzadeler Belediyesi’nin 2017 yılında İshak Çelebi, Bayındırlık, Gediz, Kocatepe ve Dilşikar mahallerinde başlattığı Kentsel Dönüşüm çalışmaları çerçevesinde konutlara önerilen fiyatların düşük olması mahalle sakinlerinin tepkisine sebep oldu.

Kentsel dönüşüm içerisindeki konutlara değerinin altında fiyat biçilmesine tepki gösteren mahalle sakinlerinin sorunlarını CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ve CHP Manisa Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca yakından dinledi.

“BİZİM EVLERİ YOK FİYATINA SAYIYORLAR”

Kentsel dönüşüm içinde olan İshak Çelebi Mahalle Muhtarı Bayram Efe, proje çerçevesindeki konutlara çok düşük fiyatların belirlendiğini, yerine yapılacak olan konutlara ise yüksek fiyatlar belirlendiğini belirterek, mahalle sakinlerinin bunu karşılamasının zor olduğunu söyledi.

Mahalle muhtarı Efe, Kentsel dönüşüm çerçevesinde yerine yapılacak konutları mahalle sakinlerinin almasını mümkün olmadığını ifade ederek, “Bizim evleri yok fiyatına sayıyorlar. Böyle bir durumu kabul etmemiz mümkün değil. Bir eve 100 bin lira fiyat biçiyorlar, ancak yapacakları eve 250 bin civarı fiyat biçiyorlar. Mahalle sakinlerinin bunu karşılaması mümkün değil. Biz kentsel dönüşümden önce imar planı istiyoruz” dedi.

“BİR RAPOR HAZIRLAYIP BELEDİYEYE SUNDUK”

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, kentsel dönüşüm konusunda mahalle sakinlerinin mağdur olmayacağı bir rapor hazırladıklarını ve bu raporu AKP’li Şehzadeler Belediyesi’ne sunduklarını dile getirdi.

CHP İlçe Başkanı Gürtunca, şuanki proje ve tespit edilen değer fiyatları ile vatandaşların mağdur olacağına dikkat çekerek, “Bizim derdimiz 5 mahallede yapılacak çalışmaların dar gelirli mahalle sakinleri için daha az külfette olmasını asğlamak. Bizim davamız bu. Bu bir siyaset davası değildir. 5 mahallemizdeki istimlak bedelleri sanki mahaller de imar planı varmış gibi hesaplanmış. Mahalle sakinlerinin beklediği şey ‘Al anahtarı ver anahtarı’ şeklinde. Çünkü yeni konutları karşılayacak paraları yok” dedi.

CHP’Lİ ÖZEL’DEN KARAYALÇIN ÖRNEĞİ

Mahalle sakinlerinin sıkıntılarını ve taleplerini dinleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kentsel dönüşüm konusunda Murat Karayalçın örneği verdi.

Türkiye’ye kentsel dönüşüm ile tanıştıran ilk ismin dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın olduğunu dile getiren CHP’li Özel, “İmar planından ve Kentsel Dönüşümden yanayım. Çünkü herkesin 2020 yılında daha önce çilesini çektiği mahallelerde insanca konforlu bir şekilde yaşama hakkı var. Güçlüklerin yaşandığı, birçok sıkıntının yaşandığı bir süreçte bu yaşam koşulları mahalle sakinlerimiz için hak değil. Kentsel Dönüşümü Türkiye ile tanıştıran Murat Karayalçın’dır. Ankara Büyükşehir Belediye başkanı iken ‘Portakal Çiçeği Vadisi’ projesiyle Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesini yaptı. Murat Karayalçın hep şunu söyler; ‘Gidin Portakal çiçeği Vadisinde bir evin kapısın çalın. Sen bu konuta nasıl sahip oldun’ deyin. Eski hakkından az bir metrekare varsa, ben insan içine çıkmayayım.’.  Burada prensip senin hakkını alırken, sana verdiği daire ya kafa kafaya gelmesi.” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL RANTSAL DÖNÜŞÜM”

CHP’li Özel, kentsel dönüşüm içindeki mahalleler de konutlara biçilen değerlerin çok düşük olması ve yeni yapılacak konutlara yüksek fiyat belirlenmesinin rant kapılarını açtığını ifade ederek, projenin gerçekleştirileceği mahallelerdeki bölgenin rahtın büyük olduğu yerler olduğunu iddia etti.

