Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
15 Aralık 2021 Çarşamba 18:13
Doktorlar iş bıraktı!

Doktorlar, özlük haklarında iyileştirme getiren düzenlemenin Meclis'te bütçe görüşmeleri sonrasına bırakılmasına tepki göstererek ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Manisa’da yüzlerce sağlık çalışanı uygulanan yanlış sağlık politikalarını proteste etti. Manisa’da Türk Tabipler Birliği ve Türk Hekimleri Birliği’nin çağrısıyla Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Manisa Şehir Hastanesi, Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nde iş bırakan doktorlar eylem yaptı.

Manisa Şehir Hastanesi önündeki basın açıklamasında konuşan  Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran alınan kararlarla sağlık sisteminin yara aldığını ifade etti. Şahut Duran, “ Sağlık emekçileri salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır. Sağlık çalışanları ‘artık bu şartlarda çalışamıyoruz’ diyerek istifa ederken, emekli olurken; genç hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık emekçileri yurtdışına göç ederken tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı’yla görüşme taleplerimizi defalarca ilettik. Sağlık Bakanı’nın hekimlerin, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını, sağlık ve yaşam sorunlarını, toplum sağlığını sağlık emek meslek örgütleriyle konuşmasından daha doğal ne olabilir? Bu görüşme taleplerini karşılamak Sağlık Bakanı’nın bizlere ve topluma karşı sorumluluğu değil midir?” diye sordu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇIĞLIĞINA KULAK VERİN!

Meclis’e getirilen özlük hakları düzenlemesinin geri çekilmesini eleştiren Duran, “Bizler tasarının yeterli olmadığını, bütüncül olmadığını, tüm sağlık çalışanlarını, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş; ne zaman tekrar Meclis’e getirileceği, varsa eksiklerin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir. Mecliste milletvekillerine iktidarın resmî olarak veremediği sözel cevap, emekli hekim maaşlarının bu düzenlemeyle çok yüksek olacağı ve bunun kabul edilir olmadığıdır. İktidara ve Sağlık Bakanlığına çeşitli açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştık yine söylüyoruz: Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık ‘G(ö)REV’ zamanıdır. Bu G(ö)REV emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Artık toplumun, sağlık çalışanların çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir. İktidar bilmelidir ki söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” diye konuştu.

Genel Sağlık İş Sendikası üyeleri Manisa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önündeki eyleminde de Uzm. Dt. Begüm Kıran konuştu. Begüm Kıran, “ekmeğimiz ve sağlığımız için görevdeyiz. Sağlığımız için görevdeyiz çünkü bizler de bu ülkenin vatandaşları olarak sağlık hakkımıza sahip çıkıyoruz. Uygulanan sağlık politikaları nedeniyle bugün yüzlerce çeşit ilaca ulaşılamıyor, hastanelerde çok önemli cerrahi ameliyatlar malzeme eksikliğinden yapılamaz hale geldi. Daha geçen hafta Samsun'da bir diş hekimi arkadaşımız şiddete uğrayarak hastanelik edildi. Bu koşullarda ülkemizin en başarılı sağlıkçıları yurt dışına gitmek veya özelde çalışmak için istifa etmek zorunda kalıyor. Hastalandığımızda tedavimizi yapacak nitelikli hekim bulmakta, bulsak bile özel hastane masraflarını karşılamakta zorlanıyoruz.  Ekmeğimiz için görevdeyiz. Çünkü pandemi başladığında karşılığı ödenmez denilen emeğimizin karşılığı  gerçekten ödenmiyor. Geçtiğimiz dönemde doktora 5 bin TL zam şeklinde yansıtılan düzenleme halkı hekimlere karşı kışkırtma görevini tamamladıktan sonra geri çekildi. Bu düzenleme de esasında zaten aldığımız sabit ek ödemenin açlık sınırındaki maaşımıza eklenmesinden ibaretti. Emekliliğimize yansıyacağı için kısmi bir iyileştirme anlamına gelen bu düzenlemenin de dalga geçer gibi geri çekilmesi bizi sesimizi duyurmak için burada toplanmaya mecbur bırakmıştır” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.