Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
09 Ekim 2020 Cuma 21:06
Bakan Pakdemirli'den Manisa çıkarması!



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gördes ilçesinde müjdeler verdi, yeni yatırımları hayata geçirdi. İlk olarak Gördes Belediyesi tarafından yapılan İş Merkezi’nin açılışına katılan Bakan Pakdemirli’yi Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, Belediye Başkanı Muhammed Akyol ve çok sayıda vatandaş karşıladı. İş Merkezi’nin açılışı dualarla yapılırken Bakan Pakdemirli de hizmetin hayırlı olmasını diledi. Ardından AK Parti Gördes Gençlik Kolları Kongresi’ne katılan Bakan Pakdemirli, gençlere tarımla uğraşmaları tavsiyesinde bulundu.

ÜZÜME 303 MİLYON LİRA ÖDEME

Bakan Pakdemirli, “Toprak Mahsulleri Ofisi olarak üzüm alımlarımıza devam ediyoruz. Bugüne kadar 29 bin ton alım yapmış bulunuyoruz. Aşağı yukarı bir 25 bin ton daha randevumuz var. Bugüne kadar aldıklarımızla ilgili vadesi gelenlerin hepsinin ödemesini yaptık. 303 milyon lira kadar bir ödeme yaptık. Her hafta da düzenli olarak bu ödemelerimizi devam ettireceğiz. Manisa’da da tüm müstahsillerimizin yanında olduğumuz gibi üzüm müstahsillerimizin yanında olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

Bakan Pakdemirli Gördes’e yapılan yatırımları da anlattı. Bakan Pakdemirli şöyle konuştu: “Son 18 yılda Gördesli çiftçilerimize toplamda 735 milyon lira hibe desteği verdik. Gördes’in gençleri için ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında 69 projeye tam 2.1 milyon lira ve ‘Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi’ kapsamında da bugüne kadar 241 projeye bugüne kadar 463 milyon lira hibe desteği sağladık. Bu desteklerle Gördes’in tarımsal hasılası 4 kat artarak 1.8 milyar lira oldu. Ayrıca yapmış olduğumuz yatırımlarla Doğanpınar, Güneşli ve Gölmarmara-Gördes barajlarını da hizmete aldık. Baraj ve inşa ettiğimiz sulama tesisi ile Gördes’in toplam 15 bin 630 dekar bereketli tarım arazisi sulanmaya başlandı. Gördesli gençlerimiz bizden bir gölet daha istiyorlarmış. Buradan da onun müjdesini vereyim. Gördes Akpınar Barajı ve Gördes Uğuldur Göleti su ölçümleri tamamlanarak idari imkanlarıyla planlama çalışmalarına başlanmıştır. Akpınar adıyla başlayan baraj inşaat yatırım programına Akgöl Barajı olarak alınmıştır. 5 bin 20 dekar tarım arazisini sulayacak Çiçekli Göleti sulamasıyla da 2 bin dekar alanı sulayacak Karayağcı sulamasıyla 2021 sulama sezonu başına hazır hale getirilerek modern sistemle inşallah sulayacağız..10 bin yıla aşkın zamandır bu topraklarda üretim yapılıyor. Ancak sizler de görüyorsunuz çiftçilerimizin de yaş ortalaması gün geçtikçe artıyor. Ülkemizde çiftçilerimizin yaş ortalaması 55, dünyada bu yaş otalaması 67-68 civarında. Dünyaya göre iyi durumdayız ama yine de sürekli olarak yaşlılaşan bir tarım nüfusumuz var. Gençlerimizin tarımın içerisine nasıl çekeriz, tarım nüfusunu nasıl gençleştiririz, genç çiftçilerimizin nasıl önünü açarız? sorularına da sürekli olarak kafa yoruyoruz. Biliyoruz ki gençlerimize de yeni yeni fırsatlar sunmamız lazım. Çiftçiliği, üreticiliği daha da değerli kılmamız lazım. Toplumsal anlamda da hak ettiği noktaya taşımamız şart”

