Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
16 Haziran 2020 Salı 10:58
Halıları yollara serip değerini katlıyorlar

Manisa’nın Demirci ilçesinde dokunan dünyaca ünlü Türk halıları ilginç bir yöntemle antika görünüme kavuşuyor. İlçede bulunan 5 bin tezgahta dokunan Türk halıları, dokuma sonrası yıkandıktan sonra ilçenin yollarına seriliyor. Yollar renk renk dokunan halılarla adeta bir halı tarlasına dönüşüyor.

Asfaltta 15-20 gün bekletilen halılar; üzerinden kamyonlar, otomobiller, motosikletler ve insanların geçmesiyle birlikte kalın olan dokusunu yitirip inceliyor. Yollara serilen eskitilmesinin ardından yollardan toplanarak yıkama işleminden geçiriliyor. Özenle yıkanan halılar tozlarından tamamen arındırıldıktan sonra gerekli kontrolleri tamamlanarak pazardaki yerini alıyor. Eskitilme işlemi tamamlanan halılar yurt dışı pazarında yoğun talep görüyor. Antika görünümü verilen halılar özellikle Amerika’ya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

HALILARIN ÜZERİNDEN KAMYONLAR GEÇİYOR

Halı yıkama işletmesi sahibi Ali Sarı, halıların eskitilme işlemini anlattı. Daha çok yurt dışından talep geldiğini kaydeden Ali Sarı, “Biz önce halı tezgahtan geldikten sonra yüzünü bir makinede kırkıyoruz, inceltiyoruz. Tüylü geldiği için biraz inceltip ondan bir yıkayıp buraya yola getiriyoruz. Yolda yaklaşık bir 15-20 gün duruyor. Araçlar üzerinden geçtikçe inceliyor ve düğümler eskiyor. Daha sonra yıkıyoruz, parlatıyoruz ve müşteriye sevk ediyoruz. Bu işlemi yıllanmış, eskimiş havasını vermek için yapıyoruz. Yurt dışında talep buna daha çok. Talep eskimiş halıya olduğu için bu şekilde istiyorlar. Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa gibi büyük ülkeler, yani ekonomisi düzgün olan ülkelere genelde daha çok gidiyor. Türk düğümü olduğu için alıyorlar. Yabancı ülkelerde de böyle halılar dokunuyor, ama onlar bu havayı veremiyor” diye konuştu.

GÖRENLER ŞAŞIRIP KALIYOR

Eskitilmiş halı diğer halı çeşitlerine göre daha pahalıya yurt dışına satılıyor. Yolda eskitilen halının metrekaresi 300-400 dolar arasında alıcı buluyor. Yola halı serildiğini görenler şaşırıyor. Kimisi üstünden geçmek istemiyor, ama bölge halkı zamanla bu geleneğe alışmış. Ali Sarı, “Gördüklerinde şaşırıyorlar, korkuyorlar. Arabayla üstünden geçersem halıya zarar verir miyim diye düşünüyorlar. Demircililer bu işe alıştı artık, genelde dışarıdan gelenler şaşırıyor” dedi.

ISPARTA’DA YOLLARA GÜL, DEMİRCİ’DE HALI SERİLİR

Atölye Halıcılığını Geliştirme Derneği Başkanı Kazım Aysan da, ilçenin yollarına halı serilmesiyle ünlü olduğunu söyledi. Eskitilen halının değerinin arttığını dile getiren Aysan şunları söyledi: “Halılar doğal yöntemlerle eskitilme dediğimiz metottan geçiriliyor. Yola serilen halılar üzerinden araçların, insanların geçmesiyle, güneş ışığıyla, yağmurla eskiyor. Isparta’da yollara gül dökerler, Demirci’de de yollara halı sererler. Çünkü çok yoğun böyle bir talep var yurt dışından gelen. Bu pazarın daha da artacağını, daha da büyüyeceğini tahmin ediyoruz.”

Pandemi sürecinin Türk halıcılar için bir fırsat olabileceğini kaydeden Aysan, “Demirci’ye dışardan da tamirinden tutun, yıkanması ve eskitilmesi amacıyla çok sayıda halı geliyor. Uzak Doğu dediğimiz, Çin, Hindistan, Afganistan, Pakistan’daki bu pandemi sürecinde halı girişi tamamen azalmış durumda. Buralara giden üreticiler artık ülkemize doğru tekrar geri gelmeye başladı. Bu pandemi sürecinde bence artık üreticiler yurtdışı pazarına yönelip daha yüksek tonajda halıyı dokuma imkanına kavuşacak” dedi. Nermin UÇTU 

Son Güncelleme: 24.06.2020 17:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.