Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
22 Haziran 2020 Pazartesi 15:21
Antikor testlerinin yüzde 80'i tamamlandı, pozitif vaka var!

Koronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan 'Toplum Tarama Çalışması' ile antikor testlerine başlandı. Bakanlık ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından rastgele belirlenen adreslere giden sağlık ekipleri, kişilerin onaylarını alarak PCR olarak adlandırılan korona virüs testi yapıp, kandaki antikor düzeyini kontrol ediyor. Alınan numuneler laboratuvarlara gönderilerek test yapılan kişilerle ilgili aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu ayrı ayrı raporlanıyor.

YÜZDE 80’İ TAMAMLANDI

Sağlık çalışanları antikor testlerini yapabilmek için canla başla çalışıyor. Manisa’da da 15 Haziran’da başlatılan antikor testi çalışması ile 1520 hane belirlendi. Her hanede bir kişiye test yapılıyor. Bu zamana kadar testlerin 1216’sı yapılırken yüzde 80 oranında tamamlandı. Bir pozitif vakanın olduğu ortaya çıktı. İl genelinde yaklaşık 1300 sağlık personelinin sürdürdüğü çalışmaların bir hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

TULUMLARIN İÇİNDE MESAİ YAPIYORLAR

Antikor testleri, Manisa’da ilçe sağlık müdürlüklerinin ekipleri tarafından yapılıyor. En az bir doktor ve hemşire belirlenen adreslere gitmeden önce hazırlıklarını yapıyor. Özel tulumlar giyiliyor, gözlük ve maske ile korunma sağlanıyor. Sıcak havalar nedeniyle tulumun içinde olmak sağlıkçıları zorlasa da onlar antikor testlerini yapabilmek için canla başla çalışıyor.

KENT MERKEZİNDE ANTİKOR TESTLERİNDE POZİTİF VAKAYA RASTLANMADI

Yunusemre ilçesinde 243 adres belirlendi, bu zamana kadar yapılan testlerde ilçede pozitif vakaya rastlanmadı. Şehzadeler ilçesinde ise 169 hane belirlenirken, yine Şehzadeler’de yapılan testlerde de pozitif vaka çıkmadı. Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Doktor Müjde İlgün, doktor ve hemşireden oluşan 4 ekip belirlediklerini söyledi.

TESTİ İSTEMEYENLER DE OLUYOR

İlçe Sağlık Müdürü Müjde İlgün, testleri yaparken bazı kişilerin çok istekli olduğunu, ancak bazılarının da istemediğini ifade etti. İlgün, “ Hazırlıklarımızı yapıp saat 09:00’da TÜİK tarafından belirlenen adreslere gidiyoruz. İlk olarak kapıyı açan kişiye yaptığımız çalışmayı anlatıyoruz. Çok istekli olanlar da var, ancak testi reddedenler de oluyor. Çığlık atıp sevinenler de karşılaştık. Ancak numune aldırmaktan korkanlar, çalışmadan ürkenler var. Ardından test yapacağımız kişi belirleniyor. Bu belirleme işleminde kapıyı açan kişiden bir sayı söylemesi isteniyor. Evdeki en büyük yaştan başlayıp söylediği rakama göre test yapacağımız kişi ortaya çıkıyor. Ağız-burun sürüntüsü ve kan örneklerini alıp en geç saat 16:00’ya kadar teste gönderiyoruz.Ağız-burun sürüntüsüyle alınan örnek kişinin şu an hasta olup olmadığını gösteriyor. Kan ise daha önce korona virüs geçirip geçirmediğini, antikor düzeyini ortaya çıkarıyor. Örnek alınan kişiler sonuçlarını e-devlet uygulamasından öğrenebiliyor” diye konuştu. Adreslere giderek tarama örneklerini alan hemşire Aynur Dal, yoğun bir mesai harcadıklarını ifade etti. Daha önce hastalık geçirip geçirmediğini, mevcut hasta olup olmadığını ortaya koymak için örnekler alıyoruz. Olumlu karşılayanlar olduğu gibi istemeyen de oluyor. Onlara durumu anlatıyoruz, yine istemezlerse belirlenen diğer adreslere gidiyoruz. Bilinçli olan kişiler de var” dedi. Antikor testi için örnek veren 76 yaşındaki Muhammer Özcan, toplumun bağışıklığının ölçüldüğü çalışmadan mutlu olduğunu anlattı. Özcan, “Bizim belirlenmemizin büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Bu çalışma çok çok önemli. Ama halkımız bu işin ciddiyetinin hala farkında değil. Tedbirsiz davrananlar var, ben maskemi hiç eksik etmiyorum” diye konuştu. Nermin UÇTU      

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.