16 Mayıs 2017 Salı 10:17
(Özel Haber) Veterinerlerden hayvan sahiplerine uyarı

Yaz aylarında ev hayvanlarının bakımlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten veteriner hekim Burak Yayın, sıcak havalarda hayvanların dışarıya çıkarılmaması gerektiğini ve özellikle yaz mevsiminde artış gösteren kene vakalarına karşı uyarılarda bulundu.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları nedeniyle veteriner hekimler de hayvan sahiplerine uyarılarda bulundu. Yaz aylarında öğlen sıcaklarından hayvanların korunması gerektiğini belirten Ahtabur Veteriner Kliniği Sorumlu Hekimi veteriner Hekim Burak Yayın, "Dışarıya çıkartacaksak mutlaka havalandırmalı özel kafeslerinde çıkarmamız gerekiyor. Yazın özellikle parazit enfestasyonundan korunmamız için dış parazit kontrollerini iki ayda bir yaptırmamız gerekiyor. Sıcak havalarda çok fazla dışarıda egzersiz yaptırmamalıyız. Beslenme diyetlerinde hafif mamalar tercih edilmeli. Özellikle dışarıya çıkartırken yanımızda ihtiyaçları olan suyu karşılamamız lazım. Yanımızda su taşımalıyız. Kalp problemleri, solunum yetmezliği, ısı çarpmalarından korumalıyız" dedi.

Tatil beldelerinde ev hayvanlarının denize girdikten sonra mutlaka ılık suyla yıkanması gerektiğini sözlerine ekleyen Yayın, "Özellikle tatil beldelerinde yaşayan minik dostlarımız denize gireceklerse denizden sonra mutlaka ılık suyla duş aldırmalıyız ki oluşabilecek deri problemlerinin önüne geçmeliyiz. Arabayla ve ya otobüsle yolculuk ederken, sakinleştirmemiz gerekiyorsa mutlaka hafif sedasyonlar uygulamalıyız. Gözleri açık ve kendinde olmalı. Arabada özellikle camları kapalı bir biçimde bırakmamalıyız. Isı çarpması nedeniyle yüksek oranda kliniğimize gelebiliyorlar" diye konuştu.

Veteriner hekimlerden kene uyarısı

Yaz mevsiminde artış gösteren kene vakaları nedeniyle hem hayvanların hem de hayvan sahiplerinin ciddi sorunlar yaşayabileceğini belirten Yayın, "Kene yaz mevsiminde özellikle artmaktadır. Bunun için muayenelerin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Kenenin hem bize hem de minik dostlarımıza yol açabileceği tüm hastalıklardan korumalıyız. Lyme hastalığına yakalanabilirler. Yaz aylarında sineklerle bulaşabilen leishmania hastalığına dikkat edilmeli. Üzerinde bit, pire, kene gibi yabancı cisimler, hareket eden küçük parazitler gördüklerinde muhakkak bize danışılmalı. Hayvanda bir halsizlik, durgunluk, yeme içmeden kesilme gibi problemler olduğunda muhakkak ilgili veteriner hekime danışılmalı" dedi.

Sokakta yaşayan hayvanlar için de ev ve iş yerlerinin önüne mutlaka su bırakılması gerektiğini dile getiren Yayın, "Sokakta yaşayan minik dostlarımız için de mutlaka kapılarının önünde, iş yerlerimizin önünde mutlaka su bulundurmalıyız ki oluşabilecek sıvı kaybından dolayı bir çok hastalığın önüne geçebiliriz. Susuz kaldıklarında böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği solunum stresi gibi bir çok hastalıklardan onları koruyabiliriz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.