Editör
Editör
18 Nisan 2019 Perşembe 13:35
İYİ Partili Özkan şemayla anlattı

Özkan’ın açıklaması şöyle:

“Yunusemre Belediye Başkanlığı seçimi sonrasında sizlerin bize emanet ettiği en az 57 bin 854 oya sonuna kadar sahip çıkacağımızı çeşitli mecralarda çokça ifade etmiştim. Sandıklar kapandıktan sonra bu süreçte yaşananları sizlere aktarmanın sizlere karşı bir borcum olduğunu düşünüyorum. Bu amaçla aşağıdaki açıklamayı yapmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere 31.03.2019 tarihinde Yunusemre ilçesi Belediye Başkanlığı seçimi gerçekleştirildi. Hepimiz büyük bir heyecanla oy sayım işlemlerini izledik. Anadolu Ajansı’nın sandıkların % 91’inin açıldığını ilan ettiği durumda, İYİ Partinin oy oranı yüzde 43,20 iken AK Partinin oy oranı yüzde 42,62 idi. Sonucunda sandıkların tamamı açıldığında, İlçe Seçim Kurulu 61 oy farkla seçimi AK Partinin kazandığını gösteren Birleştirme Tutanaklarını açıkladı. 

Bu noktadan sonra, bize oylarını emanet eden tüm hemşerilerimizin emanetlerine sahip çıkmak adına, sandığa girenin sandıktan çıkmasının sağlanması adına, tüm olağan yasal haklarımızı kullandık. 

Önce 02.04.2019 tarihinde, Yunusemre İlçe Seçim Kuruluna çeşitli sandıklarda ıslak imzalı tutanaklar ile Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sonuçları arasında tespit ettiğimiz maddi hataların düzeltilmesi, belirli sandıklarda geçersiz oyların yeniden sayılması, tüm geçersiz oyların yeniden sayılması ve tüm oyların yeniden sayılması için toplamda 107 adet dilekçe sunduk. 

Bu dilekçelerimizden büyük bir kısmı reddedildi. Kabul edilen dilekçelerimiz sonucunda sayılan 20 adet sandıkta aradaki 61 olan fark, 21’e düştü. Yani sadece 20 sandık sayıldığında, fark 40 azaldı. Bu noktada tüm geçersiz oyların sayılması ve tüm oyların yeniden sayılması taleplerimiz reddedildi.

İlçe Seçim Kurulu’ndan ret cevabını aldıktan sonra hemen ertesi gün, 03.04.2019 tarihinde, bu sefer Manisa İl Seçim Kuruluna, Yunusemre İlçe Seçim Kurulu tarafından kabul edilmeyen taleplerimizi, özellikle tüm geçersiz oyların ve tüm oyların yeniden sayılması taleplerimizi içeren itiraz dilekçemizi sunduk. 

Manisa İl Seçim Kurulu, aynı gün 3 saat içerisinde skandal bir karara imza attı. 140 bin 700 seçmenin oy kullandığı ve aradaki oy farkının sadece 21 olduğu bir seçim için, tüm geçersiz oyların ve tüm oyların yeniden sayılması taleplerimizi içeren itiraz dilekçemiz, “bu başvuruyu daha önce Yunusemre İlçe Seçim Kuruluna yapmadığımız” gerekçesi ile reddedildi. Hâlbuki karar verirken önlerinde bulunan Yunusemre İlçe Seçim Kurulunun kararını okumuş olsalardı, kararın 11. Maddesinde tüm oyların yeniden sayılmasının tarafımızdan talep edildiğini ve bu talebin Yunusemre İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildiğini göreceklerdi.

Manisa İl Seçim Kurulunda da itirazımızın akıl almaz bir gerekçe ile reddedilmesinin ardından, haklı gerekçelerle tüm geçersiz oyların ve tüm oyların yeniden sayılması taleplerimizi içeren itiraz dilekçemizi 05.04.2019 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunduk. YSK bizim olağan yollardan itiraz edebileceğimiz son merci idi. 

YSK da itiraz dilekçemizi jet hızıyla görüştü ve 05.04.2019 tarihinde saat 12.00’de Manisa İl Seçim Kuruluna teslim ederek (onların vasıtası ile) gönderdiğimiz dilekçemiz için Ankara’da aynı gün saat 17.00 civarında karar verildi ve başvurumuz bir kez daha reddedildi. 

İstanbul’da aradaki oy farkı 23 bin civarında iken tüm geçersiz oyların yeniden sayılması için karar alan yetkili kurullar maalesef söz konusu Yunusemre olduğunda 21 oy farkını yeniden sayım için yeterli görmüyordu.

TÜM OLAĞAN İTİRAZ YOLLARIMIZ TÜKENMİŞTİ

Bu noktada sizleri 05.04.2019 tarihinde sosyal medya hesaplarımdan tüm olağan yasal haklarımızı kullandığımız ve itirazlarımızın reddedildiği konusunda bilgilendirerek bu sürece kadar haklarınızı helal etmenizi istedim.

