Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki Biyogaz Enerji Üretim Santrali’nden bölgedeki tarım arazilerine boşaltılan ‘Sıvı Gübre’ adı altındaki atıklar tartışma konusu oldu.
Turgutlu ilçesinde 1,5 yıl önce faaliyete başlayan Biyogaz Enerji Üretim Santrali, tesise yakın olan Musalaryeniköy ve İzzettin mahallerindeki verimli tarım arazilerine tankerlerle boşalttığı siyah renkli sıvı atıklar çiftçilerinin tepkisini çekti. Sıvı atığın boşaltıldığı bazı tarım arazilerinde ekilen ürünler kururken, bazı arazilerde ise toprağın kurumasına sebep oldu.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, ‘Sıvı Gübre’ adı altında boşaltılan atığın bölgelerde Musalaryeniköy Mahalle Muhtarı Yıldıray Aktaş ve İzzettin Mahalle Muhtarı Hilmi Çiftçi ile birlikte incelemelerde bulundu.
“ÇİFTÇİ GÜBRE SANDI, ZEHİR ÇIKTI”
CHP’li Başevirgen ile atık sıvının boşaltıldığı tarım arazilerinde incele yapan Musalaryeniköy Mahalle Muhtarı Yıldıray Aktaş, firma tarafından atığın kendilerine ‘Sıvı Gübre’ olarak ifade edildiğini, ancak atıkların birçok araziyi çorak hale getirdiğini dile getirdi.
Muhtar Aktaş yaşanan sıkıntıyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Bize firma tarafından bu sıvı atıkta kimyasal bir şeyin olmadığı ve sıvı gübre olduğu ifade edildi. Bazı arazi sahipleri de gübrenin pahalı olması sebebiyle ücretsiz olarak boşaltılan sıvı gübre olarak nitelendirilen atıkları arazilerine boşaltırdı. Ancak bir araziye boşaltılan sıvı atıklar diğer tarım arazilerine de sıçradı. Ardından topraklar ve ekilen ürünler kurumaya başladı. Bizde konuyu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne ilettik. İl müdürlüğünden gelen yetkililer yaptıkları inceleme sonrasında sıvı atıkta yüksek oranda tuz tespit ederek, sıvının asla arazilerde kullanılmaması gerektiğine yönelik bize bildirdiler. Topraklarımız neden kuruduğu bu analizden sonra ortaya çıktı. Bölge olarak yaşanan bu çevre katliamına karşıyız. Çiftçimizin gübre sandığı açık zehir çıktı. Yaşanan bu çevre katliamıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere gerekli makamları göreve davet ediyoruz.”
GEDİZ NEHRİ’DE TEHLİKEDE
CHP Manisa Milletvekili Başevirgen çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları dinledikten sonra bölgede yaptığı incelemede Biyogaz Enerji Santrali’nden çıkan sıvı atıkların bölgedeki tahliye kanalına karıştığını ve kanallar vasıtasıyla atıkların Gediz Nehri’ne aktığını tespit ettiklerini ifade etti. Başevirgen, “Turgutlu’da şu an göz göre göre bir çevre felaketi yaşanıyor. Tarla, bağ ve bahçelere vidanjörlerle kamyon kamyon atık boşaltılıyor. Verimli tarım arazilerimiz şirketler tarafından çöplük gibi kullanılıyor. Günde kamyonlarla yaklaşık 700 ton sıvı gübre adı altında atıklar verimli tarım arazilerine izinsiz boşaltılıyor. Ayrıca tespitlerimize göre bu atıkların boşaltıldığı yerlerin bazıları küçük kanallar, bazıları kurutma kanalları bazıları tahliye kanalları. Buraya boşaltılan atıklar doğrudan Gediz Nehrine ulaşıyor. Gediz Nehrindeki kirlilikle zaten yıllardır mücadele ediyoruz. Şimdi yağmurların artacağı bir döneme giriyoruz. Yağmur suyuyla birlikte bu atık daha da geniş yerlere taşınacak. Toprak ve suya bulaşarak yayılımı artacak. İnsan ve hayvan sağlığı ile tarım arazilerine daha büyük zarar verecek.”
TOPRAK KORUMA KANUNUNA AYKIRI
Tarım Orman İl Müdürlüğünün yaptığı analizlerde boşaltılan atıkta yüksek tuz oranına rastlandığı ifade edildi. Yapılan işlemin Toprak Koruma Kanununa aykırı olduğu, yüksek tuzluluk oranının bitkilere ve toprağa zarar verildiği de belirtildi. Ayrıca firmanın Bakanlıktan izin almadığı ve yaptığı işlemin yasal olmadığına dikkat çekilerek, bunun firmaya da bildirildiği kaydedildi. Tarım arazisine bu atığın dökülmesinin uygun bulunmadığına yönelik rapor hazırlanırken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün de konuyla ilgili araştırma başlattığı öğrenildi.