Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
29 Haziran 2021 Salı 14:09
Doğa sevgisiyle örnek olan esnaf

Tarım kenti Manisa’da çiftçilerin son gözdesi ağaç aşılamak. Gerek ağaçların verimini artırmak gerekse de farklı bir ürüne geçmek isteyen çiftçiler, ağaçlarını aşılamayı tercih ediyor. Son dönemin en yaygın aşılaması ise zeytinde gerçekleşiyor. Manisa’da uzun yıllardır aşılama yapan Harun Kaplan, çiftçilerden gelen aşılama taleplerine yetişmek için hafta sonlarını yoğun bir şekilde geçiriyor.

Manisa çarşısında uzun yıllardır esnaflık yapan Harun Kaplan, 5 yıldır ağaç aşılıyor. Yıllar önce bu işi ustasından önce izleyerek, sonra uygulayarak öğrendiğini anlatan Kaplan, bugün aşılamanın önemine dikkat çekiyor.

Esnaflığının yanı sıra aynı zamanda çiftçilik de yapan ve tam bir doğa aşığı olan Kaplan, yıllardır ormanlarda gönüllü olarak çalışıyor ve verimsiz ağaçları verimli hale getirmek için aşılamalar yapıyor.

Kendisi gibi esnaf ve memur arkadaşlarıyla birlikte her hafta sonunu doğada ağaç aşılayarak geçiren Kaplan, Orman Müdürlüğü’nün ormanlardaki ağaçları aşılama seferberliğinde de gönüllü olarak yer alıyor.

Harun Kaplan, son dönemlerde ise çiftçilerden yoğun bir talep olduğunu anlatıyor. En çok ahlat ağacı aşılaması yapıldığını kaydeden Kaplan, “Ahlat ağaçları aşılama ile armut, elma, muşmula, ayva gibi türlere dönebiliyor. Ve her şeyin doğru yapılması ile sonuç da gayet başarılı ve sevindirici oluyor” dedi.

Her ağacın her meyveye dönmeyeceğinin de altını çizen Kaplan, “Bu konuda yapılan bazı yanlışlar da var. Konuyu tam kavramak gerekiyor. Her ağacı, istediğimiz her türe döndüremeyiz. Meyve vermeyen ağaçlar aşılanmaz. Meyve veren ağaçlarda ise, verdiği meyvenin çekirdek yapısı belirleyici oluyor. Çekirdek yapısı birbirine uyan, benzeyen ürünler dönüştürülebiliyor. Aşılamanın başarıyla sonuçlanması için bunlar önemli kriterler” şeklinde konuştu.

Son dönemlerde özellikle zeytinlikleri olan çiftçilerden de talep geldiğini ve zeytin aşılaması yaptıklarını anlatan Harun Kaplan, “Zeytin, kentimizde pek çok insan için gelir kaynağı. Bu nedenle son dönemin en çok talebi buradan geliyor. Zeytin ekiminde toprağın çeşidi, zeytinin çeşidi için belirleyici. O toprağa uygun olan zeytin çeşidi ekilmesi gerekiyor. Ancak bazı yerlerde bunlar uygun yapılmamış. Çiftçilerimiz bizden, bu konuda yardım istiyor. Biz de hafta sonları boş vaktimizde, arkadaşlarımızla birlikte yardım talebini geri çevirmiyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Son Güncelleme: 29.06.2021 14:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adim yok 2021-06-29 23:18:25

Helal olsun be adama bak ne yurekli adam bee