CHP’li Özel yaptığı açıklamada, “Onların yaptığı Kentsel Dönüşüm değil, Rantsal dönüşüm. Kentsel dönüşüm Ankara Büyükşehir’de Murat Karayalçın’ın yaptığı gibi olur. İstanbul’da birçok CHP’li belediyelerin yaptığı gibi olur. İnsanlar kendi evinde kendi arsasında sanki ev alacakmış gibi müşteri muamelesi görüyor. En azından insanların başını sokabileceği bir yerin teklif edilmesi şarttır. Eğer daha iyisini istiyorsa ve parası varsa o konu ayrı. Ama bu mahalle sakinlerimizin parası yok ve başını sokacak bir yer istiyor. Bizim anladığımız budur. Biz yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Ancak bir gerçek var. 5 mahallemizin bulunduğu yerler konumuyla ileride gözbebeği olacak yerler. Bugün arsaya teneke muamelesi yapıp, parlatıp altın diye satacakların bu geliri sizinle paylaşma zorunlulukları var. Burada ortaya çıkacak kentsel rant çok yüksek bir ranttır. Bir kat yerine çok katlılar yapılacaktır. Bu bölgelere gecekondu muamelesiyle biçilen istimlak bedeli haksızlıktır. ‘Senin imarın yok bu nedenle düşük para veriyorum’ demek doğru bir yaklaşım değildir. Bu konuda yapıcı gayret göstermeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de CHP’li belediyelerin kentsel dönüşüm projesi kapsamında ‘Ver anahtarı, al anahtarı’ şeklinde bir uygulama yaptığına dikkat çeken CHP’li Özel, “Türkiye’nin hiçbir yerinde CHP’nin yönettiği belediyelerde kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme döndüğü bir yer bulamazsınız. Bizim belediyecilik anlayışımız ‘Ver anahtarı, al anahtarı’. Hatta bazen ‘Ver anahtarı al iki anahtarı’ şeklinde. Bu ama bunun dışındaki anlayışları reddediyoruz. Biz onlara kendi projelerimizi götürdük. Yaparlar veya yapmazlar. Yapmazlarsa etkin bir muhalefet yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından başta CHP’li Özel olmak üzere, partili yöneticiler mahalle sakinlerinin taleplerini dinleyerek, AKP’li Şehzadeler Belediyesi’ne iletmek üzere not aldı. 

AK PARTİ KANADINDA AÇIKLAMA MİLLETVEKİLİ BİLEN'DEN GELDİ

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Şehzadeler Belediyesinin 5 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili olarak, "Kentsel dönüşüm projesi Manisa için hayati, aynı zamanda tarihi bir projedir. Böyle bir imkanın bir daha gelmesi çok zordur. Manisa tarihinde, bu projeyi hayata geçiren insanlar, hayırla, dua ile anılacaklardır" dedi.

AK Parti'li Bilen, Şehzadeler Belediyesinin, Bayındırlık, Kocatepe, İshakçelebi, Dilşikar ve Gediz mahallesinin bir bölümünü içerisine alan kentsel dönüşüm projesine ilişkin CHP’nin yaptığı eleştirilere cevap verdi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bilen, "Şehzadeler ilçemizde, Bayındırlık, Kocatepe, İshakçelebi, Dilşikar ve Gediz mahallesinin bir bölümünü içerisine alan kentsel dönüşüm projemizle ilgili olarak CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel’in açıklamalarını takip ettik. Şehzadeler Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik’in çok büyük gayretleriyle, Manisa milletvekillerimizin, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un ve bütün bu kapsamda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde hükümetimiz tarafından yürüyen bu proje ile ilgili olarak, içerisinde 'rantsal dönüşüm' gibi çirkin kelimelerin geçtiği açıklamayı kabul etmemiz asla mümkün değildir. Eğer bu projede bir rant varsa, bu rant halkımızın rantıdır. Belediyemizin bu bölgede bir tek konutu olmadığı gibi, kendi arsalarını da bedelsiz olarak bu projeye dahil etmiştir. Herkesin bilmesi gereken bir şey de şudur ki; bu proje en başından beri büyük bir şeffaflıkla yürütülmekte, sürecin her aşamasında gerek halkımız, gerek CHP’nin de içinde bulunduğu siyasi partiler, muhtarlarımız, STK’larımız belediye başkanımız Ömer Faruk Çelik tarafından düzenlenen toplantılarla bilgilendirilmektedir. Proje kapsamında vatandaşın elinde bulunan ev ve arsalara en yüksek değerler biçilmekte, karşılığında da piyasa koşullarının yaklaşık yüzde 50 altında, içinde cami, taziye evi, otopark, çocuk parkı gibi sosyal donatılarında olduğu ucuz konut imkanı sunulmaktadır. Kentsel dönüşüm projesi Manisa için hayati, aynı zamanda tarihi bir projedir. Böyle bir imkanın bir daha gelmesi çok zordur. Manisa tarihinde, bu projeyi hayata geçiren insanlar, hayırla, dua ile anılacaklardır. Manisa’nın 50 yıllık problemi haline gelen, dar sokakları nedeniyle altyapı hizmetlerinin sağlıklı olarak yapılamadığı, bu bölgede bulunan evlerin ekonomik ömürleri tamamlanmış veya tamamlanmak üzeredir. Yıllardır bu bölgede oturan insanlar çile çekmektedirler. Ambulansın, itfaiye aracının girmediği, bu bölgede, hemşerilerimiz yıllardır büyük zorluklar içinde yaşamaktadırlar. Bizim derdimiz tamamen, bu bölgedeki insanlarımıza sağlıklı yaşanabilir estetik bir mahalle ortamını sunmak, ve hak ettikleri en güzel evlerde yaşamalarını sağlamaktır. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kentsel dönüşüm projemize, TOKİ eliyle 500 milyon TL civarında devlet katkısı bulunmaktadır. Bugün bırakın ilçe belediyelerini, büyükşehir belediyelerinin bile, bütçesini aşacak, ve uygulayamayacağı bir projeyi konuşuyoruz. İşte bu bile tek başına AK Parti’nin sosyal devlet anlayışının en güzel örneğidir" ifadelerini kullandı.