Son bir hakkımız daha kalmıştı. Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itiraz. Tabii ki bu hakkımızı da sonuna kadar kullanacaktık. Ancak bu itiraza hazırlık sürecinin gizli yürütülmesi gerekiyordu. Bu nedenle bu süreç hakkında çok küçük bir ekip ile birlikte çalıştık ve kamuoyunu özellikle bilgilendirmedik. Bu zaman zarfında pes ettiğimizi düşünenler, havlu attığımızı zannedenler olmuş olabilir. Ama biz, en az 57 bin 854 kişiye bir söz vermiştik ve daha yapacak bir hamlemiz daha vardı.

Olağanüstü itiraz hakkının kullanılabilmesi için oy kullanımı veya oy sayımı esnasında yapılan ve/veya yapılması muhtemel usulsüzlüklerin belirlenmesi, belirlenen bu usulsüzlüklerin kanıtlarının temin edilmesi ve temin edilen kanıtların seçimin sonucuna etki edecek sayıda olması gerekmekteydi. 

Dolayısı ile aradaki oy farkı 21 olduğu için, kanıtları ile birlikte en az 21 adet usulsüzlük ve/veya usulsüzlük ihtimali tespit etmemiz gerekiyordu. İlaveten, olağanüstü itiraz hakkının kullanılabilmesi için seçim sonucunda mazbataların verilmiş olması gerekmekteydi. Yunusemre Belediye Başkanlığı için Mazbata Töreni 10.04.2019 günü gerçekleştirildi.  Bu nedenle 10.04.2019 tarihinden itibaren Olağanüstü İtiraz hakkımız doğmuş oldu.

Sınırlı sayıda kişiden oluşan küçük ekibimizle gecemizi gündüzümüze katarak 05.04.2019 – 11.04.2019 tarihleri arasında Yunusemre Belediye Başkanlığı seçiminde çeşitli nedenlerle oy kullanmaması gereken toplam 462 kişi tespit ettik. Bu tespiti yaparken çok sayıda engelleme teşebbüsü ile de karşılaştık. Gerçeklerin ortaya çıkarılması için çalışan çok az sayıda cesur yürekli ile birlikte kendi gölgesinden bile korkan çok fazla sayıda hemşerimizi de bu süreçte tanıdık. 

Bu 462 kişilik listede yer alan kişilerin seçim sonucuna etki edecek sayıda olduğunu belirterek, 11.04.2019 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’na Olağanüstü İtiraz hakkımızı kullandık. Yüksek Seçim Kurulu bu listeyi dikkate alarak değerlendirmesini yaptı. 

Yüksek Seçim Kurulu’nun yaptığı değerlendirme, hükümlü veya zihinsel engelli olmaları nedeni ile oy kullanmaması gereken seçmenlerden hangilerinin oy kullandığının tespit edilmesine yönelik bir çalışma idi.

Yüksek Seçim Kurulu, bu çalışmada yukarıda anılan seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığının tespit edilmesi kararını sadece Sulh Hukuk Mahkemelerinden Vesayet Kararları olup olmadığına bakarak verdi, vesayet kararı olmayanların oy kullanıp kullanmadığını tespit etmedi.

Hâlbuki zihinsel engelli vatandaşlarımız için mahkemeden Vesayet Kararı alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Çoğu vatandaşımızın da ihtiyacı olmadığı için böyle bir kararı bulunmamaktadır. Ancak, Resmi Seçmen Listelerinde yer alan Zihinsel Engelli Seçmenlerin hepsinin Devlet Hastanelerinden alınmış Resmi Engelli Sağlık Kurulu Raporları mevcuttur. 

Değerlendirme sürecinde aradaki oy farkından çok daha fazla sayıda Resmi Engelli Sağlık Kurulu Raporu temin edilmiş ve itiraz dosyamızda bu raporlar YSK Avukatımız tarafından YSK’ya ibraz edilmiştir. YSK, bu raporları dikkate almamış ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu olan bu seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığını sorgulamamıştır. Dolayısı ile Sulh Hukuk Mahkemelerinden Vesayet Kararı olmayan Zihinsel Engelli Seçmenlerin kullanmış olduğu oylar YSK tarafından geçerli sayılmıştır.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yukarıda açıklandığı şekilde değerlendirme yapılarak sunmuş olduğumuz 462 kişilik listeden sadece 14 kişi için usulsüzlük tespit edilmiştir. 

Aradaki oy farkı 21 adet olduğu ve 14 adet geçersiz oy kabul edildiği için Yunusemre Belediye Başkanlığı Seçiminin iptali talebimiz 15.04.2019 tarihinde reddedilmiştir. Takdir tüm kamuoyunundur.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.