Editör
Editör
13 Mart 2018 Salı 13:44
Sanayide üretim sesi yok!

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Örgütlerinin birlikte yaptıkları Kenan Evren Sanayi Sitesi esnafı çalışmasına CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban da katıldı.

Marangozlar Odası Başkanı Zeki Apak, Madeni Sanaatkarlar İadesi Odası Başkanı Halil Kırlı ve Tamirciler Odası Başkanı Ahmet Ülke ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ni de ziyaret eden CHP’liler Sanayi esnafının şikayetlerini dinledi. CHP’li Başkanlar partilerinin esnaf politikalarını burada anlattılar.

EKONOMİK SORUNLAR KANGRENLEŞİYOR

CHP Yunusemre İlçe Başkanı Bozyaka Küçük sanayide esnafın huzursuz olduğunu belirtirken sözlerine şöyle devam etti: “Ülkedeki kötü ekonomik gidişatın Manisa Küçük Sanayi Sitesi’ne de yansıdığını üzülerek görüyoruz. Buradaki esnaflarımız hammadde maliyetlerinin çok yükseldiğini ve buna bağlı olarak da ürettikleri ürünlere pazar bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getiriyorlar.

Ekonominin yapısal sorunları iyice kangrenleşiyor. Temel ekonomik göstergelere baktığınızda dünyadan kopuk bir şekilde türbülansın içinde olduğumuz ve bir fırtınaya doğru sürüklendiğimiz görüntüsü var. Enflasyon oranı, bize benzeyen ülkelerin 4 katı. Türk Liramız dünyanın en çok değer kaybeden paraları arasında. Döviz kurunun fırlaması ve yüksek enflasyon faizleri yukarı çekiyor. Hem cari açık hem bütçe açığı veriyoruz. 2017 yılında ilk dokuz ayda cari açık 31 milyar doları geçti, on aylık bütçe açığı 34 milyar TL'ye ulaştı. Kurlar bu kadar yükselmiş olmasına rağmen cari açık artmaya devam ediyor. Sonuç olarak ekonominin şoklara dayanma gücü iyice zayıflıyor. Keyfi tek adam yönetimi, yargı bağımsızlığının ayaklar altına alınması, hak, hukuk, adalet alanındaki kötüye gidiş, basın özgürlüğünün ortadan kaldırılması, üniversiteler üzerindeki baskılar, OHAL'in amacının dışına taşarak gereksiz şekilde uzayıp durması, dış politikada sağı-solu belli olmayan tehlikeli politikalar, yerli ve yabancı yatırımcıları ürkütüyor. Türkiye'de otoriterleşme eğiliminin hızla artmaya başladığı süreçle birlikte özel sektör yatırımlarının yerinde saymaya ve gerilemeye başlaması bir tesadüf değil.”

SOFRADAN HER GÜN BİR LOKMA EKSİLİYOR

“Enflasyon da işsizlik oranı da çift haneli. Vatandaş bir yandan yüksek işsizliğin sıkıntısıyla uğraşırken yüksek enflasyon, sofrasından her gün bir lokmasını eksiltiyor. Kurların hangi saatte nereye fırlayacağını kimse kestiremiyor. Faizler Hazine'nin aşırı borçlanmasının da katkısıyla rekorlar kırıyor. Bu koşullarda ne sanayici, ne de esnaf önünü göremiyor. Yanlış politikalarla aşırı döviz borçlanmasına yönlendirilen reel sektör, kurlardaki ve faizdeki yükseliş karşısında bıçak sırtında ayakta kalma savaşı veriyor.”

ÜRETEN TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇILMALI

“İlk adım olarak hemen şimdi OHAL kaldırılmalı. OHAL bugün kaldırılsa 3 ay içinde faizler, bir yıl içinde de enflasyon yarıya iner. Partimizin ekonomi biriminin yaptığı hesaplamalara göre OHAL'in yarattığı korku ve dehşet ortamı kalktığında geçmiş trendler analiz edilerek bir yıl içinde enflasyonun kayda değer bir şekilde azaltılabileceği, dar tanımlı işsizliğin tek haneli rakamlara ineceği hesaplandı. Ayrıca parti olarak dış politikanın ekonomik maliyetleri üzerine de çalışıyoruz. Kısa vadede değiştirebileceğimiz bütün değişkenlerin maliyet ve getirilerini hesaplayarak bir yol haritası hazırlıyoruz. Aslında bunları 4 temel ilke şeklinde özetleyebiliriz. Bunların başında demokrasi geliyor. İkincisi ekonominin tutarlı ve sağlıklı programla yeniden yapılandırılması, üçüncüsü hukukun üstünlüğü. Son olarak da tüketen Türkiye yerine üreten Türkiye'nin önünün açılmasıdır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.