Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
24 Kasım 2020 Salı 13:25
Hayatı bir tıkla kurtuldu!

 İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığınca hayata geçirilen KADES, şiddet mağduru ya da cinsel saldırıya uğrayan kadınların en büyük yardımcılarından birisi oldu. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonlarına yükledikleri uygulama üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyor.  Manisa il genelinde bu yılın 11 ayında 593 kadın uygulamaya başvurdu. Ortalama 3 ila 5 dakika içinde ihbarların yapıldığı yerlere ulaşan kolluk ekipler, pek çok kadını, şiddetten ya da ölümden kurtuldu. 
Uygulamayı kullanan kadınlardan Şehzadeler ilçesinde yaşayan 38 yaşındaki R.D. “4 sene evli kaldık. 4 senemizin ilk 1 senesi çok düzenli geçti. Sonra madde bağımlısıydı. Madde kullandığı için evliliğimiz bu yüzden bitti. 3 seneden beri mücadele veriyoruz. Resmi olarak boşandığımız halde hiçbir şekilde yakamdan düşmedi. Hukuk mücadelesi veriyoruz” dedi. 
Ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirten R.D., “Sürekli tehditler altındayken işe sürekli yanımda biriyle gitmek zorunda kalıyordum. O gün arkadaşım gelip aldı. O gün köşede bekliyordu. Direk bıçağı alıp göğsümün altına dayadı. Yanımdaki arkadaşıma da evine git, olan sana da olur gibi tehditler savurdu.  Baya bir yol yürüdük. Bıçak göğsümün altında. Spil Dağı’na doğru sürükledi. Sabit kalamadığımız için hiçbir şekilde arama şansımda yoktu. Olduğum yeri bildirme açısından. Uygulamayı telefondan çıkardığım anda uygulamaya bastığımı görünce ondan sonra panikledi. Onu görünce olduğu yerden uzaklaştı.  İlk başta sürüklemeye çalıştı. Götüremeyeceğini anlayınca kaçtı. KADES uygulamasına bastıktan sonra ekipler kısa bir sürede geldi. O gün öleceğim gündü, hayatımda hiç korkmadığım kadar korktum. O gün KADES uygulamasına basmasaydım eğer ölürdüm. Yanlış hatırlamıyorsam uygulamaya bastıktan 3 dakika sonra ekipler geldi.” dedi.
KADES uygulamasını bir polis memuru sayesinde öğrendiğini ifade eden R.D. “Bu süreçte bir polis memurunun tavsiyesi ile KADES uygulaması ile tanıştım. Daha önce ihbarlarımı genelde çağrı merkezi üzerinden yapıyordum. Şimdi ise KADES’i kullanmaya başladım. Kapıma geldiğinde ya da takip ettiğinde tek tuşla ihbarda bulunabiliyorum” diye konuştu. 
R.D. KADES sayesinde kendini daha güvende hissettiğini belirterek, "Daha az korkmaya, tedirgin olmaya başladım artık. KADES’i kullanırken butona bastığımda sadece 3 dakika boyunca bulunduğum yerde sabit kalmam söylenmişti bana. Öncelikli olduğu için ekipler hemen size geliyor." diye konuştu.
Kendisiyle benzer durumu yaşayan kadınlara KADES’i kullanmalarını tavsiye eden R.D., "Hayatı korkusuzca 3 dakikaya sığdırmak çok güzel. Telefonla bazen ihbarda bulunamazsınız, 10 dakika boyunca derdinizi anlatıp, adresinizi verinceye kadar KADES ile tek bir tuşla, tek bir hamle ile her şeyi halledebilir, ömrünüzü uzatabilir, benim gibi ölümden kurtulabilirsiniz."  diye konuştu.
Akıllı telefon kullanıcısı bir kadın, telefonuna indireceği "Kadın Destek Uygulamasını (KADES)" uygulamasına T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM'den gelen aktivasyon koduyla çalıştırıyor.  Uygulamanın faaliyete geçmesinin ardından şiddet mağduru kadınlar, acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla ihbarda bulunabiliyor. Tek tuşla yapılan ihbarın ardından yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip sevk edilerek olaya müdahale ediliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.