Editör
Editör
24 Eylül 2019 Salı 11:00
Üzümden kristal şeker ürettiler

Türkiye’nin üzüm ambarı Manisa’da, üzüme değer katacak bir çalışmaya imza atıldı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İzmir Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark Spil Innova Müdürü Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ve yardımcı araştırmacılar Tarım ve Orman Bakanlığı Bağcılık Araştırma Enstitüsü  görevlisi Dr Fadime Ateş ve MCBÜ Kimya Bölümü görevlisi Dr Fadim Yemiş üzümden zararı azaltılmış kristal şeker üretmeyi başardı.

SULTANİYE ÜZÜMDEN KRİSTAL ŞEKER

Üzümden kristal şeker elde ederken sultaniye çekirdeksiz üzümlerin kullanıldığını açıklayan Doç. Dr. Tokuşoğlu, insanların çay içerken alışkanlıklarını değiştirmekte zorlandığını belirterek, çalışmalarında üzümü kristal hale getirerek kullanımını kolaylaştırdıklarını söyledi. Tokuşoğlu, “Manisa Sultaniye üzümlerinin çalışma materyali olarak alındığı proseste, kristal kesme şeker üretimi prosesi modifiye edildi, früktoz/glukoz dengesi sağlanan ve bir miktar klasik kristal şeker içeriği ihtiva eden yani sakkaroz içeriği de az miktarda olan bir ürün olan  ‘’Zararı Azaltılmış Kristal Şeker’’ elde edildi. Rafine edilmemiş normlu üzüm kristal şekerimiz, Fikri ve Mülki Koruma altına alındı ve patent başvurusu gerçekleştirildi, ilgili ürünü seri olarak üretim yapan meyve suyu firmaları, şeker üreten tesisler tonajlı üretim olarak yapabilirler” dedi.

ÇAY VE KAHVEDE KULLANILABİLECEK

Doç. Dr. Tokuşoğlu, ‘light’ ve ‘normal’ olarak iki ayrı formda üretim yaptıklarını belirterek, açık ligt üzüm kristal şekerinin günlük çay kahve tüketiminde kolaylıkla kullanılabileceğini söyledi. Doç. Dr. Tokuşoğlu,  ‘normal’ olan koyu kahve konsantre formun ise güvenle kek, muffin, tatlı üretimi ve unlu mamul üretiminde kullanılabileceğini ifade etti. Zararı azaltılmış kristal üzüm şekeri sayesinde sağlık sorunlarının azaltılabileceğine inandığını kaydeden Tokuşoğlu, “Ülkemizde şeker üretimi için şeker pancarı kullanılıyor. Ancak dünya şeker üretiminde şeker pancarının oranı sadece yüzde 20. Ülkemizde şeker pancarı üretiminin kotaya tabi olması nedeniyle dış ticareti de söz konusu değildir. Her gün çayımıza attığımız rafine kristal kesme ya da toz şekerlerin sağlığa zararları kanıtlanmıştır. Bu şekerler diyabetin en önemli nedenidir. Biz yaptığımız çalışmayla hem Manisa’nın üzümüne değer kattık, hem de sağlık açısından rafine kristal şeker rakip bir ürün ortaya çıkardık. Şeker firmaları da üzümden kristal kesme şekeri seri üretime geçirirlerse sağlığımız açısından çok faydalı olur” diye konuştu. / Nermin UÇTU'nun ÖZEL HABERİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şefika Güneş 2019-09-28 18:21:08

Harikasınız elinize emeğinize sağlık
Böylesi başarı larınız daim olsun
Tebrikler

Avatar
Seyfi Akkaş 2019-09-25 21:51:45

Ülke olarak şeker fabrikalarını sattık.

Avatar
Oya Önder 2019-09-28 16:04:02

Hocam... Bizi bu ızdıraptan kurtardığını
Z için teşekkürler... Büyük bir açığı kapattığınız farkındasınızdır herhalde... Sizlere vatanım adına minnettarım.. Allah yardımcınız olsun..

Avatar
Tülay yasak 2019-09-28 19:08:39

Çok güzel başarılarınızın devamı diliyorum çok mutlu oldum ülkemizdede bunu yapacak hocalarımız var Teşekkürler

Avatar
Uğur Ceylan 2019-09-29 19:27:27

Tebrik ederim hocam. Çok güzel bir çalışma.

Avatar
Filiz aslanelinize 2019-09-30 17:48:31

Elinize sağlık teşekkürler

Avatar
Özgül TEZBAŞARAN 2019-10-02 20:37:05

Harikâsınız kutlarım

Avatar
Hasan Basri Summak 2019-10-03 15:59:29

Kutlarım.. Örnek olur dilerim