Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
02 Ocak 2021 Cumartesi 21:01
Eskiler onun elinde can buluyor

Manisa’da çocukluğundan bu yana tespihlere meraklı olan Alper Çece, unutulmaya yüz tutmuş eski çatal, kaşık, bıçak saplarına yeniden hayat vererek, tespih yapıyor. Şehzadeler ilçesindeki küçük dükkanında çalışan tespih ustası Çece, özellikle koleksiyoncular tarafından toplanan eski malzemeleri ebatlarına göre işleyerek ışıl ışıl tespihlere dönüştürüyor. Küçüklüğünden bu yana tespihlere meraklı olduğunu ve bu mesleği kendiliğinden öğrendiğini anlatan Çece, yaptığı tespihlere çevresinin büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

ESKİDEN ZENGİNLERİN SOFRALARINI SÜSLÜYORDU

Eski katalin denilen malzemenin dua tanelerine dönüşmesinin meraklılarından ilgi gördüğünü ifade eden Alper Çece, “Yaklaşık 9 yıldır tespih işiyle ilgileniyorum. Çeşitli atık malzemelerden tespihler yapıyorum. Kullanım açısından ömrünü tamamlamış antika olarak geçen eski çatal bıçak takımlarının saplarını, eski bilardo toplarını, şamdanlarda, törpüler tespihe dönüşüyor. Bu eski ürünlerin sap kısımları genellikle katalin denilen değerli malzemeden yapılıyor. Ben de bunları antikacılardan, vatandaşlardan topluyorum. Değerini çok fazla bilmeyen kişilerden ya da yurt dışından araştırıp temin ediyorum. Bu tespihlerde günümüzde oldukça değerlidir. Bir bilardo topundan bir tespih çıkıyor. Bu katalin malzemesi kolay bulunmuyor, temini zor malzemelerdir. 1940'lı yıllarda zengin ailelerinin sofralarını süsleyen çatal ve kaşıkların başlığını tespihe dönüştürüyorum. 1940'lı yıllarda katalin üzerinde bıçak, kaşık, çatallar zengin sofralarında bulunacak bir aksesuar olarak üretilmiş, zengin ailelerinin özel günlerinde kullandığı eşyalar olarak üretilmiş. Antika değerinin olması ve bekledikçe sert bir hal aldığından dolayı tespihi güzel oluyor” dedi.

1500 LİRADAN BAŞLIYOR

Mesleğinin ustalık gerektirdiğini ifade eden Çece, bir tespihe günlerce emek verdiğini anlattı. Alper Çece, “Eski malzemeleri tespih haline getirmek oldukça meşakkatli. Günde bir tespih yaptığım oluyor. Bazen de bir tespihle 3 gün uğraşıyorum. Katalin tespihler bin 500 liradan aşağı satılmıyor. Eski malzeme olduğu için değeri var, ayrıca ustalık da gerektiriyor. Kehribar tespihlerin hammaddesi Baltık ülkelerinden geliyor. Kalitesi ve fiyatı ona göre değişiyor. Kehribar tespihlerin fiyatı da bin liradan başlıyor. İnsanların ilgisi de oldukça yüksek” diye konuştu.


Tespihlerin genellikle aksesuar amaçlı kullanıldığını dile getiren Çeçe, “Doğal kehribar sağlık açısından da ilgi görüyor. Anne babalar küçük çocukları için tercih ediyor. Guatr hastaları kehribar taşlarının iyi geldiğini düşünerek satın alıyorlar” dedi.  Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.