"İNANMADIĞIMIZ, GÜVENMEDİĞİMİZ HİÇBİR PROJE İLE HALKIMIZIN KARŞISINA ÇIKMAYIZ"

Bu bölgede imar planı uygulamanın çok büyük mağduriyetlere sebep olacağını vurgulayan Bilen, açıklamasına şöyle devam etti:"İmar planı ile birlikte bu mahallede yaşayan binlerce insanın yaklaşık yüzde 25’lik bir kısmı hazine arazisinde olduğu için imar hakkından faydalanamayacak, dolayısıyla yüzde 25 vatandaşımız sokakta kalacaktır. Yine imar uygulamasıyla birlikte vatandaşımızın elindeki arsaların bir kısmı, imar planında uygulanması zorunlu olan ‘düzenleme ortaklık payı’ nedeniyle azalacak, dolayısıyla yine büyük bir kısmı mağdur olacaktır. Sayın Özgür Özel bütün bunları bile bile, sırf siyasi hezeyanlarla, bu bölgedeki insanların kafasını karıştırmaya çalışmaktadır. Başından beri ifade edildiği gibi, bu proje vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda yapılacaktır. Bu bölgede yaşayan insanların büyük çoğunluğu bu projeyi istemez ise; bu proje zaten yapılmayacak, mevcut durum korunacaktır. Ayrıca 5 mahallemizin merkezinde kurulan kentsel dönüşüm ofisimizde teknik arkadaşlarımız hemşerilerimizi, birebir bilgilendirmektedir. Bu proje CHP ve Özgür Özel’in yanlış ithamlarla dolu kampanyası yüzünden iptal edilirse, yarın burada yaşayan insanlar, bu evler kullanılamayacak hale geldiğinde sokakta kalırsa, bu insanların yüzüne nasıl bakacaktır? Unutmamalıdır ki inanmadığımız, güvenmediğimiz hiçbir proje ile halkımızın karşısına çıkmayız. Onları mağdur edecek onları üzecek hiçbir projeye asla destek olmaz ve uygulamayız. Bu bölgede yüzde 80’lere ulaşan oy oranımız bu insanların, bize olan güvenini, itimadını ortaya koymaktadır. Yapacağınız hiçbir fitne, bizim bu güzel insanlarla aramızın açılmasına sebep olmaz, aksine bizim buralarda ki güvenilirliğimizi ve birlik ve beraberliğimizi arttırır. Bu vesile ile bu bölgede oturan, değerli hemşerilerime sesleniyorum. Bu projenin sahibi, 18 yıldır bu ülkede sayısız hizmetleri hayata geçirmiş, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin her hangi bir yerinde, deprem olsa koşan, sel olsa yetişen, binlerce insanı mağdur olmaktan kurtaran, gece gündüz demeden bu ülkeye hizmet eden Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum, bu şehirde sayısız hizmeti hayata geçiren milletvekillerimiz, yine 6 buçuk yıldır gece gündüz demeden bu şehrin insanına hizmet için çalışan, bu projenin hayata geçirilmesi için Ankara'da kapı kapı gezerek mücadele eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik kardeşimdir. Popülizmle, hamasetle siz değerli hemşerilerimizi yanıltmaya çalışan, CHP ve onların temsilcilerine asla prim vermeyeceğinize inancım tamdır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.