GENÇLERE TAVSİYELERDE BULUNDU

Gençlere çeşitli tavsiyelerde bulunan Bakan Pakdemirli, “Sık sık illere gidiyorum, bağında bahçesinde çiftçilerimizle sohbet ediyorum. Diyorlar ki ‘Bakanım çiftçiyiz diye bize kız vermiyorlar’ ben de espiri yapıyorum genelde ‘O işe Aile ve Çalışma Bakanımız bakıyor’ diye. Ama maalesef bu bir sosyolojik oldu ve maalesef doğru. 60 yıllarda insanlar tıp eğitimini bırakıp ziraat mühendisi oluyorlardı. Biz de bu mesleğin altın bir bilezik olarak görülmesini istiyoruz ve hak ettiği mertebeye ulaşması için de sürekli yeni yeni projeler yapıyoruz. Bugünlerde de pandemiden dolayı tarımın ve çiftçiliğin revaçta olacağını hissediyorum. Sahadan aldığım dönüşler de umudumu da arttırıyor. Zaten son olaylar da gösterdi ki en önemli şey sağlık, beslenme ve tarım. Tarım da doğru yaparsanız çok karlı bir meslek. Tarımda Uzman Eller projesi 4 ilde pilot olarak başladı ancak 81 ile bunu yayacağız. Bakanlık olarak bu projeyle girişimcilerimizi destekleyeceğiz. 100 bin lira destek vereceğiz. Siz yeter ki  iş kurun biz parayı da geri istemiyoruz. 4 ilde başladı ama buradan arkadaşlara talimat veriyorum ilk illerin en başında Manisa’yı getirsinler” diye konuştu.

MANİSA’YA ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Manisa'da, Concept Investment Tarım İşletmesine ait ceviz işleme tesisi açılışına katıldı.Şehzadeler şehri Manisa'da bulunmaktan ve Manisalı olmaktan gurur duyduğunu belirten Pakdemirli, "Toprağın emekle, emeğin bereketle buluştuğu bu günde, Manisa'nın girişimci, emektar, vefakâr, çalışkan insanıyla bir arada bulunmaktan, son derece mutluyum, gururluyum." dedi.Kökeni itibariyle, dünyada büyük bir doğal yayılma alanına sahip olan Anadolu cevizinin tropik bölgeler dışında hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştiriciliğinin yapıldığı dile getiren Pakdemirli, cevizin Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Pakdemirli, cevizin diyabetten kansere, tansiyondan kolestrole, zihin sağlığına kadar insan sağlığına faydalarının saymakla bitirilemeyeceğini belirterek, içerdiği besin değeri kadar ekonomik getirisinin de yüksek olan bir ürün haline geldiğini ifade etti.Günümüzde ekonomik değerinden dolayı ceviz üretiminin daha bilinçli yapıldığını anlatan Pakdemirli, FAO verilerine göre, 250 bin tonluk ceviz üretimiyle Türkiye'nin dünyada dördüncü sırada bulunduğuna işaret etti.

