17 Şubat 2018 Cumartesi 15:47
Somalı 301 maden şehidinin ailelerine ikinci konut

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te yaşanan Türkiye’nin en büyük maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden şehidinin yakınları için Doğuş İnşaat’ın verdiği konutların ardından Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nce TOKİ kanalıyla yapımı tamamlanan yardım konutlarının da kurası çekildi. Facianın ardından tek yürek olan Türkiye şehit madencilerin ailelerini sahipsiz bırakmadı.

Soma Gündüz Beder Kültür Merkezi’nde noter huzurunda çekilen kura ile Turgutalp’te şehit madencilerin aileleri için yapımı tamamlanan konutlar sahiplerini buldu. AFAD öncülüğünde Doğuş İnşaat’ın verdiği 301 konutun ardından Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi öncülüğünde TOKİ tarafından yapımı tamamlanan diğer 301 konut da çekilen kuralar sonucunda sahiplerini buldu.

Soma Maden Faciasında hayatını yitiren 301 madencinin yakınlarına ilk konutların anahtarları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kasım ayında Manisa’ya yaptığı ziyarette temsili olarak takdim edilmişti.

Devlet-millet el ele verdi

Yaklaşık 4 yıl önce Soma’nın Eynez bölgesinde meydana gelen maden faciası sonrasında AFAD’ın koordinasyonunda düzenlenen yardım kampanyasında 50 milyon lira toplanmış, her ailenin hesabına yaklaşık 160 bin lira yatırılmıştı. Hükümet tarafından ölen madencilerin yakınlarından 1 kişiye kamuda istihdam hakkı sağlanırken, ailelere, maddi sıkıntılarla karşılaşmamaları için ilk etapta, yaşamını yitiren madencilerin aldığı aylık kadar emekli maaşı bağlanmıştı. Prim eksikliği nedeniyle emekliliği hak etmeyen 70 madenci için de torba yasa hazırlanıp, borçları devlet tarafından karşılanan bu ailelere de maaş olanağı verilmişti. Birçok kurumun yetkilileri ve hayırseverler, mağdurlara ayni ve nakdi yardımda bulunmak için adeta seferber olurken, bazı hayırseverler de her biri şehit emaneti sayılan çocuklara eğitim bursu verdi. Kimi firmalar, üniversite bitene kadar çocukların tüm eğitim masraflarını üstlenirken, Soma maden faciasının ardından devlet ve millet el ele vererek şehitlerin geride kalanlarına el birliğiyle sahip çıkmış oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.