CEVİZ YATIRIMCILARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Bakan Pakdemirli, verdikleri destekler ve uyguladıkları politikalarla ceviz üretiminin son 18 yılda % 87,5, son iki yılda ise % 7,1 artış kaydettiğini ifade eti.Cevizin yatırımcıların tercih ettiği ürünler içerisinde ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Pakdemirli, "Manisa'mız da 77.122 dekar alanda, 1.275.420 adet ağaç sayısı ile toplam 5.394 ton ceviz üretimi yapılmaktadır." dedi.Ceviz üreticilerine, sertifikalı fidan desteği kapsamında sertifikalı/standart aşılı fidan kullanmak şartı ile bahçe tesislerine, dekarda 100 ile 280 lira arasında ödeme yaptıklarına işaret eden Pakdemirli, şunları kaydetti:"Ayrıca dekarda 19 lira mazot gübre desteği ödemesi yapıyoruz. Tarsim poliçelerinin %50'sini karşılıyoruz. Organik Tarımda kategorilere göre dekarda 20 ila 40 lira arasında, İyi Tarım Uygulamalarında ise 15 ila 30 Lira arasında ödeme yapıyoruz. Kırsal Kalkınma Yatırım Destekleri (KKYDP) kapsamında; ambalaj-paketleme, depolama gibi yatırımlarda proje tutarının % 50'sini hibe ediyoruz. Modern basınçlı sulama sistemleri, iyi tarım/organik tarım uygulamaları, Yurt içi sertifikalı fidan üretimi ve kullanımı ile tarımsal mekanizasyon alanlarında Ceviz Üreticilerimize Düşük Faizli Yatırım Ve İşletme Kredisi kullandırıyoruz. Küçük Aile İşletmesi Desteği kapsamında ceviz üreticisi olan, ÇKS'ye kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan işletmelerimize dekara 100 Lira ödeme yapıyoruz."

" YÜZDE 65'E VARAN ORANDA DESTEK SAĞLIYORUZ"

IPARD programı kapsamında; ceviz kırma, depolama, işleme ve paketleme tesisleri ile cevizden elde edilen katma değerli ürünlerin üretildiği tesisler ve fidan üretimine yönelik yatırımlara hibe desteği de sağladıklarını vurgulayan Pakdemirli, "Hem mevcut hem de yeni yatırımlara %55 ile %65 arasında destek sağlanıyor. Bugüne kadar ceviz mamullerinin üretilmesi ve işlenmesiyle ilgili 7 yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalandı. Bu projelerin toplam hibe tutarı 6 milyon lira, toplam yatırım tutarı ise 16 milyon lira olup, 2 yatırımcıya 667 bin lira ödenmiştir. Kalan projeler için yatırım ve ödeme süreci devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, LEADER yaklaşımıyla ise 12 ilde hibe desteği ile vereceklerini, Manisa'dan Gördes ve Selendi ilçelerinin de hibe programından faydalanacağını, bu kapsamda sözleşme imzalanan Gördes Yerel Eylem Grubuna %100 hibe olmak üzere,1,9 milyon lira kaynak ayrıldığını dile getirdi.

"CEVİZ İŞLEME TESİSİNE 2,3 MİLYON LİRA HİBE VERİLECEK"

Açılışını yapacakları tesisle ilgili de bilgi veren Pakdemirli, şöyle konuştu:"Concept Investment Tarım İşletmesi Manisa bölgesinde 7 bin 500 dönüm dikili ceviz alanı ile Türkiye'nin en büyük ceviz yetiştiricilerinden biri durumunda. AB standartlarında ceviz işleme tesisi kurmak için 2019 yılında, TKDK Manisa İl Koordinatörlüğüne proje başvurusunda bulunmuştur. Toplam yatırım tutarı 6 milyon 226bin 630 Lira olan Ceviz İşleme Tesisine, 2 milyon 371 milyon 825 Lira hibe desteği verilecektir. 13 dönüm arazi üzerine kurulu olan tesisin 2.550 m2 inşaat alanı bulunmaktadır. Saatte 1 ton ceviz soyma, kurutma ve kırma kapasitesine sahip tesisimiz, yenilenebilir enerjiye de yatırım yapmıştır. 242 kilowattpeak gücünde çatı üstü fotovoltaik güneş enerjisi santrali kurarak, kendi tükettiği enerjiyi üreterek, hem çevreye duyarlı, hem de günümüz rekabet şartlarına uygun, verimli bir tesise hibe desteği verilmiştir” dedi.

Bakan Pakdemirli, tesiste yaklaşık 20 kişinin istihdam edileceğini ve bölgede üretilen cevizin katma değerinin artacağını da sözlerine ekledi. Bakan Pakdemirli ceviz işleme tesisinin açılış kurdelesi kesip tesisi gezdi makinalara işlenmek üzere cevizleri attı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.